Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Noul coronavirus - recomandari privind curatarea si dezinfectarea locuintelor

Noul coronavirus - recomandari privind curatarea si dezinfectarea locuintelor

Centrul pentru Prevenire si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii a realizat o serie de recomandari privind curatarea si dezinfectarea suprafetelor din gospodarii in care locuiesc persoane suspicionate ca ar avea noul coronavirus, persoane asimptomatice, aflate in izolare la domiciliu sau rude ale persoanelor confirmate cu infectia COVID-19.

Noul coronavirus se raspandeste cel mai frecvent de la persoana la persoana, dar este posibil sa se transmita si prin intermediul suprafetelor contaminate, atunci cand o persoana atinge cu mana suprafetele contaminate si isi duce ulterior mana la nas, gura sau ochi. Din aceasta cauza, pentru limitarea raspandirii, se recoamnda ca suprafetele sa fie dezinfectate corect, utilizand produse capabile sa distruga coronavirusul de pe aceste suprafete.

Recomandarile expertilor CDC urmaresc limitarea supravietuirii si raspandirii noului coronavirus pe diferitele suprafete din locuinte.

Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) a anuntat ca nu se cunoaste cu exactitate care este perioada de timp in care coronavirusul SARS-CoV-2 poate supravietui pe suprafete, dar se estimeaza ca ar putea supravietui cateva zile in mediu. Aceasta estimare se bazeaza pe asocierea cu perioada de supravietuire a altor virusuri din familia coronavirusurilor care au determinat probleme ingrijoratoare de sanatate, precum SARS-COV si MERS-COV care supravietuiesc pe diferite suprafete, in medie, mai mult de 48 de ore la o temperatura ambientala de 20 de grade Celsius. Datorita acestei ipoteze privind supravietuirea noului tip de coronavirus pe suprafete, se recomanda curatarea si dezinfectarea obiectelor potential contaminate, inainte de a fi utilizate.

Curatare vs. dezinfectie

Curatarea locuintei se refera la indepartarea germenilor, a murdariei si a impuritatilor de pe suprafete. Acest proces nu omoara germenii, ci ii indeparteaza, reducand numarul lor si riscul de a raspandi infectia.

Dezinfectarea locuintei presupune utilizarea substantelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafete. Acest proces nu curata neaparat suprafetele murdare, dar prin uciderea germenilor de pe suprafetele deja curatate, poate reduce si mai mult riscul de raspandire a infectiei.

Recomandari generale pentru curatarea si dezinfectarea gospodariilor

Populatia este incurajata sa curete suprafetele obiectelor atinse frecvent (de exemplu, in locuinta: mese, clante, manere – de usi, dulapuri, manerele altor obiecte de uz casnic – fierbatoare de cafea, prize si intrerupatoare de lumina, birouri, toalete, robinete, chiuvete) cu ajutorul solutiilor de uz casnic si al solutiilor dezinfectante puternice, adecvate pentru suprafate, urmand instructiunile de pe eticheta acestora. Etichetele contin instructiuni pentru utilizarea sigura si eficienta a produsului de curatare, inclusiv masurile de precautie care trebuie luate atunci cand produsul este folosit, cum ar fi purtarea manusilor si asigurarea unei ventilatii bune in camera in timpul utilizarii produsului.

In SUA este recomandata utilizarea solutiilor dezinfectante care sunt inregistrate EPA – Agentia de protectie a mediului din SUA. In Europa, Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile recomanda dezinfectia suprafetelor din locuinte si a obiectelor casnice cu solutii de dezinfectat uzuale.

Recomandari generale pentru curatarea si dezinfectarea gospodariilor cu persoane izolate la domiciliu

In primul rand, asemenea intregii populatii, membrii gospodariei ar trebui sa se informeze asupra simptomelor asociate COVID-19 si asupra masurilor de prevenire a raspandirii infectiei cu noul coronavirus.

In al doilea rand, persoanele aflate in zolare la domiciliu trebuie sa curete si sa dezinfecteze zilnic suprafetele pe care le ating des, cum ar fi mese, scaune, manere, intrerupatoare de lumina, telecomenzi, telefoane, birouri, tastaturi, toalete, chiuvete.

Pe cat posibil, persoanele suspecte ca ar avea infectia cu noul coronavirus ar trebui sa fie izolate intr-o camera cu baie proprie, pe care ar trebui sa o curete zilnic, limitand la minimum interactiunea cu ceilalti membri ai familiei. In cazul in care nu este disponibila o baie separata, aceasta trebuie curatata si dezinfectata dupa fiecare utilizare a persoanei suspicionate ca ar avea COVID-19.

De asemenea, daca este posibil, persoana suspicionata trebuie sa manance / sa fie hranita in camera sa. Produsele alimentare care nu sunt de unica folosinta trebuie manipulate cu manusi si trebuie spalate cu apa calda sau intr-o masina de spalat vase.

