Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ivermectina: ce este si de ce nu se utilizeaza in COVID-19

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Ivermectina
Nu incerca acest medicament fara prescriptie medicala si fara aprobarea medicului, chiar daca ai auzit ca unele persoane au folosit ivermectina in tratarea bolii COVID-19. Ivermectina nu este un medicament pentru tratarea infectiilor cauzate de virusuri, cum este SARS-CoV-2, virusul care determina COVID-19 si FDA (Food and Drug Administration) din Statele Unite si EMA (Asociatia Europeana a Medicamentului) din Uniunea Europeana nu au aprobat utilizarea acestui medicament pentru a trata sau a preveni COVID-19. Nu utiliza medicamente destinate tratarii animalelor! Ivermectina in doze mari poate avea efecte secundare grave.

Ce trebuie sa stii

  • Asociatiile care reglementeaza administrarea medicamentelor nu au autorizat sau aprobat ivermectina la oameni pentru utilizarea in prevenirea sau tratarea COVID-19.
  • Ivermectina este aprobata pentru uz uman pentru a trata infectiile cauzate de anumiti paraziti si paduchi de cap si anumite afectiuni ale pielii cum este rozaceea.
  • OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii), FDA si EMA au aprobat utilizarea ivermectinei doar pentru studiile clinice. Datele disponibile in prezent ca urmare a studiilor clinice controlate, randomizate nu au evidentiat un beneficiu clinic cand ivermectina este utilizata pentru tratamentul sau preventia COVID-19. Sunt in desfasurare o serie de alte studii clinice care evalueaza ivermectina sub forma de comprimate pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19 la oameni, al caror rezultat nu este concludent pana in prezent.
  • Este periculos sa iei doze mari de ivermectina.
  • Nu utiliza niciodata medicamentele destinate animalelor. Produsele cu ivermectina de uz animal sunt foarte diferite de cele aprobate pentru utilizarea la om. Folosirea ivermectinei veterinare pentru prevenirea sau tratamentul COVID-19 la oameni este periculoasa.

Ce este ivermectina si cand este indicata?

La om, comprimatele de ivermectina sunt aprobate pentru a trata pacientii cu strongiloidoza si oncocercoza, doua afectiuni cauzate de viermi (paraziti). Strongiloidoza este cauzata de infectia cu parazitul Strongyloides stercoralis si este caracteristica regiunilor tropicale si subtropicale, rar intalnindu-se in zonele temperate. Oncocerca volvulus, care apartine familiei viermilor cilindrici, este cauza oncocercozei, de asemenea o boala parazitara specifica tarilor din Africa Subsahariana. In plus, unele produse topice de ivermectina sunt aprobate pentru a trata parazitii externi precum paduchii capului si pentru unele afectiuni ale pielii, cum ar fi rozaceea.

La animale, anumite produse veterinare de ivermectina sunt aprobate pentru a preveni dirofilaria (o infectie parazitara cauzata de Dirofilaria immitis transmis la animale prin intermediul tantarului) si pentru a trata anumiti paraziti interni si externi. Este important de retinut ca aceste produse sunt diferite de cele pentru oameni si sunt sigure numai atunci cand sunt utilizate la animale conform recomandarii medicului veterinar.

Este ivermectina autorizata pentru a fi folosita in COVID-19?

Medicamentele cu ivermectina nu sunt autorizate pentru utilizare in COVID-19 in Uniunea Europeana si Statele Unite, iar asociatiile de reglementare a medicamentelor (EMA si FDA) nu au primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare.

In urma rapoartelor media si a publicatiilor recente privind utilizarea ivermectinei, expertii au revizuit cele mai recente dovezi publicate in studiile de laborator, studiile observationale, studiile clinice si meta-analize:

  • Studiile de laborator au descoperit ca ivermectina ar putea bloca replicarea SARS-CoV-2 (virusul care provoaca COVID-19), dar la concentratii mult mai mari de ivermectina decat cele obtinute cu dozele autorizate in prezent.
  • Rezultatele studiilor clinice au fost variate, unele studii nearatand vreun beneficiu, iar altele raportand un beneficiu potential.
  • Majoritatea studiilor revizuite au fost mici si au avut limite suplimentare, inclusiv regimuri de dozare diferite si utilizarea de medicamente concomitente.
  • Prin urmare, EMA si FDA au concluzionat ca dovezile disponibile in prezent nu sunt suficiente pentru a sustine utilizarea ivermectinei in COVID-19 in afara studiilor clinice controlate.
  • Sunt necesare studii suplimentare bine realizate, randomizate pentru a trage concluzii cu privire la eficacitatea si siguranta produsului in prevenirea si tratamentul COVID-19.

Cand administrarea de ivermectina nu este sigura?

Exista o multime de informatii gresite si probabil ca ai auzit sau citit pe retelele de socializare ca este „in regula” sa iei doze mari de ivermectina si chiar preparatul de uz animal. Insa NU este in regula.

Suporterii - multi activisti anti-vaccinare impotriva COVID-19 - acestui medicament indica o serie de studii stiintifice si sustin adesea ca aceste dovezi sunt ignorate sau acoperite. Insa studiile au fost analizate de grupuri de oameni de stiinta independenti si din cadrul FDA si EMA care au pus sub semnul indoielii rigurozitatea studiilor si concluziile acestora. FDA si EMA nu au aprobat sau autorizat ivermectina pentru tratamentul sau prevenirea COVID-19 la oameni. Nu s-a dovedit ca ivermectina este sigura sau eficace pentru aceste indicatii.

Desi ivermectina este in general bine tolerata in dozele autorizate pentru alte afectiuni parazitare, efectele secundare ar putea creste odata cu dozele mult mai mari care ar fi necesare pentru a obtine in plamani concentratii de ivermectina care sa fie eficiente impotriva virusului. Toxicitatea care poate sa apara atunci cand ivermectina este utilizata in doze mai mari decat cele aprobate nu poate fi exclusa. O supradoza de ivermectina poate provoca greata, varsaturi, diaree, hipotensiune arteriala (tensiune arteriala scazuta), reactii alergice (prurit - mancarime - si urticarie), ameteala, ataxie (tulburare de echilibru), convulsii, coma si chiar deces.

De asemenea, ivermectina administrata in dozele recomandate pentru utilizarea la oameni poate interactiona cu alte medicamente, cum ar fi anticoagulantele (medicamente care „subtiaza” sangele).

Preparatele cu ivermectina pentru uz animal sunt diferite de ivermectina pentru oameni

In primul rand, medicamentele pentru uz animal sunt adesea foarte concentrate, deoarece sunt folosite pentru animale mari, cum ar fi caii si vacile, care cantaresc mult mai mult decat o persoana - sute de kilograme sau chiar mai mult de o tona. Astfel de doze mari pot fi foarte toxice pentru oameni.

Mai mult, FDA analizeaza medicamentele nu doar pentru siguranta si eficacitatea ingredientelor active, ci si pentru siguranta in cazul ingredientelor inactive. Multe ingrediente inactive care se gasesc in produsele pentru animale nu sunt evaluate pentru utilizare la oameni sau sunt incluse in cantitati mult mai mari decat daca ar fi folosite la oameni. De asemenea, nu se cunoaste cum vor afecta aceste ingrediente inactive modul in care ivermectina este absorbita in corpul uman.

Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

Surse de informatie:

www.fda.gov
www.nejm.org
www.ema.europa.eu

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor