Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Operatia de meningocel (spina bifida) la un bebelus nenascut a redus semnificativ complicatiile neurologice potential devastatoare

Operatia de meningocel (spina bifida) la un bebelus nenascut a redus semnificativ complicatiile neurologice potential devastatoare

Pe 1 decembrie 2017 s-a nascut Oscar, un baietel pentru care o echipa multidisciplinara de medici si asistente medicale din Centrul Fetal din Spitalul Baneasa si Brain Institute au facut tot ce este posibil inca inainte ca el sa se nasca pentru a avea un inceput mai bun in viata. Oscar a fost operat in saptamana 24 de sarcina prin chirurgie fetala deschisa pentru meningocel – o forma de spina bifida.

Spina bifida este un defect de tub neural care apare devreme in sarcina, in prima luna, si este cauzat de inchiderea incompleta a arcului vertebral al uneia sau mai multor vertebre. Prin aceasta deschidere, proemina maduva spinarii si meningele care nu sunt acoperite de piele si care vor fi lezate progresiv de-a lungul sarcinii de catre lichidul amniotic. Din acest motiv, acesti copiii se vor naste cu deficite neurologice severe, de tipul tulburarilor de sensibilitate si paralizia membrelor inferioare, incontinenta urinara si fecala si hidrocefalie - acumulare excesiva de lichid cefalorahidian care comprima creierul, cu grade variate de retard mental. Odata ce copilul se naste cu paralizie, sansele de recuperare sunt practic nule.

Insa, daca repararea defectului se face inainte de saptamana 26 de sarcina, complicatiile serioase invalidante pot fi prevenite sau reduse. Chirurgia fetala reduce nevoia de montare a unui sunt – un tub implantat chirurgical care sa dreneze excesul de lichid de la nivelul creierului in abdomen -  in primul an dupa nastere si aproape jumatate din copiii au putut sa mearga fara carje pana la varsta de doi ani.

Chirurgia fetala deschisa pentru cazurile complexe de spina bifida este genul de operatie care schimba viata acestor copii si care da speranta mamelor aflate intr-un astfel de moment infricosator din timpul sarcinii lor. Este o procedura inalt specializata, complexa, delicata si riscanta in acelasi timp, atat pentru mama, cat si pentru fat. De aceea, ea trebuie efectuata doar in centre de expertiza, de catre medici cu experienta in astfel de interventii. In plus fata de neurochirurg si chirurgul fetal, un rol important il are medicul anestezist care administreaza anestezia atat mamei, cat si copilului, dupa un protocol bine stabilit. Pentru acesti copii exista Centru Fetal din Spitalul Baneasa, unde exista o echipa extraordinara de medici din diferite departamente care lucreaza impreuna cu specialistii neurochirurgi de la Brain Institute. 

Iubesc meseria de medic si consider ca putem sa facem mai mult pentru fiecare copil, pentru fiecare mama.   Un diagnostic prenatal de spina bifida este infricosator pentru parinti, deoarece este asociat frecvent cu o multitudine de deficite neurologice severe si hidrocefalie. Insa inchiderea defectului spinal inainte de nastere reduce aceste riscuri, deoarece printr-o astfel de operatie reusim sa protejam tesutul nervos inainte sa se produca deteriorarea lui. Si in cazul lui Oscar, interventia efectuata in timp util, in saptamana 24 de sarcina, a fost un succes! Dupa 8 saptamani de la repararea defectului, baietelul s-a nascut la 33 de saptamani, cantarind 2520 de grame, fara complicatii si fara afectare nervoasa imediata.”  – ne-a spus la scurt timp dupa nasterea lui Oscar, Dr. Hadi Rahimian, chirurg fetal, obstetrician supraspecializat in medicina materno-fetala.

 

Centru Fetal Baneasa – Program special pentru copiii cu spina bifida depistati inainte de a se naste

In cadrul Centrului Fetal din Spitalul Baneasa exista deja un program pentru astfel de copii diagnosticati in sarcina cu spina bifida care presupune un grad ridicat de colaborare interdisciplinara, de coordonare a ingrijirii si de supraveghere pe termen lung pentru a maximiza starea de sanatate a acestor copii.

