Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce amana barbatii vizitele la medic?

De ce amana barbatii vizitele la medic?

Controlul medical anual este un pas simplu, dar esential, pentru mentinerea sanatatii. De ce unii barbati refuza totusi sa-l faca?

Ar fi 10 motive pe care barbatii le invoca pentru a scapa de doctor. Daca te stii in categoria celor care “o lasa pe alta data”, afla 10 metode care sa te ajute sa ajungi regulat la aceasta intalnire importanta.

  1. “Nu am gasit un medic de familie bun”

Fa un pas inainte si porneste in cautarea lui. Sigur vei descoperi un medic de familie bun, dar se va intampla doar daca vei incerca sa-l gasesti. Intereseaza-te la prieteni, la rude si citeste recomandarile de pe internet. Iti dai seama daca medicul iti inspira incredere dupa o prima vizita. Vei sta linistit dupa ce stabilesti legatura, stiind ca ai la cine sa apelezi in caz de nevoie si ca vei fi la zi cu setul de analize anuale.

  1. “Nu am abonament la clinica la care am gasit medicul”

Ai gasit un medic de familie bun, insa tu ai un abonament la o alta clinica privata decat cea la care lucreaza medicul. Este bine sa retii ca poti obtine avantaje complementare pentru ingrijirea sanatatii tale daca valorifici ambele servicii medicale.

  1. “Nu cred ca am probleme de sanatate”

S-ar putea sa ai dreptate, insa…nu esti medic! Ca sa fii sigur, ai nevoie de un specialist. Unele afectiuni serioase nu au simptome. De exemplu, hipertensiunea arteriala, numita si “ucigasul tacut”, poate provoca infarct de miocard sau accident vascular cerebral. De aceea, controlul regulat este important. Nu vei stii ca ai colesterol marit sau diabet daca nu iti faci testele de screening. Depistarea timpurie a unei probleme de sanatate poate face diferenta in privinta calitatii vietii si a nivelului de longevitate.

  1. “Nu am timp”

Un an are 8760 ore si tu crezi ca 2 ore iti afecteaza ritmul? Gandeste-te un pic…Daca aceste 2 ore ti-ar putea salva viata in cazul in care chiar ai avea nevoie de doctor? Nicidecum nu sunt ore pierdute cand vine vorba de sanatate.

  1. “Nu vreau sa cheltuiesc”

Desigur ca este ideal sa cheltuiesti cat mai putin si sa pui deoparte cat mai mult. Dar, daca o investigatie ti se pare costisitoare, gandeste-te cat te-ar costa sa fii internat intr-un spital.

  1. “La medic nu se intampla nimic”

Cand mergi la frizer, obtii o tunsoare. Cand mergi la stomatolog, primesti un detartraj. Iar cand ajungi la un control, medicul iti recomanda doar analize. Pare ca nu te alegi cu nimic, insa nu este adevarat. Daca faci asta cu regularitate, ti se ofera informatii importante despre starea ta actuala de sanatate si despre ce poti face ca s-o imbunatatesti.

  1. “Nu vreau sa aud ce mi s-ar putea spune”

Poate ca fumezi, bei prea mult, te-ai ingrasat. Chiar si asa, medicul este acolo sa te ajute. Poti sa iti treci cu vederea anumite obiceiuri, dar nu poti ignora consecintele acestora. Fii intelept: asculta cand cineva iti spune adevarurile pe care ai nevoie sa le auzi. Fii deschis la schimbare.

  1. “Mi-e frica de investigatii invazive”

Nu ai nevoie de investigatii pentru cancerul de prostata mai devreme de implinirea a 50 de ani. Totusi, retine ca sansele de supravietuire sunt mai mari atunci cand boala este depistata precoce. Prin urmare, merita sa faci examenul rectal, cu atat mai mult cu cat aceasta parte “fizica” reprezinta doar o mica parte din intregul control. La fel este si in cazul colonoscopiei, o investigatie esentiala pentru preventia cancerului colorectal. Nu lasa o investigatie sa te impiedice sa beneficiezi de toate avantajele unui control medical.

  1. “Prefer sa indur”

Daca sportivii profesionisti pot juca raniti si se sacrifica pentru succesul echipei, poti si tu sa faci asta, nu-i asa? Gresit! "Meciul vietii" inseamna sa nu te sacrifici inutil, ci sa te mentii sanatos pentru tine, pentru familie, pentru cat mai mult timp – pentru o viata!

  1. “Sotia ma tot bate la cap sa merg la un control”

Iar tu nu vrei cu niciun chip sa cedezi! Te-ai gandit ca este posibil sa te inseli? Lasa de la tine de data aceasta si mergi sa te vada un medic.

 

Afla mai multe despre cand sa mergi la doctor!

Surse de informatie:

www.heart.org