Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Linie performanta de analize de laborator in Spitalul REGINA MARIA Brasov

In Laboratorul REGINA MARIA din Brasov a fost pusa in functiune o linie automatizata cu echipamente de laborator perfomante - Atellica Solution Siemens. Acum, cand medicina moderna evolueaza mai mult decat oricand, laboratoarele din retea sunt echipate cu cele mai avansate sisteme de investigatie si analiza, pentru ca decizia medicilor clinicieni sa fie sprijinita de un diagnostic cert de laborator, stabilit cu precizie si rapiditate.

Cu ajutorul liniei automatizate de echipamente Atellica Solution se efectueaza mai mult de 180 de teste specializate de biochimie si imunologie, fiind acoperite atat analize recomandate uzual, cat si analize speciale, care nu se pot efectua cu echipamente de laborator obisnuite.

Sistemul automatizat are capacitate de procesare ridicata, aproximativ 1800 de teste de biochimie si peste 400 de teste de imunologie pot fi realizate pe parcursul unei ore, iar viteza de procesare a testelor este semnificativ imbunatatita in comparatie cu alte sisteme clasice.

Gama larga de analize efectuate cu Atellica Solution

Capacitatea de a avea rapid un diagnostic de laborator corect este unul dintre elementele care contribuie la eficienta ingrijirii pacientilor nostri.

Din gama de analize care pot sa fie prelucrate cu linia automatizata Atellica Solution fac parte analize pentru stabilirea diagnosticului in anemie, boli cardiace, afectiuni metabolice si endocrine, cancere, hepatite.

Spre deosebire de alte tipuri de investigatii, analizele de laborator sunt teste care utilizeaza probe simplu de recoltat, nu sunt invazive, iar rezultatele sunt reproductibile.

Mai jos, prezentam o serie de analize care pot fi efectuate cu ajutorul sistemului de laborator Atellica Solution.

Test imunologic de determinare a Troponinei cardiace – Atellica High Sensitivity Troponin I

Acest test permite medicilor clinicieni sa stabileasca rapid daca durerile in piept sunt de fapt un infarct miocardic acut (IMA) sau nu.
Este cea mai noua metoda de masurare a nivelului troponinei, bazata pe noi anticorpi monoclonali, cu cea mai mare sensibilitate si precizie, in comparatie cu metodele clasice de laborator. Acest tip de test evidentiaza chiar si schimbarile minore ale nivelului troponinei, ceea ce poate fi unul dintre semnele precoce ale infarctului miocardic acut. Avand rezultatele analizei, este posibila diagnosticarea si tratarea pacientilor chiar in primele ore de la debutul IMA.
3 dintre avantajele principale ale utilizarii analizei:

  • Rapiditate: rezultatele se obtin in 10 minute
  • Sensibilitate mare
  • Rezultate precize

Testul Atellica HBsAg cantitativ

Infectia cu virusul hepatitis B poate sa fie detectata prin masurarea antigenului de suprafata a virusului – AgHBS. Testul Atellica cantitativ detecteaza toate subtipurile de HBsAg, dar si antigenele mutante rare si are posibilitatea de a detecta de la valori extrem de scazute pana la nivele foarte mari. Testul are, de asemenea, o eficienta mai mare, deoarece dilutiile necesare se efectueaza automat.
3 dintre avantajele principale ale utilizarii analizei:

  • Acuratete mare
  • Rapiditate: primele rezultate se obtin in 20 de minute
  • Timpul scurt de procesare

Panel de teste pentru analiza functiei tiroidiene - Atellica Thyroid

Panelul de teste ale functiei tiroidiene include ATPO (anti-tiroidperoxidaza), anticorpi antitiroglobulina II (anti-TG) si cea mai noua versiune a testarii TSH (hormon de stimulare tiroidiana) TSH 3-Ultra.
TSH 3-Ultra are o sensibilitate imbunatatita fata de testarea clasica, ajutand la diagnosticarea hipo sau hipertiroidiei.
3 dintre avantajele principale ale utilizarii panelului de teste ale functiei tiroidiene:
•    Acuratete mare
•    Rapiditate: rezultatele se obtin in 14 minute
•    Timpul scurt de procesare

