Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

COVID-19: izolarea la domiciliu si carantina

COVID-19: izolarea la domiciliu si carantina

Exista strategii care s-au dovedit esentiale pentru controlul bolilor infectioase in cazul unei epidemii care s-a extins la nivel global? Invatam din greseli si devenim mai experimentati dupa ce am reusit sa gasim rezolvarea unor probleme. Izolarea persoanelor infectioase s-a dovedit a fi una dintre masurile luate inca din cele mai vechi timpuri pentru a limita transmiterea infectiei respective catre oameni sanatosi.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca ne confruntam cu o pandemie cu noul coronavirus SARS-CoV-2. In aceasta situatie, este necesar ca masurile sa fie luate de la cel mai mic nivel, pana la nivel global. Aflati ce inseamna izolarea la domiciliu, ce este carantina si de ce sunt necesare, cui si in ce cazuri se recomanda fiecare dintre acestea si cum sunt sprijinite persoanele aflate in autoizolare.

Ce este carantina si de ce este necesara?

Izolarea si carantina ajuta la protejarea publicului prin prevenirea expunerii la contactul cu persoanele care au sau care pot avea o boala contagioasa. Acestea se realizeaza in mod practic fie separand personele bolnave de cele sanatoase, fie separand persoanele potential infectate de cele sanatoase.

Carantina separă si restrictionează circulația persoanelor care au fost expuse unei boli contagioase pentru opri posibilitatea transmiterii infectiei, in cazul in care acestea sunt infectioase.

Carantina si autoizolarea inseamna ca persoana sa ramana intr-un anumit loc destinat pentru aceasta sau la domiciliu pentru o perioada dupa expunerea la situatia in care s-ar fi putut produce o infectare cu COVID-19. Dovezile privind pandemiile de gripa indica faptul ca utilizarea metodelor de izolare individuala contribuie in mod nemijlocit la reducerea transmiterii bolii.

Diferenta dintre carantina si izolare la domiciliu

Conform informatiilor transmise de Ministerul de Interne, Grupul de Comunicare Strategica ,masurile de carantina si izolare la domiciliu sunt definite astfel:

 • Carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezinta simptome, dar care se intorc din zonele cu transmitere comunitara extinsa a noului coronavirus (COVID-19). Carantina va dura o perioada de 14 zile si va fi organizata in spatii special amenajate, puse la dispozitie de autoritatea locala, in colaborare cu Directia de Sanatate Publica.

De ce 14 zile? Durata carantinei depinde de perioada estimata de incubatie a virusului (adica perioada de timp dintre momentul infectarii si aparitia primelor simptome ale bolii). Estimarile initiale indica o perioada medie de incubatie pentru COVID-19 de 5,2 zile, dar exista si persoane care dezolta simptome dupa 13 zile. Calculele medicilor evidentiaza ca din 100 de persoanele infectate cu COVID-19, 95 au prezentat simptome inainte de 13 zile.

Durata de 14 zile este, prin urmare, considerata suficienta pentru monitorizarea persoanelor care au intrat in contact cu cazurile de COVID-19. Identificarea rapida a cazurilor contribuie la eficientizarea masurilor de carantina.

Autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezinta simptome, dar care:

 • au calatorit in ultimele 14 zile in regiuni/localitati din zonele afectate de COVID-19, altele decat cele cu transmitere comunitara extinsa 
 • au intrat in contact direct cu persoanele cu simptome si care au calatorit in zone cu transmitere comunitara extinsa 
 • au intrat in contact direct cu persoanele confirmate cu coronavirus (COVID-19).
 • membrii de familie ai unei persoane care se incadreaza in una dintre situatiile de mai sus

Aceste persoane se vor autoizola la domiciliu pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica sau confirmata. In acest timp, vor fi monitorizate de catre medicul de familie sau, in lipsa acestuia, de catre Directia de Sanatate Publica.

Se recomanda informarea individuala privind zonele care au transmitere comunitara extensa de pe site-ul centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica.

Daca un membru al familiei este izolat la domiciliu, masura se aplica si pentru sot/sotie sau copii?

Raspunsul la aceasta intrebare, conform comunicatului trasnmis de Ministerul Afacerilor Interne este urmatorul:

Autoizolarea se aplica tuturor membrilor familiei si persoanelor care locuiesc la acelasi domiciliu, pentru o perioada de 14 zile de la data intoarcerii din calatorie, respectiv de la data ultimului contact cu o persoana simptomatica/confirmata.

Toti au obligatia de a NU parasi domiciliul declarat, in care se afla de la momentul autoizolarii. Daca restul familiei nu doreste sa intre in izolare alaturi de persoana care a calatorit, atunci se solicita catre Directia de Sanatate Publica intrarea acesteia in carantina institutionalizata. Aceasta optiune este posibila numai in cazul in care persoana NU a avut anterior contact cu familia!

Masuri de igiena pentru persoanele autoizolate

Persoanele aflate in izolare la domiciliu trebuie sa respecte urmatoarele masuri de igiena personala:

 • Sa evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuinta si, daca este posibil, sa se izoleze intr-o camera separata.
 • Sa NU primeasca vizitatori in perioada de autoizolare la domiciliu.
 • Sa se spele pe maini cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde, ori de cate ori este necesar (dupa utilizarea toaletei, inaintea pregatirii mesei etc.).
 • Sa curate si sa dezinfecteze zilnic toate suprafetele pe care le ating frecvent (ex: mese, clante, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuveta, alte obiecte care pot fi atinse si de alte persoane).
 • Sa isi acopere gura si nasul cu servetel de unica folosinta sau cu o tesatura atunci cand stranuta sau tusesc ori sau sa stranute si sa tuseasca in pliul cotului. Batista se arunca imediat la cosul de gunoi, in sac de plastic, dupa care se spala pe maini cu apa si sapun timp de 20 de secunde.
 • Sa aeriseasca cat mai bine toate incaperile casei. Spatiile comune ale casei (bucatarie, baie) trebuie sa fie bine aerisite!
 • Sa tina legatura zilnic cu medicul de familie si sa-l informeze asupra evolutiei tuturor membrilor familiei.
 • Sa sune la numarul unic de urgenta 112 in cazul in care apare cel putin unul din urmatoarele simptome: tuse, febra, dificultati la respiratie, durere in gat – sa isi acopere nasul si gura cu o masca de protectie.

