Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Neurometria depistează precoce polineuropatia diabetică

Ce este testul de NEUROMETRIE?

Neurometria este o procedură de diagnostic folosită pentru evaluarea într-o fază cât mai precoce a modificărilor patologice la nivelul nervilor senzitivi periferici.

Nervul este compus din trei tipuri distincte de terminații nervoase. În funcție de diametrul lor, acestea transmit senzații cutanate diferite: senzația dureroasă, perceperea temperaturii, presiunii și a atingerii. Anumite afecțiuni, ca de exemplu diabetul zaharat, pot să afecteze selectiv un anumit tip de terminații senzitive, în timp ce altele rămân intacte, motiv pentru care manifestările clinic evidente apar mai târziu față de debutul afecțiunii. Neurometria, printr-o singură procedură, evaluează toate cele trei subtipuri de terminații nervoase senzitive.

Care sunt afecțiunile pentru care se recomandă NEUROMETRIA?

Neurometria este folosită la pacienții cu diabet zaharat pentru depistarea precoce a polineuropatiei diabetice. Poate fi folosită atât la pacienții nou diagnosticați cât și la cei cu o boală cronică. Studiile din ultimii ani au arătat că neuropatia diabetică poate fi reversibilă cu condiția depistării cât mai devreme. Aceasta va permite intervenția terapeutică timpurie, prevenind instalarea deficitului permanent.
De asemenea, această procedură este recomandată și pentru investigarea altor afecțiuni neurologice, cum ar fi: parezele de nerv ulnar, sindromul de tunel carpian, afectarea nervului sciatic, parestezii distale.

Despre procedură

Durata medie de efectuare a procedurii este 20 min. Este de așteptat ca repetarea testului să se desfășoare chiar mai rapid.
Testul este neinvaziv, nu este dureros sau periculos. Nu se folosesc ace, iar stimulul electric este de mică intensitate; de îndată ce percepeți senzația, stimulul este oprit. Testul nu are efecte adverse și poate fi repetat ori de câte ori este nevoie. Procedura poate fi folosită și la femeile gravide.

Sunați la 021.9268 pentru a vă programa pentru un test de neurometrie!

 

Procedura se efectuează CMU Dorobanți , la Dr. Alina Țugui , medic specialist neurolog și Dr. Mihaela Gologan , medic specialist diabetolog. Pentru efectuarea acestei proceduri este important să aveți recomandare de la medicul specialist.

Cum se efectuează testul de NEUROMETRIE?

Testul este efectuat în cabinet, de către medicul specialist neurolog sau diabetolog. Înainte de a începe testarea, vi se va explica procedura și vi se va răspunde la orice întrebare aveți despre acest test. Veți sta într-o poziție confortabilă – în șezut sau culcat în funcție de segmentul testat. Medicul va examina zona de piele la nivelul căreia se va face testarea și se va asigura că este intactă, fără leziuni. Pielea este curățată și pregatită pentru montarea unei perechi de electrozi. Apoi, medicul va aplica un impuls electric de intensitate mică și va crește lent intensitatea până când veți constata că simțiți stimulul. Impulsul este perceput ca o senzație de furnicătură, mâncărime sau căldură și nu ca durere. Participarea dvs la acest test este în a informa medicul dacă simțiți sau nu stimulul.

Neurometru

 

Cum trebuie să vă îmbrăcați?

Vi se va recomanda să purtați haine lejere care să poată fi scoase ușor în funcție de locul unde se va efectua testarea. Este bine să discutați cu medicul înainte pentru a afla acest aspect.

Există contraindicații pentru efectuarea procedurii?

Testul nu este recomandat la persoanele care au un stimulator cardiac (pacemaker) sau în cazul în care există leziuni la nivelul pielii unde se va aplica stimulul electric.