Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dispozitivul intrauterin (steriletul)

Dispozitivul intrauterin (steriletul)

Dispozitivele intrauterine au evoluat foarte mult in ultima perioada, ceea ce face ca astazi indicatia lor sa se extinda si la categoria de femei care nu au si nu-si doresc copii in viitorul imediat.“ – ne spune Dl. Dr. Dragos Gradinaru, medic primar obstetrica-ginecologie, care a participat recent in Berlin la un workshop privind cele mai noi metode de contraceptie.

Steriletul este un dispozitiv din plastic care se monteaza in interiorul uterului printr-o manevra relativ simpla care se poate efectua in cabinetul de consultatii, fara anestezie. Practic orice femeie care si-a inceput viata sexuala poate beneficia de aceasta metoda contraceptiva moderna, comoda si eficienta.

Beneficiile sunt majore, efectele secundare sunt minime, montarea se face simplu, dispare grija de a lua pilula in fiecare zi, iar eficacitatea este incontestabila.

Steriletului se poate monta daca femeia nu prezinta leziuni la nivelul colului uterin (test citologic Papanicolau normal, nu mai vechi de un an) si nu este diagnosticata cu boala inflamatorie pelviana sau neoplazii uterine. Steriletul poate fi mentinut in medie 5 ani, este o metoda contraceptiva fara hormoni (insa exista si sterilete care elibereaza hormoni si care au alte indicatii medicale), este ieftin (aproximativ 15 lei) si asigura o protectie de peste 95%. Poate fi folosit si pentru contraceptia de urgenta, daca este montat in maxim 7 zile de la contactul sexual.

Dr. Dragos Gradinaru este medic primar obstetrica-ginecologie si a obtinut competente in: ecografie obtetricala si ginecologica, colposcopie, histeroscopie, tehnici avansate de chirurgie laparoscopica ginecologica (Strasbourg, Franta).

Domenii de activitate:

  • Monitorizare sarcina si asistenta la nastere (naturala, in apa, Cezariana)
  • Interventii conservatoare si minim invazive la nivelul colului uterin
  • Interventii intrauterine histeroscopice
  • Operatii ginecologice efectuate pe cale clasica sau laparoscopica
  • Infertilitatea cuplului