Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitei

28 iulie, Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitei

Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitei World Hepatitis Day (WHD), sarbatorita in fiecare an pe 28 iulie, este un prilej de a afla informatii utile despre cauzele, posibilitatile de a preveni sau diagnostica cat mai devreme aceasta boala si modalitatile cele mai noi de tratamenta hepatitei virale, cu scopul de a obtine schimbari pozitive reale.

La nivel mondial, 300 de milioane de persoane traiesc cu hepatita virala, fara sa cunoasca acest lucru. Daca aceste persoane nu sunt diagnosticate si nu primesc tratamentul potrivit, pot transmite boala, vor continua sa sufere si multe vieti vor fi pierdute. In aceasta zi, se face apel la oamenii din intreaga lume sa descopere “milioanele lipsa”. Hepatita virala reprezinta una din principalee cauze de deces la nivel global, cu 1,34 de milioane de decese pe an – la fel de multe ca in cazul HIV/SIDA, tuberculoza sau malarie. Impreuna, virusul hepatitei B si virusul hepatitei C provoaca 80% dintre cazurile de cancer hepatic inregistrate la nivel mondial. In prezent, 90% dintre persoanele cu hepatita B si 80% dintre cele cu hepatita C nu stiu ca au boala, ceea ce rezulta in posibilitatea reala de a dezvolta boala hepatica fatala la un moment dat in viata si, in anumite cazuri, transmiterea infectiei catre alte persoane, fara ca persoanele infectate sa stie acest lucru.

Exista teste care detecteaza infectiile cu virusuri hepatice, chiar daca persoana nu stie de existenta infectiei pentru ca inca nu prezinta semne si simptome. Depistarea precoce a infectiei cu virus B sau C si inceperea tratamentului poate opri progresia sau duce chiar la vindecarea bolii. In prezent, datorita disponibilitatii vaccinurilor eficiente si a tratamentelor pentru hepatita B si hepatita C, eradicarea hepatitei virale este un deziderat posibil, insa este necesara o mai buna intelegere a bolii si a riscurilor, precum si un nivel de constientizare mai ridicat. Ziua Mondiala de lupta impotriva hepatitei este ocazia ideala de a afla mai multe pentru a face vizibila hepatita virala. Hai sa descoperim “milioanele lipsa” pentru a eradica epidemia globala!

Surse de informatie:

www.worldhepatitisday.org/

www.awarenessdays.com

Afla mai multe:

Hepatita A: tot ce trebuie sa stii

Hepatita B: tot ce trebuie sa stii

Hepatita C: tot ce trebuie sa stii

Teste de screening pentru hepatita virala B si C