Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Fii sănătos iarna asta! Vaccinează-te!

Vaccinarea antigripală este prima şi cea mai importantă măsură de protecţie împotriva gripei. Oricine cu vârsta mai mare de şase luni are nevoie de protecţie.

Nu te îmbonăvi de gripă. Şi nu-i îmbolnăvi nici pe cei din jurul tău. Vaccinează-te de îndată ce vaccinul este disponibil. Cel mai bine este să faci asta înainte de luna decembrie pentru a te asigura că s-au dezvoltat anticorpii protectivi înainte să apară epidemia de gripă. Nu ai nevoie de programare, vino  în oricare din policlinicile REGINA MARIA din Bucureşti, Braşov, Bacău, Constanţa şi Cluj-Napoca  şi fă-ţi vaccinul antigripal!

Ce tip de vaccin antigripal este disponibil?

În fiecare an, cercetătorii încearcă sa identifice care sunt virusurile care ar cauza gripa în acel an. Pentru sezonul 2011-2012 vaccinul antigripal te apară împotriva virusului tip A (H3N2), tip B şi a noului virus A (H1N1) care a apărut în 2009 şi a determinat pandemia de gripă.

Cine ar trebui să se vaccineze?

Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor recomandă ca oricine cu vârsta mai mare de şase luni să se vaccineze. Anumite persoane sunt mai susceptibile la efectele gripei deoarece  suferă de anumite afecţiuni care ar putea să se agraveze sau au un risc mai mare de a face complicaţii severe, cum ar fi bronşita sau pneumonia. În cel mai rău caz, gripa poate duce la spitalizare sau chiar la deces.

Am un risc mai mare de a suferi de efectele gripei?

Chiar dacă te simţi bine, ar trebui să te vaccinezi dacă suferi de:

 • boală de inimă
 • boală respiratorie, cum ar fi astmul sau emfizemul
 • boală renală
 • ai imunitatea scazută datorită unei afecţiuni sau a unui tratament (cum ar fi tratamentul cu steroizi sau pentru cancer)
 • boală de ficat
 • ai avut un accident vascular cerebral
 • boala neurologică, cum ar fi scleroza multiplă sau paralizia cerebrală

Cine altcineva ar fi bine să se vaccineze?

 • oricine cu vârsta mai mare de 65 ani
 • dacă îngrijeşti o persoana în vârstă sau un copil cu vârsta mai mică de şase luni
 • personalul medical
 • femeile însărcinate

Sunt însărcinată. Se recomandă să mă vaccinez?

Da. Tuturor femeilor însărcinate, indiferent de vârsta sarcinii, ar trebui să li se ofere posibilitatea de a se vaccina. Iar asta deoarece femeile gravide sunt mai susceptibile la complicaţiile gripei, care ar putea afecta atât mama, cât şi bebeluşul. Este important să stii ca vaccinarea în timpul sarcinii va proteja copilul în primele luni de viaţa.

Şi copiii mei ar trebui vaccinaţi?

Dacă copilul are una din afecţiunile menţionate mai sus şi în special suferă de vreo boală respiratorie sau neurologică, ar trebui să fie vaccinat. Copilul este mai predispus să facă gripă, iar asta poate să ducă la agravarea bolii. Vorbeşte cu medicul pediatru despre vaccinarea copilului tău!

Există persoane care nu ar trebui să se vaccineze?

Aproape oricare dintre noi ne putem vaccina antigripal. Nu se recomandă să te vaccinezi dacă ai o alergie severă (ameninţătoare de viaţă) la oul de găina sau ai avut în trecut vreo reacţie adversă importantă la vaccinul antigripal. Dacă ai febră mare, vaccinarea poate fi amânată până te vei simţi mai bine.  

M-am vaccinat anul trecut. Este nevoie să mă vaccinez şi anul acesta?

Nu se cunoaşte exact cât durează protecţia vaccinarii de anul trecut şi ca urmare se recomandă să te vaccinezi din nou.

De ce este vaccinarea antigripală cea mai importantă măsură de protecţie împotriva gripei?
Vaccinul va ajuta organismul să lupte împotrivă virusurilor: anticorpii protectori se vor forma în două săptămâni de la vaccinare şi te vor proteja împotriva virusurilor gripale similare celor incluse în vaccin, cu care vei veni în contact. Vaccinul antigripal nu te va proteja împotriva virusurilor care determină răceala comună.

Pot apare reacţii adverse?

Relativ des pot apare anumite efecte secundare, însa sunt de intensitate mică. Poţi face febră uşoară sau poţi avea dureri musculare timp de 1-2 zile după vaccinare sau umarul poate să te doară la locul injectării. Orice alta reacţie adversă serioasă este foarte rară.

Mă va proteja vaccinul complet?

Cei mai mulţi oameni vor fi protejaţi împotriva gripei dacă se vor vaccina. Deşi vaccinul nu conferă o protecţie de 100%, dacă totuşi vei face gripa, şansa de a face complicaţii severe este mult mai mică.

Cât timp mă va proteja vaccinul?

Vaccinul te va proteja de-alungul noului sezon de gripă. 

Eu mi-am facut vaccinul. Tu te-ai vaccinat? Fă-ţi timp pentru a te vaccina! Protejează-te! Pe tine şi pe cei dragi.

Everyone needs a flu vaccine. 60 sec

Text: Dr. Ileana Andreescu, medic specialist pneumolog
Surse informaţii: Centers for Disease Control and Prevention, www.cdc.gov