Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Urgentele chirurgicale sunt tratate laparoscopic in Ponderas Academic Hospital

Urgentele chirurgicale sunt tratate laparoscopic in Ponderas Academic Hospital

Daca in urma cu cateva decenii nici nu ne puteam imagina ca vom scapa de „cutite” pentru a trata, de pilda, o ocluzie intestinala, o apendicita sau un ulcer perforat, astazi pacientul beneficiaza de laparoscopie, prin care urgentele chirurgicale sunt tratate minim invaziv, cu multe beneficii pentru acesta.

„In Ponderas Academic Hospital, echipa de chirurgi asigura continuitatea serviciului de urgenta 24/7 prin doua linii de garda si au experienta vasta in interventiile efectuate in urgenta pe cale laparoscopica, acoperind intreg spectrul urgentelor chirurgicale abdominale.” – a mentionat Dr. Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generala cu competente in chirurgia laparoscopica. Dr. Smeu ne vorbeste despre urgentele medicale care se pot trata laparoscopic in cadrul spitalului, precum si despre provocarea de a opera laparoscopic o pacienta insarcinata cu tripleti, diagnosticata cu peritonita generalizata.

Care este rolul laparoscopiei in urgentele chirurgicale abdominale?

Chirurgia laparoscopica a progresat enorm in ultimii 10 ani, reusind in prezent sa acopere majoritatea urgentelor chirurgicale abdominale. Rolul principal este legat de posibilitatea de a explora intreaga cavitate abdominala, putand astfel stabili un diagnostic corect in urgenta, in acelasi timp oferind chirurgului sansa de a trata imediat leziunea respectiva. In plus, se pot identifica astfel si alte leziuni care poate nu erau nici macar suspicionate initial.

Care sunt urgentele chirurgicale abdominale care pot beneficia de tratament laparoscopic?

Gama urgentelor care pot beneficia de tratamentul laparoscopic este foarte mare, incluzand apendicita, ulcerul perforat, ocluziile intestinale, infarctul mezenteric, patologia ginecologica (cum ar fi sarcina extrauterina, chistul ovarian hemoragic), colecistita etc.

De asemenea, folosim explorarea laparoscopica in scop diagnostic in urgentele abdominale, atunci cand investigatiile standard (cum ar fi ecografia, tomografia computerizata etc.) nu au reusit identificarea diagnosticului.

Care este cel mai dificil caz pe care l-ati operat laparoscopic in urgenta la Ponderas Academic Hospital?

Ficare caz de urgenta implica un grad de dificultate care depinde de tipul urgentei, de conditia biologica a pacientului - cum ar fi varsta inaintata, bolile asociate - sau de momentul prezentarii lui fata de debutul simptomatologiei. Poate unul dintre cele mai provocatoare cazuri a fost sa operez laparoscopic o pacienta insarcinata cu tripleti in luna a 6-a, care a fost diagnosticata cu peritonita generalizata secundara unei apendicite acute. Dificultatile cazului erau legate atat de accesul foarte dificil in cavitatea abdominala, ocupata de prezenta uterului foarte voluminos, cat si de grija de a nu pune in pericol sarcina. Din fericire, totul a decurs fara probleme, iar in afara multumirii de a rezolva un caz atat de delicat, am suplimentar si satisfactia de a primi, din cand in cand, de la fericita mamica poze cu tripletii.

Chirurgia laparoscopica robotica este acum posibila in Ponderas Academic Hospital. Poate fi utilizata si in urgenta?

Chirurgia robotica are in prezent indicatii din ce in ce mai variate pentru anumite patologii complexe, dar nu este folosita in prezent de rutina in interventiile chirurgicale de urgenta.

Ce este laparoscopia si cum se realizeaza o interventie laparoscopica?

