Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Parazitozele intestinale: giardioza si ascaridioza

Parazitozele intestinale: giardioza si ascaridioza

Exista unele tipuri de paraziti care provoaca infectii. Majoritatea acestor infectii nu sunt severe si pot fi tratate cu ajutorul medicamentelor. Giardia intestinalis si Ascaris lumbricoides sunt printre cei mai raspanditi paraziti.

Infectia cu giardia (giardioza)

Infectia cu giardia este o infectie intestinala cu manifestari precum crampele abdominale, balonarea, greata si episoadele de diaree apoasa. Infectia cu giardia este provocata de un parazit microscopic prezent in intreaga lumea, in special in zonele unde igiena este deficitara, iar apa nu este potabila. Parazitii mai pot fi prezenti in piscine, spa-uri, lacuri. Infectia cu giardia poate fi transmisa prin mancare si in urma contactului cu o alta persoana.

Infectia cu giardia trece de obicei in cateva saptamani, insa poti avea probleme intestinale mult timp dupa eliminarea parazitilor. Anumite medicamente sunt eficiente impotriva parazitilor giardia, insa nu toate persoanele raspund la acestea. Preventia ramane cea mai buna metoda de aparare.

Simptome

Unele persoane infectate cu giardia nu dezvolta niciodata semne sau simptome, insa raman purtatoare si pot raspandi infectia catre alte persoane prin intermediul fecalelor. In cazul celor care se imbolnavesc, semnele si simptomele apar de obicei la 1-3 saptamani de la expunere si pot include:

  • Diaree apoasa, uneori urat mirositoare, care poate alterna cu scaune moi, grase.
  • Oboseala sau indispozitie
  • Crampe abdominale si balonare
  • Gaze sau flatulenta
  • Greata
  • Pierdere in greutate

Semnele si simptomele infectiei cu giardia pot dura 2-6 saptamani, insa in cazul unor persoane pot dura mai mult sau pot recidiva.

Cand sa mergi la medic

Fa-ti o programarfe la medic daca ai scaune apoase, balonare si greata care dureaza mai mult de 1 saptamana sau daca te-ai deshidratat. Asigura-te ca ii comunici medicului ca ai risc de infectie cu giardia – se poate intampla daca ai in grija un copil, ai calatorit recent catre o zona endemic sau ai baut apa dintr-un lac sau un rau.

Cauze

Parazitii de giardia traiesc in intestinele oamenilor si animalelor. Inainte ca parazitii microscopici sa treaca in scaun, acestia sunt prinsi in cochiliile lor tari denumite chisturi, care le permit sa supravietuiasca timp de cateva luni in afara intestinelor. Dupa ce au patruns in organismul-gazda, chisturile se dizolva si parazitii sunt eliberati.

Infectia se produce cand ai ingerat in mod accidental chisturile de paraziti. Se poate intampla dupa ce ai inghitit apa contaminata, ai consumat mancare contaminata sau in urma contactului cu o persoana contaminata.

Factori de risc

Parazitul giardia este un parazit intestinal foarte frecvent. Desi oricine se poate infecta, unele persoane au risc crescut:

  • Copiii. Infectia cu giardia este mult mai frecventa la copii decat la adulti. Este mai probabil ca ei sa vina in contact cu fecalele, in special daca poarta scutece, nu sunt invatati cu toaleta sau merg la gradinita. Persoanele care traiesc sau care lucreaza cu copiii mici au un risc mai crescut de a dezvolta infectie cu giardia.
  • Persoanele care nu au acces la apa potabila. Te afli la risc atunci cand calatoresti in locuri unde giardia este frecventa, mai ales daca nu ai grija la ce bei si ce mananci. Riscul este cel mai mare in zonele rurale sau salbatice.
  • Persoanele care practica sexul anal. Contactul sexual anal in lipsa prezervativului creste riscul de infectie cu giardia, precum si de bolile cu transmitere sexuala.

Complicatii

Infectia cu giardia nu este aproape niciodata fatala in tarile industrializate, insa poate provoca simptomele persistente si complicatii severe in special la sugari si copii. Cele mai frecvente complicatii sunt:

  • Deshidratarea. De obicei, apare ca urmare a diareei severe.
  • Incapacitate de dezvoltare. Diareea cronica ca urmare a infectiei cu giardia poate duce la subnutritie si poate afecta dezvoltarea fizica si mentala a copilului.
  • Intoleranta la lactoza. Multe persoane cu infectie de giardia dezvolta intoleranta la lactoza. Problema poate persista mult dupa eradicarea infectiei.

Preventie

Nu exista medicament sau vaccin care sa previna infectia cu giardia. Anumite obiceiuri sanatoase reduc insa posibilitatea de a te infecta sau de a raspandi infectia catre alte persoane.