Centrul Fetal Baneasa este singurul centru fetal din Romania unde se efectueaza operatii de chirurgie fetala deschisa pentru meningocel si mielomeningocel, echipa medicala avand deja experienta in astfel de cazuri complexe de spina bifida.    

Ingrijirea este efectuata de catre o echipa interdisciplinara sudata care include medici cu multa experienta:

 • Echipa de neurochirurgi coordonata de Dr. Sergiu Stoica din cadrul Brain Institute
 • Echipa de specialisti in medicina fetala si chirurgie fetala, coordonata de Dr. Hadi Rahimian
 • Echipa de neonatologi si de asistente specializate din cadrul Sectiei de Terapie Intensiva Neonatala
 • Anesteziologi cu experienta in anestezia cu risc inalt
 • Imagisti fetali – RMN fetal, ecocardiografie fetala
 • Specialisti: pediatri, neurologi pediatri, ecografisti pediatri, cardiologi pediatri, chirurgi pediatri, geneticieni

 

O echipa formata din 9 medici specialisti si asistente medicale specializate au contribuit la ingrijirea lui Oscar si a mamei lui

Echipa Spitalul Baneasa

Medicina Fetala si Anestezie:

 • Dr. Hadi Rahimian, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare in Medicina Materno-fetala, Doctorand in Stiinte Medicale – coordonator Centru Fetal Baneasa
 • Dr. Ani Rahimian, Medic Primar ATI, cu experienta in anestezia cu risc inalt
 • Dr. Oana Zaharia, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie
 • Dr. Silviu Butuc, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie

Neonatologie:

Imagistica fetala - RMN fetal

 • Dr. Adina Chirita, Medic Primar Medicina Nucleara, Medic Specialist Radiodiagnostic si Imagistica Medicala, Doctor in Stiinte Medicale, Cercetator stiintific principal CPIII

Echipa Neurochirurgie Brain Institute:

 • Dr. Sergiu Stoica, Medic Primar Neurochirurgie – neurochirurg cu experienta extrem de mare in tratarea cazurilor considerate anterior inoporabile, co-fondator Brain Institute
 • Dr. Georgian Ciobotaru, Medic Rezident Neurochirurgie
 • Dr. Sebastian Pavel, Medic Rezident Neurochirurgie

Pana in momentul nasterii, starea de sanatate atat a mamei, cat si a copilului a fost supravegheata atent.  S-au efectuat ecografii periodice la 1-2 saptamani care au evaluat starea fatului, cantitatea de lichid amniotic si daca se acumuleaza anormal lichid cefalorahidain (aparitia hidrocefaliei).

Totul a decurs bine, si dupa aproximativ 8 saptamani, in saptamana 33 de sarcina s-a nascut Oscar, cantarind 2520 grame. Consultul neurologic a evidentiat tonus muscular bun si prezenta reflexelor nervoase, iar ecografia transfontanelara a aratat ca nu exista hidrocefalie, ventriculii au dimensiune normala, iar cerebelul si structurile cerebrale au aspect normal, corespunzator varstei,

Copilul va continua sa fie supravegheat cu multa atentie in urmatorii ani si in special, in primii doi ani, de catre neurolog si pediatru pentru a se asigura ca Oscar atinge pragurile de dezvoltare si ca orice afectare neurologica este depistata la timp si tratata.

 

Octombrie 2018: Oscar a participat la a doua ediție a REUNIUNII DE FAMILIE – o intalnire foarte personala si emotionanta, organizata anual de REGINA MARIA la initiativa familiilor unora dintre copiii nascuti in Spitalul Baneasa. E vorba despre acei copii speciali, supravietuitorii nascuti prematur sau care au intampinat probleme in timpul sarcinii sau la nastere, dar care acum sunt bine si doresc sa-si revada eroii cu superputeri... medicale – pe doctorii care i-au salvat. Supravietuitorii sunt toti copiii REGINEI, tratati si nascuti la Spitalul Baneasa. In decembrie, Oscar va implini 1 an!

Decembrie 2019: Oscar sarbatoreste nu doar 2 anisori, ci si primii lui pasi. O reusita medicala extraordinara si o sansa la o viata normala pentru care parintii sunt foarte recunoscatori.

 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, Centru de Chirurgie Fetala, Spital Baneasa

Mai 2020
https://youtu.be/iho23g1qexA