Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Totul despre tratamentul cancerului de san. Cand este necesara radioterapia dupa operatie

Articol de Dr. Victor Titirez Medic specialist Chirurgia sanului

Cancerul de san este cel mai frecvent tip de cancer, insa are sanse crescute de vindecare, atunci cand este depistat din vreme. Afla din randurile urmatoare care sunt metodele de tratament existente si ce investigatii se pot face, pentru a nu permite acestei afectiuni sa avanseze.

Tipuri de tratament pentru cancerul de san

Abordarea terapeutica a cancerului de san poate lua mai multe forme, in functie de stadiul bolii, dar si de alte aspecte, precum dimensiunea tumorii sau antecedentele medicale ale pacientei. Astfel, se disting doua variante principale de tratament in cancerul de san:

  • mastectomia - indepartarea chirurgicala a sanului afectat; poate fi unilaterala sau bilaterala;
  • tratamentul conservativ - cu pastrarea sanului, fiind indepartata strict formatiunea canceroasa.

Desigur, fiecare dintre aceste doua metode vine cu propriile conditii si reguli.

Este important de retinut faptul ca tratamentul conservativ este intotdeauna urmat de radioterapie, odata ce operatia s-a vindecat. De obicei, acest lucru se intampla la 3-4 saptamani de la interventia chirurgicala, dar nu mai tarziu de 8 saptamani. Protocolul acestui tip de tratament impune anumite conditii. Spre exemplu, tumora trebuie sa aiba o anumita dimensiune maxima, raportata la cea a sanului, pentru a putea fi aplicata chirurgia conservativa. In caz contrar, echipa medicala va indruma pacienta catre alte metode terapeutice.

Mastectomia poate fi o abordare obligatorie in anumite cazuri de cancer de san, spre exemplu, in carcinomul inflamator. Nu toate interventiile pentru mastectomie sunt urmate de radioterapie, spre deosebire de tratamentul conservativ, cand aceasta este obligatorie.

Cunoaste AICI echipa noastra de MEDICI.

Avantajele tratamentului conservator

Chirurgia conservatoare a cancerului de san este un tip de tratament chirurgical recomandat pentru cazurile incipiente ale afectiunii. Consta in indepartarea intregii mase tumorale, impreuna cu o cantitate mica de tesut sanatos din jurul tumorii, dar nu a intregului san. Operatia este cunoscuta si sub numele de lumpectomie sau excizie locala completa si este un tratament alternativ la mastectomie (indepartarea intregului san). Tratamentul conservator al cancerului de san poate fi asociat cu rezultate cosmetice mai bune decat mastectomia.

Femeile care sunt supuse unei interventii chirurgicale conservatoare necesita, de obicei, si disectie axilara (indepartarea ganglionilor limfatici de la axila) si radioterapie. Acestea ajuta la reducerea riscului de recidiva a tumorii.

Nu toate femeile cu cancer de san pot beneficia, insa, de acest tratament conservator. Operatia este recomandata femeilor cu cancer de san incipient: adica acele cazuri in care tumora nu s-a extins dincolo de san. Acest lucru se datoreaza faptului ca interventia chirurgicala de conservare a sanilor poate fi efectuata numai daca intreaga masa tumorala poate fi indepartata complet. Cantitatea mica de tesut care inconjoara tumora care este, de asemenea, indepartata trebuie examinata, astfel incat chirurgul sa stie sigur ca aceasta nu contine tesut canceros.

Cand este necesara chimioterapia

Uneori, se poate incerca micsorarea tumorii inaintea interventiei chirurgicale, indiferent ca vorbim despre chirurgia conservativa sau despre mastectomie. Acest lucru se poate obtine fie prin cure de chimioterapie, fie prin terapie hormonala. Aceasta decizie este luata de catre echipa de medici (comisia oncologica), impreuna cu pacienta in cauza.

Chimioterapia poate aduce o tumora inoperabila la o dimensiune care sa permita indepartarea acesteia pe cale chirurgicala sau chiar la dimensiunea potrivita pentru ca pacienta sa se incadreze in conditiile necesare tratamentului conservativ. De asemenea, in cancerele agresive, cu evolutie rapida, este recomandat sa se apeleze mai intai la chimioterapia neoadjuvanta, pentru a tine mai usor sub control tumora.

