Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cancerul de col uterin: 3 metode de preventie ale virusului HPV

Articol de Prof. Univ. Dr. Petre Cornel Bratila Profesor Obstetrica - ginecologie

Cancerul de col uterin este o afectiune cauzata cel mai adesea de virusul HPV. Aceasta poate fi usor prevenita si tratata, daca este depistata precoce. Este important ca fiecare femeie sa efectueze controale regulate la medicul ginecolog, sa-si faca periodic testul Babes-Papanicolau si sa respecte recomandarile specialistului. Cancerul de col uterin poate fi asimptomatic, mai ales in stadiile de debut. Asadar, este esential sa cunosti metodele de preventie si de depistare ale acestei patologii.

3 metode de preventie ale cancerului uterin

Metodele de preventie ale cancerului de col uterin sunt la indemana oricui si sunt usor de aplicat. Acestea au rolul de a depista cancerul cat mai timpuriu. O depistare precoce duce la sanse mai mari de supravietuire. Astfel, metodele de preventie sunt:

  • consultul ginecologic - consultul ginecologic este indicat a se efectua anual, chiar si in absenta unor simptome. Se poate intampla sa consideri ca unele modificari ale aparatului genital nu sunt importante, dar ele pot semnaliza existenta unui posibil diagnostic. De aceea, este recomandat sa vorbesti deschis cu medicul ginecolog, sa-i spui toate nelamuririle pe care le ai, daca prezinti disconfort in anumite perioade sau in timpul contactului sexual. Aceste informatii pot fi valoroase pentru medic, in stabilirea etapelor de diagnostic si tratament.
  • testul Babes Papanicolau - este un test folosit des, pentru a depista leziunile sau alte modificari histologice ale celulelor colului uterin. Se recomanda efectuarea acestuia incepand cu debutul vietii sexuale. Intervalul de timp la care se repeta testul este de 2-3 ani, in cazul femeilor cu rezultate anterioare normale, si de 1 an, la cele care prezinta modificari histologice.
  • vaccinarea HPV - se face incepand cu varsta de 9 ani. Vaccinul HPV poate fi administrat pana la 35-40 de ani. Se pot vaccina atat femeile, cat si barbatii. Dupa vaccinare, organismul sintetizeaza anticorpi anti-virusul papiloma uman, ceea ce determina protectie impotriva infectarii cu HPV.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Virusul Papiloma Uman (HPV) are mai multe tulpini, dintre care doar unele au potential oncogen. Acestea sunt tulpinile 16, 18, 31.

Cancerul de col uterin poate avea si alte cauze, in afara de infectia cu HPV. Spre exemplu, pot fi incriminati alti agenti patogeni, cum ar fi virusul Herpex simplex sau o igiena deficitara. De aceea, este necesar ca femeile si barbatii sa apeleze la toate cele 3 metode de preventie.

Care sunt cauzele cancerului de col uterin?

Dezvoltarea acestei patologii este determinata de doua categorii de factori: factori favorizanti si factori determinanti. Printre factorii favorizanti se afla:

  • activitatea sexuala inceputa foarte devreme;
  • activitatea sexuala cu parteneri multipli;
  • conditiile de igiena deficitara;
  • lipsa educatiei medicale.

Dintre factorii determinanti fac parte:

Ce simptome sunt prezente in cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin prezinta dezavantajul de a fi asimptomatic, in cele mai multe dintre cazuri, mai ales in stadiile incipiente. Ulterior, pacienta poate prezenta:

  • secretii vaginale anormale
  • sangerari intermenstruale;
  • sangerari in cadrul actului sexual;
  • prezenta durerii.

Durerea este un simptom care apare in stadiile avansate ale bolii. Sugereaza extinderea masei tumorale si in alte zone ale organismului. Astfel, cancerul de col uterin poate invada pelvisul, cavitatea abdominala si, ulterior, si alte zone, prin metastazare.

Cum se stabileste diagnosticul de cancer de col uterin?

De cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit prin corelarea rezultatelor testului Babes Papanicolau si ale colposcopiei. Colposcopia reprezinta o metoda prin care este vizualizat colul uterin si poate evidentia chiar si leziunile de la acest nivel care nu se pot vedea cu ochiul liber.

Urmatoarea etapa consta in determinarea cauzei care a condus la aparitia cancerului de col uterin. Deoarece in majoritatea cazurilor este incriminat virusul papiloma uman, se apeleaza la analize care confirma prezenta acestuia. Ulterior, daca analizele sunt pozitive, se efectueaza secventierea virusului, pentru a determina daca pacienta este infectata cu tulpini oncogene.

Ultima etapa consta in realizarea biopsiei de tesut anormal. Biopsia poate stabili daca tumora este de natura benigna sau maligna. Se pot efectua biopsii:

  • tintite;
  • conizatii;
  • electrorezectii.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII.

Avantajele efectuarii testului Babes Papanicolau

Acest test are rol atat in preventia cancerului de col uterin, cat si in diagnosticarea acestuia. Reprezinta o metoda facila care poate fi efectuata in orice cabinet ginecologic, fara a fi necesare pregatiri speciale. Alte avantaje ale acestei investigatii sunt:

  • recoltarea este simpla si usoara;
  • dureaza putin;
  • nu este dureroasa;
  • riscul de eroare este foarte scazut.

Deoarece frecventa aparitiei cancerului de col uterin scade dupa menopauza, acest test nu este indicat femeilor cu varsta peste 75 de ani. Exista doua variante de recoltare a probei, dintre care cea mai buna este recoltarea in mediu lichid. Cealalta varianta este recoltarea pe placute de sticla cu fixator si este folosita rar.

Care sunt variantele de tratament in cancerul de col uterin?

Alegerea tratamentului corespunzator depinde de stadiul de evolutie a bolii. Initial, tratamentul consta in realizarea unei interventii chirurgicale radicale. In prezent, s-a implementat o tehnica chirurgicala minim invaziva. Aceasta are avantajul de a pastra functiile de reproducere si hormonala a femeii. Efectuarea interventiei chirurgicale se realizeaza laparoscopic si transvaginal. Pe tot globul, s-au inregistrat 1600 de astfel de interventii, dintre care 80 au fost in Romania.

Tehnica minim invaziva sau tratamentul conservator al cancerului de col uterin prezinta avantaje net superioare fata de cea radicala. Cu toate acestea, rata de recidiva a cancerului de col uterin este asemanatoare pentru ambele metode.

Un alt aspect important de mentionat este faptul ca infectia cu HPV nu conduce obligatoriu la dezvoltarea cancerului de col uterin. Aceasta are caracter autolimitativ, putand sa dispara de la sine, ca urmare a actiunii sistemului imun. De aceea, nu este administrat niciun tratament specific pentru virusul Papiloma uman, in cazul infectarii.

Care este prognosticul cancerului de col uterin?

Prognosticul este dependent de momentul la care a fost diagnosticata boala. Un diagnostic stabilit in etapele timpurii ale dezvoltarii acestei patologii creste semnificativ rata de supravietuire la 5 ani, astfel:

  • in stadiul I, rata de supravietuire este de 95%;
  • in stadiul II, rata de supravietuire este de 60%;
  • in stadiul III, rata de supravietuire este de 35-40%.

Diagnosticat tarziu, cancerul de col uterin are o mortalitate crescuta. De aceea, este important ca fiecare femeie sa cunoasca si sa puna in aplicare metodele de preventie existente, precum si sa efectueze anual consultul ginecologic. Un diagnostic precoce inseamna sanse de supravietuire mai mari.