De asemenea, persoanele se pot informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358 – acest numar de telefon pentru informare, nu pentru urgente.

Printre masurile de curatare si dezinfectie a locuintei si obiectelor din locuinta se numara, curatarea zilnica si dezinfectarea zilnica a suprafetelor care sunt in mod obisnuit atinse cu frecventa mare si utilizarea de sbstante dezinfectante de uz casnic pe baza de clor.

Ce se intampla daca un membru al familiei prezinta simptome sau are o alta urgenta medicala in timp ce se afla in autoizolare?

In cazul in care, pe parcursul celor 14 zile, vreun membru al familiei prezinta simptome sugestive pentru infectia cu coronavirus (febra, tuse, dificultate in respiratie) sau prezinta orice alta urgenta medicala, contactati telefonic medicul de familie si/sau sunati la 112. Mentionati, obligatoriu, ca va aflati in situatia de autoizolare la domiciliu! Iata ce mai puteti face:

 • Limitati cat mai mult posibil contactul apropiat – la mai putin de 1 metru, pentru mai mult de 15 minute – acoperiti-va gura si nasul cu batista cand tusiti sau stranutati! Spalati-va pe maini cu apa si sapun imediat, purtati masca de protectie.
 • Asteptati sosirea ambulantei, care va va transporta pana la centrul de boli infectioase cel mai apropiat, unde se poate efectua testarea pentru coronavirus. Acolo veti fi izolat pana la obtinerea rezultatelor. 
 • Daca rezultatul este negativ, veti fi adus inapoi la domiciliu si veti continua autoizolarea pana la 14 zile.
 • Daca rezultatele sunt pozitive, se vor aplica procedurile specifice pentru cazurile de infectie cu coronavirus.
 • Pentru alte urgente medicale, personalul de la ambulanta / SMURD vor lua deciziile ce se impun in acord cu reprezentantii DSP.

Cum sunt sprijinite persoanele aflate in autoizolare?

Persoanele aflate in autoizolare pot fi ajutate in aprovizionarea cu apa si alimente de catre rude si/sau prieteni. Daca este necesar, persoanele aflate in autoizolare pot solicita sprijinul Comitetelor judetene pentru situatii de urgenta si autoritatilor locale pentru aprovizionare cu alimente, apa, masti de protectie. Persoanele autoizolate le vor prelua fara a intra in contact cu personalul care face aprovizionarea, pastrand o distanta de minimum 2 metri fata de acesta. Practic, alimentele si bunurile sunt lasate la intrarea in domiciliu (usa apartamentului/poarta casei) si sunt preluate de catre persoana aflata in izolare doar dupa ce cealalta persoana s-a retras. Este recomandat ca atentionarea asupra furnizarii alimentelor sau produselor sa se faca pe cale telefonica, nu prin atingerea usii/clantei/soneriei. Pe cat posibil, persoanele autoizolate vor purta masca de protectie care le va acoperi nasul si gura (masca medicala cu elastic prins in spatele urechilor) atunci cand preiau produsele/bunurile primite la domiciliu. 

In ceea ce priveste scutirile si concediile medicale, in primul rand, persoana aflata in izolare la domiciliu trebuie sa contacteze angajatorul pentru a-l instiinta de situatie. Concediul medical va fi eliberat de catre medicul de familie, dupa iesirea din izolare, in baza certificatului DSP, nemaifiind nevoie de adeverinta de la angajator. Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru carantina reprezinta 75% din baza de calcul, la fel ca in cazul concediilor medicale acordate pentru o boala obisnuita.

Conform informatiilor transmise de Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) este important ca si persoanele care prezinta semne de infectie respiratorie sa ia masura auto-izolarii la domiciliu – aceasta este una dintre cele mai importante masuri pentru reducerea transmiterii bolii si limitarea raspandirii virusului in comunitate in timpul unei epidemii. Masura auto-izolarii este valabila pentru persoanele care prezinta infectie respiratorie acuta si infectie probabila sau confirmata cu COVID-19, care insa nu au nevoie de ingrijire spitaliceasca. Aceste persoane trebuie sa se ofere voluntar sa ramana la domiciliu sau intr-un loc destinat izolarii, intr-o incapere ventilate, separate de restul incaperilor si de preferabil sa foloseasca doar ele toaleta, separate de alte persoane,atata timp cat prezinta simptome si pentru o anumita perioada de timp.

Este de asemenea important sa se evite contactul cu alte persoane din locuinta, mai ales daca acestea sufera deja de alte afectiuni si se recomanda evitarea contactului cu animalele de companie, daca acestea ar putea fi atinse de alte persoane ulterior.

Articol actualizat la 13.03.2020

Surse de informatie:

www.ms.ro

https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/novel-coronavirus-guidelines-non-pharmaceutical-measures_0.pdf

https://www.mai.gov.ro/buletin-informativ-01-martie-2020-ora-14-00/

https://www.cdc.gov/quarantine/index.html