Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre obezitate

Articol de Dr. Loredana Baroana Medic specialist Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Totul despre obezitate

Obezitatea reprezinta cresterea greutatii pe seama tesutului adipos, cu mai mult de 20% fata de greutatea ideala. Numele provine din latinescul:  „obedo-obedere”, care inseamna a manca mult si lacom. In practica, fiecare dintre noi a fost cantarit macar o data la medicul de familie sau avem cantar acasa- pe care il consideram prieten sau dusman. Indiferent de greutatea pe care o aveti acum- eu l-as considera mereu prieten.

Cum se evalueaza obezitatea

Pentru evaluarea obezitatii se masoara: indicele de masa corporala (IMC) si circumferinta abdominala (CA). IMC se calculeaza astfel= greutate corporala (kg)/inaltime2 (m).

Circumferinta abdominala ne ajuta la diagnosticarea obezitatii de tip abdominal si evalueaza riscul cardio-vascular al persoanei respective. Exista persoane cu greutate corporala normala, dar care au grasime dispusa abdominal –  „au burta”. Acestea au un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, boli de inima, hipertensiune arteriala.

Obezitatea in lume

Frecventa cu care intalnim persoane cu exces de greutate variaza cu varsta. In lume, cel mai des este intalnita la femei. Nu degeaba bunicile sunt prezentate in cartile de povesti sau reclame ca femei  grasute. De asemenea, intotdeauna bunicile ne vor dori si ne vor gati multe bunatati- sa fim  „grasi si frumosi”. Din pacate, dintr-o astfel de grija exagerata, intalnim tot mai des copii obezi.  Obiceiul de a lua masa in oras a crescut semnificativ in ultimii ani. Din pacate cele mai aglomerate locuri de servit masa sunt cele de tip fast-food. Intr-un  studiu observational american pe populatia tanara, cu varste intre 18-30 de ani,  inceput in anul 1984, cu urmarire pana in 2001 (CARDIA) s-a aratat ca frecventa consumului de alimente de la fast-food este direct asociata cu cresterea in greutate.

Cauze ale obezitatii

In afara de consumul exagerat fata de necesarul fiecaruia, sedentarismul este responsabil la randul lui de obezitate. Stam la televizor- familia impreuna si privim un film sau o emisiune alaturi de un castron mare de floricele de porumb si bem cel mai adesea un suc acidulat sau bere-fiecare in functie de varsta. Activitatile copiilor la calculator  (incepand cu temele si terminand cu jocurile) ne impiedica sa mai iesim din casa, pentru alergat, pentru fotbal cu prietenii in cartier sau, pur si simplu, pentru o plimbare. Adultii recunosc anumite momente din viata care au favorizat cresterea in greutate: sarcina, menopauza, in cazul femeilor, stres-ul, schimbarea locului de munca, schimbarea domiciliului, divortul. Sunt si alti factori care pot determina obezitate: bolile endocrine, unele medicamente, bolile genetice. Pentru aceste boli in urma  consultatiei de specialitate pacientul este investigat suplimentar.

Riscurile obezitatii

Pacientul supraponderal sau cel obez este predispus aparitiei bolilor cardiace, pulmonare, a diabetului zaharat de tip 2, boli ale articulatiilor, probleme legate de infertilitate.

Nutritia este un important factor de risc pe care il puteti modifica pentru a preveni aparitia bolilor cronice. O alimentatie echilibrata este primul pas ce trebuie luat in calcul in cadrul prevenirii acestora. Practic este ceea ce putem face noi cu un efort mai mic sau mai mare- inainte de a fi bolnavi. Astfel, de exemplu, se poate observa locul principal pe care il joaca hipertensiunea arteriala, pentru care un important factor de risc este consumul exagerat de sare. De asemenea, aportul caloric dezechilibrat, mai mare decat nevoile organismului, duce in mod direct la cresterea  greutatii  corporale.

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa

O alimentatie sanatoasa presupune sa consumam toate substantele nutritive, de care corpul are nevoie, in cele 3 mese principale cu sau fara gustari. In functie de sexul si varsta fiecaruia, necesarul de calorii este diferit. Barbatii au un nevoie de mai multe calorii decat femeile, pentru aceeasi varsta, copiii in crestere au nevoie de mai multa energie pentru a se dezvolta armonios, de asemenea, femeile gravide sau care alapteaza.

Importanta miscarii

Miscarea este foarte importanta. Zilnic este nevoie sa facem minim o plimbare de 30 de minute, pentru cei care nu fac deja sport de 2 ori pe saptamana. In functie de cata miscare faceti in fiecare zi puteti fi considerat:

  • sedentar- daca toata miscarea pe care o faceti este cea din timpul activitatilor necesare desfasurarii traiului din fiecare zi,

  • moderat activ- daca, pe langa activitatea de mai sus, aveti o activitate fizica echivalenta cu mersul pe jos de 2,5-5 km zilnic;
  • activ- daca desfasurati o activitate fizica echivalenta cu mersul de minim 5 km pe zi, pe langa activitatea necesara traiului zilnic.

Este important sa facem miscare pentru ca ne ajuta sa consumam energia, sa slabim, sa dormim mai bine. Fie ca alegeti sa mergeti pe jos o statie sau doua de autobuz, fie ca mergeti pana la magazinul din colt- ritmul sa fie putin mai rapid decat cel de la plimbarea de privit si in vitrinele magazinelor. Daca aveti un catel de plimbat – profitati de energia lui sa va indemne la miscare!

De retinut!

Hidratarea este necesara, obligatoriu cu apa. Sunt studii tot mai multe legate de consumul de bauturi dulci si afectarea ficatului, intr-un mod asemanator cu cel din consumul cronic de alcool. De aceea, ar trebui sa ne indepartam de ele. Este important consumul de fructe ca atare, nu in sucuri de fructe.  Vinul rosu este acceptat in cantitati mici si nici macar zilnic. Fumatul: atat cel activ cat si cel pasiv, este extrem de nociv, indiferent de sex. Sunt numeroase studii care arata implcarea fumatului in bolile de inima, ca exista o legatura intre fumat si obezitatea de tip abdominal. Intreruperea fumatului este foarte importanta! Somnul- este necesar un minim de ore de odihna de 7-8 ore pe noapte. Cele mai importante ore de somn pentru refacerea organismului sunt cele de dinainte de miezul noptii.

Consultatia de specialitate integreaza pe de o parte necesarul de energie de care aveti nevoie pentru buna desfasurare a activitatii zilnice, consumul in functie de ceea ce aveti de facut si bolile de care suferiti.

Bibliografie:

  1. Berlin I- Smoking induced metabolic disorders: a review. Diabetes& Metabolism 2008.
  2. Nicolae Hancu, Gabriela Roman, Ioan Andrei Veresiu- Diabetul zaharat, nutritia si bolile metabolice, vol 2, Editura Echinox, Cluj Napoca, 2010.
  3. Viorel Serban – Tratat roman de boli metabolice, vol 2, Editrura Brumar, Timisoara, 2011.
  4. Nicolae Hancu- Abecedar de nutritie, Sanatatea Press Group, Bucuresti, 2012.
  5. Wikipedia-  Non-alcoholic fatty liver disease.