Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Marcajul tumoral mamar ghidat ecografic

Marcajul tumoral mamar ghidat ecografic

Pentru asigurarea succesului interventiei chirurgicale si reducerea la minim a inciziei tegumentare este necesara folosirea preoperatorie a unei tehnici precise de marcare a nodulilor mamari nepalpabili (infraclinici) cu indicatie de interventie chirurgicala.

In functie de localizarea leziunii si respectiv de referintele echipei medicale se pot utiliza diverse metode de reperare, cele mai precise fiind cele ghidate imagistic (ecografic, mamografic, RMN) cu folosirea unor sisteme ac-carlig (harpon).

Cel mai simplu, procedura poate fi ghidata ecografic si nu necesita in general anestezie locala. Totusi, pentru pacientele cu toleranta scazuta la durere se poate efectua anestezie locala cu 3-7ml lidocaina 1%.

Pentru insertia sistemului ac-carlig se utilizeaza calea cea mai scurta de la tegument la leziune (abord longitudinal). Extremitatea distala a sistemului se fixeaza la piele si se verifica ecografic pozitionarea marcarului.

Procedura de marcaj tumoral mamar cu ac-carlig ghidata ecografic este efectuata cu succes de Dna. Dr. Ana-Maria Craioveanu in Policlinica Enescu.

Cum se efectueaza procedura?

Pacienta este culcata pe pat pe spate, cu bratul de aceeasi parte ridicat la 90 grade; se repereaza ecografic leziunea, se dezinfecteaza tegumentul si sub control ecografic se introduce acul-carlig care va marca prezenta leziunii. Capatul distal al acestuia se fixeaza la tegument.

Nu este neobisnuit sa fie nevoie de mai multe manevre pentru pozitionarea corecta a acului-carlig.

La finalul procedurii se verifica ecografic pozitia acului-carlig efectuandu-se si fotografii document.

Informatii importante care trebuie comunicate medicului:

- Istoric de alergie la anumite medicamente

- Medicatie preexistenta (medicamente care modifica coagularea sau agregarea sangelui de tipul: Sintrom, Trombostop, Aspirina, Pradaxa, Clexane)

- Afectiuni coexistente – hipertensiune arteriala, cardiopatie ischemica, infarcte miocardice in antecedente

 

Dr. Ana Maria Craioveanu, Policlinica Enescu

Medic Primar Radiologie şi Imagistica Medicala

Competenta in Ecografie Generala

Arii de interes medical: rolul ecografiei în investigarea patologiei sanului, infertilitatii si afectiunilor ginecologice, tumorile de prostata, tumorile utero-ovariene, tumori tiroidiene, evaluarea fibrozei ficatului in hepatitele virale B si C

Dr. Ana Maria Craioveanu a introdus in examinarea curenta urmatoarele investigatii imagistice moderne:

  • 2014: Procedura de marcaj tumoral mamar cu ac-carlig ghidata ecografic
  • 2010: histerosalpingosonografia cu contrast ecografic. Policlinica Enescu este singurul centru medical in care se efectueaza in echipa mixta medic ecografist-ginecolog aceasta investigatie cheie in diagnosticul infertilitatii
  • 2009: ecografia cu contrast pentru studiul leziunilor hepatice, renale si splenice 
  • 2008: evaluarea sonoelastografica a leziunilor sanului si a nodulilor tiroidieni, reconstructia 3D pentru leziuni musculoscheletale si abdominale