Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sarcina extrauterina (ectopica)

Sarcina extrauterina (ectopica)

Sarcina incepe prin fertilizarea ovulului, care in mod normal se ataseaza de mucoasa uterina. Sarcina ectopica se produce cand ovulul fertilizat se dezvolta in afara uterului. Din punct de vedere al localizarii ovulului fertilizat, majoritatea sarcinilor ectopice – peste 90% dintre cazuri- se produc la nivelul uneia dintre trompele uterine. Pe masura ce sarcina avanseaza, poate determina ruperea trompei uterine, care poate sa provoace hemoragie interna majora, o urgenta amenintatoare de viata, care necesita interventie chirurgicala imediata. Exista si situatii cand sarcina ectopica se produce in alte zone, precum ovarele, cavitatea abdominala sau in portiunea inferioara a uterului (colul uterin), portiunea care se continua cu vaginul.

Simptome

Initial, poti sa nu observi nimic. Totusi, unele femei cu sarcina ectopica prezinta semnele obisnuite ale sarcinii – absenta menstruatiei, durere la nivelul sanilor si greata. Daca faci un test de sarcina, rezultatul va iesi pozitiv. Totusi, o sarcina ectopica nu poate continua ca o sarcina normala. Semnele si simptomele se intensifica pe masura ce ovulul fertilizat se dezvolta intr-un loc nepotrivit. Alte semne timpurii ale sarcinii ectopice pot fi:

 • Sangerare vaginala anormala
 • Durere lombara (in partea inferioara a spatelui)
 • Durere usoara la nivelul abdomenului sau pelvisului
 • Crampe usoare pe o parte a pelvisului

In aceasta etapa, poate fi dificil de stiut daca este vorba de o sarcina implantata normal sau de o sarcina ectopica. Sangerearea anormala si durerea pelvina trebuie comunicate medicului obstetrician-ginecolog sau unui alt specialist.

Pe masura ce sarcina ectopica creste, pot sa apara probleme mai severe, in special daca o trompa uterina se rupe. Simptomele pot fi urmatoarele:

 • Durere severa brusca la nivelul abdomenului sau pelvisului
 • Durere de umar
 • Slabiciune, ameteala sau lesin

O ruptura la nivelul trompei uterine poate provoca hemoragie interna care ameninta viata. Daca te confrunti cu durere brusca, severa, durere de umar sau slabiciune, mergi la camera de garda a celui mai apropiat spital.

Avertisment timpuriu al unei sarcini ectopice

Deseori, primul semn al unei sarcini ectopice este durerea pelvina. Si sangerarea vaginala usoara se poate produce. Daca sangele curge din trompa uterina, poti resimti durere abdominala care creste in intensitate, precum si nevoia de a merge la toaleta pentru scaun sau disconfort pelvin. Daca se produce sangerarea masiva (hemoragia), poti resimti durere de umar, deoarece sangele umple pelvisul si abdomenul. Simptomele specifice depind de locul in care este colectat sangele si care nervi sunt iritati.

Simptome urgente

Daca ovulul fertilizat continua sa creasca in trompa uterina, poate determina ruperea trompei, fiind probabila hemoragia masiva in interiorul abdomenului. Simptomele acestei situatii amenintatoare de viata includ senzatia de ameteala extrema, lesinul, durerea abdominala severa si socul.

Cand sa mergi la medic

Cere ajutor medical imediat daca prezinti orice semn sau simptom al sarcinii ectopice, precum:

Durere severa abdominala sau pelvina in timpul sarcinii

Sangerare vaginala anormala

Senzatie de ameteala sau lesin

Alte simptome ingrijoratoare, in special daca ai factori de risc pentru o sarcina ectopica

Cauze

O sarcina tubara – cel mai frecvent tip de sarcina ectopica – se produce cand ovulul fertilizat ramane prins in drumul catre uter, frecvent din cauza ca una dintre trompele uterine este afectata de inflamatie sau prezinta deformari. Dezechilibrele hormonale sau dezvoltarea anormala a ovulului fertilizat pot, de asemenea, sa aiba o contributie.

