Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia in sarcina

In cazul sarcinii, ecografia este singura metoda imagistica prin care poate fi vizualizat copilul fara efecte adverse si fara limitarea numarului de examinari. 

Evolutia intrauterina cunoaste doua etape - prima este cea embrionara, pana la 10 saptamani de sarcina, urmata de cea fetala, de la 10 saptamani in sus. Ecografiile se pot efectua fie in perioada embrionara, cand au ca principal scop confirmarea sarcinii, a pozitiei acesteia – intra sau extrauterina si viabilitatea, demonstrata prin prezenta tonusului si a batailor cardice, de obicei in jurul saptamanii 5 de gestatie cand se poate efectua o ecografie endovaginala.

In perioada fetala se poate efectua o ecografie transabdominala care are ca principal scop depistarea malformatiilor. Existenta procesului de dezvoltare dinamica a malformatiilor fetale impune efectuarea unor examinari secventiale sonografice in timpul sarcinii. Numarul si perioada in care se fac  aceste examinari variaza in functie de tara, dar exista un consens unanim in efectuarea a cel putin doua examinari:

  • Prima ecografie - Morfologia de trimestru 1, intre saptamanile 11-14  de sarcina, pentru identificarea sindromului Down (ecografia pentru screeningul translucentei nucale)
  • A doua ecografie - Morfologia de trimestru 2. Se face ideal intre saptamanile 20 si 22 de sarcina. Este o ecografie abdominala in timpul careia se poate aprecia daca organele copilului - inima, capul, coloana vertebrala, bazinul, membrele, ficatul si rinichii - s-au dezvoltat corect. Este considerata una dintre cele mai importante si amanuntite ecografii. Daca nu reusesti sa te programezi in acest interval, poti discuta cu medicul obstetrician care va evalua ecografic tot ce este tehnic posibil incepand cu saptamana 18 si pana in saptamanile 26-28, cu riscul ca anumite probleme sa nu poate fi observate sau sa fie depistate mult mai tarziu
  • Marea majoritate a specialistilor recomada si a treia examinare, intre saptamanile 28-33 de gestatie pentru aprecierea dezvoltarii copilului, dezvoltarea si maturizarea placentei si calculul indicilor de rezistivitate a arterelor uterine
  • O alta ecografie poate fi necesara in timpul nasterii, pentru a evalua pozitia fatului si a cordonului ombilical si a stabili daca este necesara nasterea prin cezariana

Exista si sarcini care prezinta risc, fie din punct de vedere al fatului, fie din punct de vedere al mamei si care necesita un numar mai mare de examinari ecografice, in functie de indicatiile medicului obstetrician. Deoarece nu exista efecte nocive ale ultrasunetelor asupra fatului, nu exista o limita a numarului de examinari in perioada sarcinii, acestea efectuandu-se ori de cate ori este nevoie.

Intrebari frecvente despre ecografia in sarcina

  • Daca la ecografia efectuata la 6-7 saptamani nu au fost detectate bataile cordului fetal inseamna ca este o problema?

Nu, nu inseamna ca este o problema. Bataile cordului fetal pot sa nu fie detectabile din diverse motive cum ar fi: un uter alungit, un abdomen marit sau o data inexacta a ultimei menstruatii. Bataile cordului sunt cel mai bine detectate la ecografia transvaginala efectuata devreme in sarcina. Totusi, este o problema daca nu exista activitate cardiaca la un embrion cu o lungime vertex-coccis mai mare de 5 milimetri. In plus, daca sacul gestational nu este evidentiat la ecografia efectuata dupa saptamana 6, atunci poate fi, de asemenea, o problema. 

  • Cat de precisa este ecografia in calcularea varstei gestationale?

Pentru a estima varsta gestationala, medicul obstetrician poate folosi valoarea nivelului de hormoni din sange, data ultimei menstruatii si, in anumite cazuri, masuratorile ecografice. Daca medicul utilizeaza ecografia pentru a estima data probabila a nasterii in functie de care va programa diverse investigatii de monitorizare prenatala, odata stabilita, aceasta varsta gestationala estimata nu se va mai schimba ulterior.

  • De ce difera numarul de ecografii recomandate in sarcina?

Daca exista neclaritati legate de estimarea varstei sarcinii, localizarea placentei sau posibile complicatii, atunci medicul obstetrician ar putea sa-ti recomande mai multe examinari ecografice pentru a se asigura ca lucrurile sunt sub control. Deoarece nu exista efecte nocive ale ultrasunetelor asupra fatului, nu exista o limita a numarului de examinari in perioada sarcinii, acestea efectuandu-se ori de cate ori este nevoie.

  • Cand se poate identifica ecografic sexul copilului?

Intre saptamanile 18 si 20 vei face o ecografie pentru calcularea varstei sarcinii, evidentierea unei sarcini multiple, localizarea placentei sau identificarea complicatiilor. Cu aceasta ocazie poate fi posibil sa afli sexul copilului. Totusi, factori cum ar fi varsta sarcinii sau pozitia fatului pot influenta acuratetea acestei afirmatii. Ca sa fii 100% sigura, va trebui sa astepti pana vei naste!

  • Este ecografia o investigatie necesara in cadrul ingrijirii prenatale?

Ecografia de sarcina este necesara doar daca exista suspiciunea unei probleme medicale. Ecografia este utila pentru identificarea dezvoltarii normale a copilului si diagnosticarea unor potentiale probleme. Daca sarcina nu este una cu risc crescut, ecografia nu este neaparat necesara in ingrijirea prenatala.