Panel de teste de endocrinologie reproductiva - Atellica Reproductive Endocrinology

Infertilitatea este o problema din ce in ce mai intalnita, pentru al carei diagnostic sunt necesare diferite tipuri de analize, care sa aiba capacitate buna de detectare a cauzelor. Cu ajutorul panelului de analiza a functiei reproductive endocronologice sunt analizati 13 markeri diferiti, fiecare dintre analize avand un grad inalt de sensibilitate:

Sex Hormone-binding Globuline (SHBG) – testul detecteaza  nivelul unei proteine din plasma care leaga estradiolul circulant si hormoni androgeni precum testosteronul si dihidrotestosteronul.

Este utilizat pentru evaluarea unei posibile deficiente androgenice la barbati sau un exces de hormoni androgeni la femei.

Femeile cu boala polichistica ovariana, cele care sufera de hirsutism (un exces de pilozitate), sau tumori ovariene secretante de hormoni androgeni pot sa prezinte niveluri scazute ale proteinei SHBG. 

Nivelurile crescute ale SHBG sunt intalnite in anorexia nervoasa, hipertiroidism, deficienta de hormoni androgeni, hipogonadism la barbati sau ciroza hepatica alcoolica la barbati.

Atellica Androstendion – este un test utilizat impreuna cu alte teste de evaluare a hormonilor steroidieni pentru evaluarea functiei glandelor suprarenale. Androstendionul este un precursor al testosteronului si estronei.

Nivelurile crescute sunt corelate cu simptomatologie precum acnee, ingrosarea vocii, hirsutism. Testul este util pentru diferentierea afectiunilor benigne (precum pubertatea precoce) de tumorile gonadelor si glandelor suprarenale.

Atellica IM Free BHCG si PAPP-A (Dublu test) – testul analizeaza doi markeri biochimici din sangele matern si este util pentru detectarea trisomiei 21 (sindrom Down).

Rata de detectie a sindromului Down este de 85-90%, iar probabilitatea unui rezultat fals pozitiv este mica (5%).

Panel de teste pentru evaluarea statusului glicemic – teste Atellica Diabetes

Din panelul Atellica dedicat persoanelor cu risc sau afectate de diabet, o conditie foarte intalnita, se numara atat teste de biochimie precum fructozamina serica, glicemia, hemoglobina glcozilata (HbA1c).

Testele ajuta la diagnosticarea si diferentierea intre diabetul zaharat tip I si diabetul zaharat tip II.

Panel de teste pentru evaluarea functiei renale  – teste Atellica Kidney

Afectiunile renale cronice sunt unul dintre inamicii tacuti ai sanatatii umane, deoarece in etapele initiale nu este prezenta simptomatologia, iar boala ramane neidentificata de persoana afectata pana cand progreseaza si va detemina modificari biologice ireversibile.

Destul de frecvent se intampla ca afectarea renala sa apara in urma nediagnosticarii la timp a diabetului sau bolilor cardiovasculare. In panelul de testere a functiei renale Atellica sunt disponibile aproximativ 40 de analize, care dau rezultate rapide si precise.
Printre analizele care se pot efectua cu ajutorul liniei automate se numara: creatinina si ureea.

Testul potrivit, la momentul potrivit

Introducerea acestei linii automatizate cu echipamente moderne, de ultima generatie creste capacitatea de testare existenta la nivelul laboratorului si prin standardizarea procedeelor de lucru, reduce timpul de prelucrare a probelor si creste siguranta rezultatelor.

Prin dotarea laboratoarelor din Reteaua de Sanatate REGINA MARIA cu sisteme de analiza performante urmarim sa aducem in permanenta o imbunatatire a calitatii serviciilor oferite pacientilor nostri si sa sprijinim luarea deciziei terapeutice corecte.