Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fimoza

Articol de Dr. Dan Cristea Medic specialist Chirurgie pediatrica

Fimoza reprezinta a stramptoare a orificiului preputial, ceea ce face dificila sau imposibila retragerea completa a preputiului la baza glandului penisului.  Aceasta conditie este normala (fiziologica) la nou-nascutul baiat, si in timp, pielea care adera de varful penisului se poate retrage pe masura ce preputiul se largeste. Astfel, la varsta de 17 ani, 99% din baieti pot fi capabili sa retraga complet preputiul. De asemenea, fimoza poate sa apara atunci cand se forteaza decalotarea, inainte ca preputiul sa fie pregatit, cu aparitia unei cicatrici fibroase care va preveni si mai mult retractia preputiului.

La copii fimoza fiziologica trebuie tratata numai daca genereaza probleme evidente: infectie sau disconfort urinar. Tratamentul consta in aplicarea unei creme cu steroizi la nivelul preputiului.

In cazurile in care copilul prezinta umflarea preputului in timpul urinarii cu obstructie urinara dupa varsta de 10 ani, se recomanda circumcizia prin care se indeparteaza chirurgical portiuni sau intregul preputiu.

O alternativa la circumcizie este preputoplastia, care corecteaza fimoza prin practicarea unei incizii longitudinale a preputului la nivelul inelului de fimoza, cu disecarea tesutul fibros si suturarea transversala a plagii cu fire separate, obtinandu-se astfel largirea orificiului preputial. Fata de circumcizie care este mai traumatizanta, aceasta metoda are avantajul ca necesita o perioada mai scurta de vindecare, este mai putin dureroasa si nu are consecite estetice.