Cum poate fi de ajutor o echipa medicala multidisciplinara

Abordarea tratamentului in cancerul de san presupune implicarea mai multor specialitati medicale: oncologie, chirurgie, uneori, ginecologie si asa mai departe. Varianta cea mai confortabila pentru pacienta, dar si cea care economiseste timp pretios, este ca pacienta sa apeleze la serviciile unei echipe multidisciplinare. In acest mod, medicii tin mai usor legatura si iau impreuna deciziile referitoare la abordarea terapeutica, iar pacienta nu mai este nevoita sa transmita informatiile de la un medic la altul si nici sa caute cate un medic pentru fiecare specialitate vizata.

In plus, apeland la o echipa multidisciplinara, pacienta beneficiaza de sprijinul unui medic navigator. In acest fel, orice intrebari sau nelamuriri ar avea, le poate adresa direct navigatorului, care fie ii raspunde pe loc, fie transmite intrebarile mai departe, catre comisie.

Gasesti AICI oferta noastra de INVESTIGATII

5 mituri des intalnite despre cancerul mamar

In ceea ce priveste cancerul de san, dar si cancerul, in general, exista o serie de mituri destul de frecvente in randul populatiei. Iata cele mai cunoscute exemple:

Trebuie sa merg la medic doar atunci cand simt dureri sau noduli la nivelul sanului - NU
Sunt foarte rare cazurile cand cancerul de san provoaca dureri, iar acest lucru se intampla cand boala este deja intr-un stadiu avansat. Cel mai simplu mod de a depista cancerul de san in faza incipienta este reprezentat de controalele periodice, mai precis, prin efectuarea mamografiei dupa 40 de ani sau ecografie de san dupa 30 de ani.

Mai pot ramane insarcinata daca urmez un tratament pentru cancerul de san? - DA
In astfel de cazuri, echipa multidisciplinara implicata in tratarea cancerului de san poate include si un medic ginecolog, care sa se ocupe de tot ceea ce presupune prezervarea fertilitatii. Pana in prezent, studiile de specialitate nu au adus dovezi cu privire la efectele negative ale tratamentului anticanceros asupra fatului.

Tratamentul conservator afecteaza alaptarea - NU
In cazul in care pacienta a trecut printr-o cura de radioterapie pentru cancerul de san, este indicat sa se evite, intr-adevar, alaptarea la sanul respectiv, in primii doi ani. Cu toate acestea, alaptarea la celalalt san nu prezinta niciun fel de pericol.

Mastectomia elimina posibilitatea recidivei - NU
Din pacate, nicio varianta de tratament nu elimina 100% posibilitatea ca boala sa revina, atunci cand vorbim despre cancerul de san. Multe paciente sunt tentate sa creada ca, daca apeleaza la mastectomie, exista sanse mai mici de recidiva, insa, in realitate, probabilitatea de reusita a mastectomiei este aceeasi cu cea a tratamentului conservativ. Deci, in majoritatea cazurilor, sacrificiul estetic pe care il fac pacientele care apeleaza la mastectomie nu este neaparat unul justificat din punct de vedere stiintific.

Biopsia provoaca raspandirea cancerului - NU
Singura metoda prin care se poate stabili un diagnostic clar, in cazul cancerului de san, este biopsia. Contrar unor pareri in randul pacientilor, biopsia nu afecteaza in niciun fel evolutia bolii, ci dimpotriva, ajuta la identificarea leziunilor posibil precanceroase (pot fi sau nu asa) ori la diagnosticarea și stadializarea cancerului.

Cancerul de san este, intr-adevar, o maladie periculoasa, insa, gratie medicinei moderne, a ajuns sa aiba o rata mare de supravietuire, atata vreme cat este depistat in timp util. De asemenea, cu sprijinul unei echipe medicale bine pregatite, pacienta beneficieaza de un tratament corespunzator si de indrumare in tot acest parcurs.