Laparoscopia presupune efectuarea acelorasi interventii chirurgicale ca in chirurgia clasica, limitand insa semnificativ traumatismul peretelui abdominal, care va fi strabatut doar de cateva instrumente milimetrice. Abordul laparoscopic presupune insuflarea cavitatii peritoneale cu dioxid de carbon pentru obtinerea unei camere de lucru. Prin intermediul unei camere video performante, imaginile obtinute sunt transmise catre monitoarele din sala de operatie. Sub control video, chirurgul va putea efectua astfel interventia chirurgicala prin intermediul unor incizii de mici dimensiuni (3-15 mm).

Care sunt avantajele chirurgiei laparoscopice?

Atunci cand interventiile pot fi efectuate cu un traumatism parietal redus ce presupune dureri minime postoperatorii si recuperare mult mai rapida, majoritatea pacientilor pot fi externati a doua zi postoperator, scazand astfel si costurile sociale prin reintegrarea socio-profesionala rapida a acestora. Cicatricile foarte mici aduc si un beneficiu estetic semnificativ, cautat in special de doamne, dar nu numai. Din punct de vedere al calitatii actului chirurgical, laparoscopia si-a dovedit superioritatea prin explorarea totala a cavitatii abdominale, oferind un diagnostic complet si corect, dar si un tratament adecvat. Spre deosebire de chirurgia clasica, laparoscopia ofera beneficiul unei imagini mult imbunatatite (full HD/4K/3D), care creste siguranta actului medical. Cred ca totul poate fi rezumat in aceste cateva cuvinte: „daca vezi mai bine ceea ce faci, faci mai bine ceea ce vezi”.

Care sunt situatiile care impun convertirea unei operatii laparoscopice intr-una clasica?

Tinand cont de beneficiile actului chirurgical si de siguranta pacientului, exista uneori indicatia de conversie catre chirurgia clasica. Din fericire, aceste situatii sunt din ce in ce mai rare, experienta facandu-ne sa putem rezolva in prezent majoritatea interventiilor pe cale laparoscopica.

In ce consta pregatirea preoperatorie a pacientului, cu atat mai mult fiind vorba de o interventie in urgenta?

Pregatirea in urgente este foarte scurta si intensa, timpul fiind pretios, si nu difera de cea necesara pentru chirurgia clasica.

Ce fel de anestezie se foloseste in interventiile laparoscopice?

Operatiile de chirurgie laparoscopica se desfasoara in conditii optime numai sub anestezie generala.

Care sunt riscurile posibile ale unei operatii laparoscopice?

Riscurile sunt, in general, similare celor din chirurgia clasica, cu specificitatea pentru fiecare cale de abord, insa interventiile propriu-zise nu sunt diferite fata de abordul deschis, iar balanta risc/beneficiu inclina mult in favoarea abordului minim invaziv.

Exista contraindicatii ale interventiilor laparoscopice?

Exista si cateva contraindicatii, acestea fiind legate, in principal, de instabilitatea hemodinamica a pacientilor si de contraindicatiile folosirii anesteziei generale.

Care sunt masurile care trebuie respectate de pacient dupa interventia chirurgicala, care tin de activitati fizice si alimentatie?

Masurile legate de dieta nu difera de cele din chirurgia clasica, acestea fiind specifice patologiei tratate. In ceea ce priveste activitatea fizica, laparoscopia aduce beneficiul unei recuperari mult mai rapide, cu reluarea activitatii fizice normale cu mult inaintea pacientilor operati prin abord deschis.

Ce considerati ca este important sa mai stie pacientul despre ingrijirea in Ponderas Academic Hospital?

Ponderas Academic Hospital a adoptat standardele internationale de diagnostic si tratament, fiind singurul spital din Romania cu 5 acreditari internationale legate de acest aspect. Acest standard de excelenta se reflecta in calitatea actului medical si in ingrijirea pacientilor, dar si in satisfactia personalului medical, care poate sa-si desfasoare activitatea fara compromis. Pentru noi, BINE nu este suficient.