Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cine traieste mai mult: femeia sau barbatul?

Cine traieste mai mult: femeia sau barbatul?

In medie, barbatii au trait dintotdeauna mai putin decat femeile. Statisticile confirma ca la nivel mondial, femeile traiesc, in medie, cu 7 ani mai mult decat barbatii. Cel mai recent studiu Eurostat arata ca in Uniunea Europeana (UE), in 2014 speranta de viata a femeilor a ajuns la 83,6 ani, iar in randul barbatilor la 78,1 ani, ceea ce inseamna o diferenta de 5,5 ani.

Studiul Eurostat mai arata ca pe parcursul a peste un deceniu, intre 2002 (primul an pentru care exista date disponibile pentru toate statele membre ale UE) si 2014, speranta de viata in UE a crescut cu 3,2 ani, de la 77,7 la 80,9 ani. Cresterea a fost de 3,8 ani pentru femei si 2,7 ani pentru barbati. Exista inca diferente majore de la o tara la alta. De exemplu, pentru barbati, cea mai scazuta speranta de viata in 2014 a fost inregistrata in Letonia (69,1 ani), iar cea mai ridicata in Cipru (80,9 ani). Pentru femei, diferentele sunt mai mici, de la un minim de 78,0 ani in Bulgaria, la un nivel maxim de 86,2 ani in Spania. 

In ceea ce priveste Romania, studiul Eurostat arata ca femeile traiesc, in medie, cu 7 ani mai mult decat barbatii. Concret, speranta de viata a barbatilor din Romania este de 71,4 de ani, in timp ce a femeilor este de 78,7 ani.

Principalele cauze de deces in randul barbatilor sunt bolile de inima, cancerul, traumatismele, bolile respiratorii cronice si accidentul vascular cerebral.

Si, totusi, de ce mor barbatii mai repede decat femeile?

Exista mai multe motive pentru care raportul dintre decesele la barbati si decesele la femei, care este aproximativ egal in tinerete, incepe sa favorizeze femeile in timp. 

In opinia expertilor de la Harvard Medical School, explicatia se regaseste in stilul de viata al barbatilor si in faptul ca acestia:

Isi asuma riscuri mai mari
Responsabil pare sa fie "destinul biologic" al barbatului. Lobul frontal al creierului, partea care controleaza judecata si evaluarea consecintelor unei actiuni, se dezvolta mai incet la baieti si barbati tineri decat la fete si femei tinere. Probabil ca acest lucru contribuie la faptul ca mult mai multi baieti si barbati mor in accidente sau din cauza violentei. 

Au locuri de munca mai periculoase
Numarul barbatilor il depaseste cu mult pe cel al femeilor in unele dintre cele mai riscante locuri de munca, cum ar fi cele de militar, pompier sau muncitor pe santierele de constructii.

Mor mai des din cauza bolilor de inima si la o varsta mai tanara
Barbatii au cu 50% mai multe sanse sa moara din cauza bolilor de inima decat femeile. O posibila explicatie ar putea fi faptul ca barbatii au niveluri mai mici de estrogen decat femeile. De asemenea, contribuie si superficialitatea cu care barbatii trateaza hipertensiunea arteriala si nivelul de colesterol nefavorabil.

Comit suicid mai des decat femeile
Acest lucru este adevarat, in ciuda faptului ca depresia este considerata a fi mai frecventa in randul femeilor. Unii specialisti atribuie acest lucru tendintei barbatilor de a evita sa ceara ajutor medical, dar si normelor culturale care descurajeaza barbatii sa solicite ajutor pentru boli mintale.

Sunt mai putin conectati din punct de vedere social
Din motive care nu sunt in totalitate clare, persoanele cu legaturi sociale mai slabe si mai putine tind sa aiba un risc mai mare de deces.

Evita sa mearga la medic
Statisticile arata ca barbatii sunt mult mai susceptibili in a evita controalele medicale de rutina si mult mai putin dornici sa mearga la medic atunci cand au o problema. Ei amana cat pot de mult vizita la medic.

Si acum 200 de ani, barbatii mureau tot din cauza bolilor de inima 

Principala cauza de deces in randul barbatilor care au trait in perioada 1800-1935 era, la fel ca in prezent, tot boala de inima. Si asta datorita stilului de viata bazat pe asumarea unor riscuri mai mari si pe un consum mare de tutun. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat in 2015 de cercetatorii de la Universitatea din California de Sud. Ei au analizat stilul de viata a 1.700 de persoane, barbati si femei din 13 tari dezvoltate de la acel moment si au descoperit ca, odata ce bolile infectioase au inceput sa fie tinute sub control prin descoperirea antibioticelor si a vaccinurilor, barbatii cu varste cuprinse intre 50 si 70 de ani mureau de doua ori mai mult decat femeile. 

"Explicatia este una complexa si implica atat stilul de viata, cat si comportamentele referitoare la viata sexuala. De exemplu, barbatii isi asuma mai multe riscuri si, in multe tari, reprezinta grupul dominant de fumatori", explica dr. Caleb Finch, profesor in Neurobiologia imbatranirii la Universitatea din California de Sud si coordonatorul principal al studiului.

Dupa anul 1880 s-a conturat "teoria microbilor" sau “teoria germenilor” care a condus la descoperiri stiintifice importante, cum ar fi laptele pasteurizat si dezvoltarea vaccinurilor si antibioticelor. Astfel, s-au redus foarte mult decesele cauzate de boli infectioase si infectii bacteriene. Toate aceste progrese au adus beneficii mult mai mari in randul femeilor decat in randul barbatilor, sustine dr. Caleb Finch. Numarul cazurilor de boli de inima a crescut in randul barbatilor de varsta mijlocie. Fumatul a devenit mai popular in randul barbatilor, care au inceput acest obicei la varste tot mai tinere. Fumatul a contribuit la o crestere de 30% a mortalitatii in randul barbatilor nascuti intre 1900 si 1935 si de 20% in randul celor nascuti intre 1880-1899. In schimb, la femeile din acea perioada, nu a existat nicio crestere a mortalitatii datorate fumatului.

Conform studiului, alegerile de viata, cum ar fi dieta scazuta in grasimi si renuntarea la fumat, influenteaza in mare masura durata de viata a barbatilor. Nu se stie, deocamdata, de ce barbatii continua sa faca aceleasi greseli cand vine vorba de stilul de viata.

Ce pot face barbatii pentru a trai mai mult?

Fiecare afectiune, inclusiv boala de inima, are o serie de factori de risc. Unii dintre acestia nu pot fi modificati, deci sunt inevitabili, in timp ce altii pot fi cu usurinta modificati. Printre factorii care pot fi schimbati se numara stilul de viata si alegerile care tin de acesta, cum ar fi alimentatia, miscarea, fumatul, consumul de alcool.

De asemenea, din moment ce barbatii au tendinta de a evita sa mearga la medic mult mai mult decat femeile, este important sa constientizeze si sa recunoasca semnele diferitelor afectiuni si sa mearga regulat la controalele medicale de rutina.  

Invata sa-ti schimbi stilul de viata. Nimeni nu a zis ca este usor sa renunti la stilul de viata cu care esti obisnuit, insa acest lucru nu este nici imposibil. Ai nevoie de o vointa de fier si trebuie sa incepi treptat sa-ti schimbi obiceiurile. Este un proces de lunga durata, care poate fi incheiat prin pasi mici, dar siguri. Iar la final, rasplata va fi pe masura eforturilor depuse. 

Surse:
www.health.harvard.edu
www.cbsnews.com
www.ec.europa.eu