Daca este posibil, se recomanda folosirea unui cos de gunoi captusit dedicat pentru persoana suspicionata ca ar avea COVID-19. Trebuie folosite manusi atunci cand sacii de gunoi sunt indepartati, precum si pentru manipularea si aruncarea gunoiului. Nu uitati sa va spalati pe maini cu apa si sapun dupa ce aruncati gunoiul!

Recomandari pentru curatarea si dezinfectarea suprafetelor:

  • Purtati manusi de unica folosinta atunci cand curatati si dezinfectati suprafetele. Manusile trebuie aruncate dupa fiecare curatare. Daca se folosesc manusi reutilizabile, aceste manusi ar trebui sa fie dedicate curatarii si dezinfectarii suprafetelor pentru COVID-19 si nu trebuie utilizate in alte scopuri. Consultati instructiunile producatorului pentru produsele de curatare si dezinfectare utilizate. Curatati mainile imediat dupa indepartarea manusilor.
  • Daca suprafetele sunt murdare, trebuie curatate folosind detergent sau sapun si apa inainte de dezinfectare.
  • Pentru dezinfectare, se recomanda solutiile de uz casnic diluate, solutiile pe baza de alcool (cu cel putin 70% alcool) si cele mai frecvente dezinfectante inregistrate de EPA (considerate ca ar fi eficiente impotriva COVID-19). In cazul solutiilor casnice de dezinfectare diluate, urmati instructiunile de folosire ale producatorului. Nu amestecati niciodata inalbitorii cu amoniac sau orice alt produs de curatare. Inalbitorul casnic poate fi eficient impotriva coronavirusurilor atunci cand este diluat corespunzator: pregatiti o solutie de inalbitor amestecand 5 linguri inalbitor la 3,5 litri de apa. Centrul European de Control si Prevenire a Bolilor recomanda utilizarea solutiilor de dezinfectare pe baza de hipoclorit de sodiu concentratie 0,1% (solutiile cu o concentratie initiala de 5% se dilueaza 1:50, pentru obtinerea concentratiei de 0,1%), dupa ce suprafetele au fost curatate in prealabil. In cazul in care suprafetele ar putea fi distruse de solutia de clor, atunci se recomanda utilizarea solutiilor pe baza de alcool cu o concentratie de 70%.
  • In cazul suprafetelor moi, poroase (cum ar fi podelele, covoarele si draperiile), indepartati petele vizibile si curatati-le cu substante de curatare. Dupa curatare:
    • Spalati articolele, folosind cea mai calda setare de apa corespunzatoare pentru acestea si uscati-le complet sau
    • Utilizati produse aprobate de EPA care sunt adecvate pentru suprafete poroase.

Recomandari pentru curatarea si dezinfectarea articolelor de imbracaminte, prosoape, lenjerie etc:

  • Purtati manusi de unica folosinta atunci cand manipulati rufe murdare de la o persoana suspicionata ca ar avea COVID-19 si apoi aruncati-le dupa fiecare utilizare. Daca utilizati manusi reutilizabile, aceste manusi ar trebui sa fie dedicate curatarii si dezinfectarii suprafetelor pentru COVID-19 si nu trebuie utilizate in alte scopuri gospodaresti. Curatati mainile imediat dupa indepartarea manusilor.
  • Daca nu folositi manusi atunci cand manipulati rufe murdare, asigurati-va ca apoi va spalati mainile corespunzator cu apa si sapun.
  • Daca este posibil, nu scuturati rufele murdare. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul in aer.
  • Spalati articolele folosind cea mai calda setare de apa si uscati-le complet. Rufele murdare ale unei persoane supicionate ca ar avea COVID-19 pot fi spalate la comun cu rufele celorlati membri din casa. Centrul European de Control si Prevenire a Bolilor recomanda spalarea obiectelor textile in masina de spalat la temperatura de 90 de grade Celsius, utilizand detergent de rufe. Daca nu se poate spala articolul respectiv la temperatura de 90 de grade, se recomanda utilizarea solutiilor chimice (clor, sau solutii care contin hipoclorit de sodiu, sau alte produse de decontaminare speciale pentru tesaturile textile).

Nu uitati de importanta masurilor de igiena!

Membrii locuintei ar trebui sa se spele des pe maini cu apa si sapun, timp de 20 de secunde, inclusiv imediat dupa indepartarea manusilor si dupa contactul cu o persoana suspicionata ca ar avea COVID-19. In cazul in care sapunul si apa nu sunt disponibile si mainile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant pe baza de alcool care contine cel putin 70% alcool.

Surse:
www.cdc.gov
www.ecdc.europa.eu