  • Spala-te pe maini. Acesta este cea mai simpla metoda si cea mai buna metoda sa previi majoritatea tipurilor de infectii. Spala-te pe maini dupa folosirea toaletei sau dupa ce schimbi scutecele si inainte sa mananci sau sa pregatesti mancarea. Daca nu ai la dispozitie apa si sapun, foloseste un gel dezinfectant – acestia nu sunt insa eficienti in distrugerea chisturilor de giardia care supravietuiesc in mediu.
  • Evita sa bei apa din surse nepotabile, precum lacuri, rauri etc. Daca nu ai alta posibilitate, inainte de a o bea, fierbe acea apa timp de cel putin 10 minute la 70 C.
  • Tine-ti gura inchisa. Incearca sa nu inghiti apa din piscine, lacuri sau rauri atunci cand inoti.
  • Foloseste apa imbuteliata. Atunci cand calatoresti in anumite zone unde apa nu este potabila, foloseste atat pentru baut cat si pentru spalatul pe dinti apa imbuteliata. Nu folosi gheata, evita fructele si legumele crude, chiar si pe acelea pe care le decojesti tu.
  • Practica sexul sigur. Daca practice sexul anal, foloseste de fiecare data prezervativul. Evita sexul oral-anal daca nu esti protejat complet.

Ascaridioza

Ascaridioza este produsa de Ascaris lumbricoides, unul dintre cei mai frecventi paraziti. Acesti viermi folosesc corpul uman drept gazda in procesul maturizarii de la larve sau oua la viermi adulti. Viermii adulti, care se reproduc, pot depasi 30 cm lungime. Majoritatea persoanelor infestate reprezinta cazuri moderate, asimptomatice. Infestarea masiva poate insa sa determine simptome si complicatii severe.

Simptome

Majoritatea persoanelor nu au simptome. Infestarea moderata spre masiva determina diferite simptome, in functie de zona corpului care este afectata.

Plamanii

Dup ace ingerezi ouale microscopice de ascaris, acestea colonizeaza intestinul subtire, iar larvele migreaza in fluxul sanguin sau in sistemul limfatic ajungand la plamani. In acest stadiu, poti experimenta semne si simptome similare astmului sau pneumoniei. Acestea pot fi:

  • Tuse persistenta
  • Respiratie sacadata
  • Suierat in respiratie

Dupa ce petrec 6-10 zile la nivelul plamanilor, larvele calatoresc pana la gat, cand le tusesti si apoi le inghiti.

Intestinele

Larvele devin viermi adulti la nivelul intestinului subtire, acestia traind in intestin pana cand mor. In ascaridioza moderata, infestatia intestinala poate sa provoace:

  • Durere abdominala vaga
  • Greata si varsaturi
  • Diaree sau scaune cu sange

Daca ai un numar mare de viermi la nivelul intestinului, ai putea avea:

  • Durere abdominala severa
  • Oboseala
  • Varsaturi
  • Pierderea in greutate sau subnutritie
  • Viermi prezenti in voma sau scaun

Cand sa mergi la medic

Fa-ti o programare la medic daca te confrunti cu durere abdominala persistenta, diaree sau greata.

Cauze

Ascaridioza nu se raspandeste direct de la persoana la persoana. In schimb, persoana trebuie sa vina in contact cu solul amestecat cu fecale umane care sa contina ouale sau cu apa infectata.

Copiii mici se joaca frecvent in murdarie, iar infectia se poate produce daca isi introduce degetele murdare in gura. Si fructele sau legumele nespalate care au crescut in sol contaminat pot transmite infectia.

Factori de risc

Acestia pot fi:

  • Varsta. In majoritatea cazurilor, este vorba de copii sub 10 ani.
  • Clima calda.
  • Igiena deficitara.

Complicatii

Cazurile moderate nu determina complicatii. Daca ai o infestare masiva, complicatiile potential periculoase pot include:

  • Incetinirea dezvoltarii. Lipsa poftei de mancare si absorbtia deficitara a alimentelor ingerate situeaza copiii cu ascaridioza la risc sa nu fie hraniti adecvat, ceea ce le incetineste dezvoltarea.
  • Blocajul intestinal sau perforatia intestinala. In infestarea masiva, o masa de paraziti pot bloca o portiune a intestinului, determinand crampe abdominale severe si varsaturi. Blocajul poate chiar sa perforeze peretele intestinal sau apendicele, provocand hemoragie interna sau apendicita (inflamatia apendicelui).
  • Blocajul ductelor. In anumite cazuri, viermii pot bloca ductele inguste ale ficatului sau pancreasului, provocand durere severa.

Preventie

Cea mai buna protectie impotriva ascaridiozei este o buna igiena. Pentru a evita infectia, urmeaza aceste sfaturi:

  • Practica o buna igiena. Inainte sa manipulezi mancarea, spala-te pe maini cu apa si sapun. Spala bine fructele si legumele.
  • Fii precaut atunci cand calatoresti. Foloseste doar apa imbuteliata si evita legumele crude (decat daca le cureti tu). Ca regula, consuma doar alimente gatite si care sa fie fierbinti.

Consultant: Dr. Oana Bucur, medic specialist medicina interna si gastroenterologie

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org

www.mayo.edu