Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Efectele fumatului pasiv la copii si adolescenti

Efectele fumatului pasiv la copii si adolescenti

Fumatul pasiv sau expunerea la fumul de tutun secundar este combinatia dintre fumul eliminat de capatul ars al unei tigari si fumul expirat de fumatori. Fumul de tutun secundar contine peste 7.000 de substante chimice, dintre care cateva sute sunt toxice si aproximativ 70 sunt cancerigene, conform expertilor de la Centrul de Prevenire si Control al Bolilor din Statele Unite ale Americii (CDC - Centre for Disease Prevention and Control).

Nu exista un nivel sigur de expunere la fumul de tutun pasiv!

Fumul de tutun se elibereaza in aer atunci cand cineva fumeaza o tigara. La fel se intampla si cand fumatorii expira. Fumul poate ramane in aer timp de pana la 2,5 ore, chiar si in incaperile in care exista o fereastra deschisa. Fumul poate fi prezent in cantitati mari o perioada de timp dupa ce persoana a incetat sa fumeze. Este prezent chiar si atunci cand nu-l putem vedea sau nu-l putem mirosi. 

Riscurile fumatului pasiv la copii

Copiii sunt mult mai sensibili decat adultii la efectele fumatului pasiv din cauza imaturitatii plamanilor si a ratei mai mari de respiratie – de exemplu, un sugar are o rata de respiratie de 30-45 de respiratii pe minut, un copil, intre 20-30 respiratii pe minute, in timp ce un adult are o rata de respiratie de 12-18 respiratii pe minut. In plus, sugarii si copiii nu sunt capabili sa evite expunerea la fumatul pasiv si au nevoie de protectia parintilor.

Exista mai multe moduri prin care expunerea la fumul de tigara poate afecta sanatatea copiilor, inca dinainte de nastere. Fumatul matern activ sau expunerea materna la fumul de tutun poate provoca sindromul de moarte subita la sugar. De asemenea, fumatul matern poate afecta inclusiv calitatea laptelui matern, avand in vedere ca diverse componente din fumul de tigara se transmit in laptele matern si sunt ulterior ingerate de sugar. Cu toate acestea, chiar si in randul mamelor care fumeaza si care nu pot renunta la fumat, alaptarea este considerata mai buna si mai sigura decat laptele praf. Asta datorita efectului protector al laptelui matern asupra sugarilor, in special impotriva infectiilor respiratorii si ale urechii, care sunt asociate cu expunerea la fumul de tigara.

7 efecte negative ale fumatului pasiv la copii si adolescenti

Fumul secundar provoaca numeroase probleme de sanatate la sugari si copii, inclusiv atacuri de astm mai frecvente si mai severe, infectii respiratorii, infectii ale urechii, precum si sindrom de moarte subita la sugar.

1.Creste riscul de deces prematur
Mortalitatea infantila este definita ca decesul unui copil in primul sau an de viata. Expunerea la fumat in utero si dupa nastere este asociata cu mai multe cauze majore de deces in randul copilului, inclusiv greutate mica la nastere, nastere prematura sau sindrom de moarte subita la sugar – decesul neasteptat, subit al unui copil in primul an de viata. Copiii expusi fumatului pasiv sunt mai predispusi la ingrosarea si inflamarea cailor respiratorii si sunt mai sensibili la infectiile pulmonare. 

2. Favorizeaza astmul bronsic si alte simptome respiratorii cronice
Expunerea la fumatul pasiv cauzeaza la copiii de varsta scolara o gama larga de simptome respiratorii, cum ar fi tusea, productia de mucus in exces, senzatia de lipsa de aer si respiratia suieratoare. Aceste simptome sunt frecvente in copilarie si pot afecta viata sociala a micutilor. 

Numeroase studii internationale arata ca prevalenta astmului este mai mare in randul copiilor care traiesc in case cu fumatori, iar riscul acestora de a dezvolta astm creste proportional cu numarul de fumatori din casa.

3. Creste riscul de infectii acute ale tractului respirator inferior in copilarie 
Copiii expusi fumatului pasiv la domiciliu prezinta un risc mai mare de a contracta infectii respiratorii acute, inclusiv bronsita, bronsiolita si pneumonie. Riscul este mai mare in randul copiilor cu varste sub 2 ani.

4. Conduce la scaderea functiei pulmonare 
Plamanii continua sa creasca si sa se dezvolte pe tot parcursul copilariei si adolescentei. Pana la varsta de 4 ani, plamanii copilului sunt extrem de vulnerabili si se recomanda cu precadere evitarea expunerii copilului la fumul de tigara in aceasta perioada. Fumatul pasiv conduce la scaderea functiei pulmonare in timpul copilariei, atingand un nivel critic in adolescenta si la varsta adulta. 

5. Favorizeaza otita medie
Copiii expusi la fumatul pasiv au un risc crescut cu 35% de a dezvolta otita medie sau alte infectii la nivelul urechii. Acest risc creste la 46% in cazul copiilor ale caror mame fumeaza. Mai mult decat atat, afectiunea rareori se vindeca spontan la copiii cu parinti fumatori. 

Otita medie apare atunci cand tubul eustachian, care face legatura dintre urechea medie si gat, devine blocat sau umflat, determinand acumularea excesului de lichid in urechea medie. Acest lichid este adesea infectat cu diferite bacterii. 

6. Creste riscul de cancer 
Exista un numar tot mai mare de dovezi care sugereaza o asociere intre fumatul parintilor in timpul preconceptiei, sarcinii si perioadei postnatale si tumorile cerebrale, limfoamele si leucemia limfocitara acuta la copii. De exemplu, copiii cu parinti fumatori sunt mai predispusi la a dezvolta hepatoblastom, un cancer hepatic frecvent la copii, arata un raport al Agentiei Internationale pentru Cercetare in Domeniul Cancerului (IARC – International Agency for Research on Cancer) din 2009. 

7. Predispune la complicatii perioperatorii
Exista cercetari care demonstreaza o asociere puternica intre incidenta complicatiilor respiratorii la copiii supusi anesteziei generale si expunerea acestora la fumatul pasiv. De asemenea, exista dovezi conform carora copiii expusi la fumatul pasiv au un raspuns metabolic diferit la medicamentele administrate in timpul interventiei chirurgicale.

Masuri simple prin care iti poti proteja copilul de efectele negative ale fumatului pasiv:

  • Renunta la fumat sau evita pe cat posibil sa fumezi in preajma copilului
  • Nu permite nimanui sa fumeze in casa
  • Nu permite nimanui sa fumeze in masina, chiar daca tine geamul deschis
  • Sustine legislatia care interzice fumatul in spatiul public si asigura-te ca fumatul este interzis in scoala in care invata copilul tau

Surse:
www.cdc.gov
www.nhs.uk
www.tobaccoinaustralia.org.au
www.no-smoke.org