Factori de risc

Unele aspecte care te fac mai susceptibila in a dezvolta o sarcina ectopica sunt:

 • O sarcina ectopica anterioara. Daca ai mai avut o sarcina ectopica in trecut, este mai probabil sa te confrunti si in prezent cu aceasta problema.
 • Inflamatie sau infectie. Infectiile cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau chlamydia, pot determina inflamatie la nivelul trompelor uterine si a organelor invecinate, crescand riscul de sarcina ectopica
 • Tratamente de fertilitate. Unele cercetari sugereaza ca femeile care au urmat tratamente de fertilizare in vitro (FIV) sau tratamente similare sunt mai predispuse la a dezvolta o sarcina ectopica. Infertilitatea in sine poate, de asemenea, sa creasca riscul.
 • Chirurgie tubara. Interventia chirurgicala de corectie a unei trompe uterine inchise sau afectate poate creste riscul de sarcina ectopica.
 • Alegerea metodei contraceptive. Sansele sa ramai insarcinata in timpul utilizarii unui dispozitiv intrauterin sunt rare. Totusi, daca se intampla sa ramai insarcinata avand acest dispozitiv intrauterin, este mai probabil ca sarcina sa fie ectopica. Ligatura tubara, o metoda permanenta de control al sarcinii cunoscuta ca “legarea trompelor uterine”, creste, de asemenea riscul sarcinii ectopice, daca ramai insarcinata dupa aceasta procedura.
 • Fumatul. Obiceiul de a fuma inainte sa ramai insarcinata poate creste riscul de sarcina ectopica. Riscul este cu atat mai crescut cu cat fumezi mai mult.

Alti factori care cresc riscul de sarcina ectopica sunt: endometrioza, boala inflamatorie pelvina, varsta peste 35 de ani.

Totusi, aproximativ jumatate dintre femeile cu sarcina ectopica nu au factorii de risc cunoscuti. Femeile active sexual ar trebui sa fie atente la modificarile din organism, in special daca experimenteaza simptomele unei sarcini ectopice.

Complicatii

O sarcina ectopica poate provoca ruperea trompei uterine. In lipsa tratamentului, trompa uterina poate determina hemoragie care pune in pericol viata.

Diagnostic

Daca prezinti simptomele unei rupturi de trompa uterina, iar medicul suspicioneaza o sarcina ectopica, va efectua un examen pelvin, o ecografie pentru a observa unde se dezvolta sarcina si va recomanda efectuarea unei analize de sange prin care se determina nivelul unui hormon produs de catre placenta: gonadotropina corionica umana (hCG).

Tratament

O sarcina ectopica nu se poate misca sau nu poate fi mutata in uter, prin urmare, intotdeauna necesita tratament. Exista doua metode folosite pentru tratarea sarcinii ectopice.

 1. Medicamentele. Cel mai frecvent medicament folosit este metotrexatul, care impiedica celulele din dezvoltare, ceea ce inseamna incheierea sarcinii. Metotrexatul este administrat injectabil, intr-o singura doza. Sarcina este ulterior absorbita de organism pe parcursul a 4-6 saptamani. Nu este necesara indepartarea trompei uterine. Posibilele efecte adverse ale administrarii metotrexatului sunt: greata, varsaturile, diareea, ameteala. In timpul tratamentului, se recomanda evitarea: exercitiilor fizice intense, contactului sexual, alcoolului, vitaminelor si alimentelor care contin acid folic, medicamentelor nesteroidiene (ibuprofen), precum si expunerea prelungita la soare, intrucat metotrexatul poate determina sensibilitate solara.
 2. Interventia chirurgicala. In cazul in care sarcina ectopica a determinat ruperea trompei uterine, se impune interventia chirurgicala de urgenta. Uneori, este necesara operatia chiar daca trompa uterina nu a suferit o ruptura. In acest caz, sarcina ectopica poate fi indepartata de la nivelul trompei uterine, insa poate fi necesar sa fie indepartata chiar si trompa uterina in intregime. In general, interventia se face prin procedura laparoscopica. Posibilele efecte adverse includ durere, oboseala, sangerare si infectie.

Preventie

Sarcina ectopica nu poate fi prevenita, insa exista metode prin care poti reduce riscul:

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org

www.acog.org