Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

HPV și cancerul de col uterin

HPV și cancerul de col uterin

HPV - Human Papilloma Virus – este un virus comun care se transmite prin contact sexual (vaginal, oral sau anal). Infecţia persistentă cu HPV reprezintă cauza principală a cancerului de col uterin.

Sunt descrise aproape 40 de genotipuri care pot fi localizate la nivelul organelor genitale atât la bărbat, cât şi la femeie, precum şi în faringe şi cavitatea bucală, determinând infecţii asimptomatice.

Genotipurile diferă prin gradul de risc conferit post-infecţie pentru dezvoltarea cancerului:

 • genotipuri de HPV cu grad ridicat de risc - high risk - determină la femei modificări ale celulelor de la nivelul zonei cervico-vaginale şi pot duce la dezvoltarea cancerului de col uterin
 • genotipuri de HPV cu grad scăzut de risc - low risk -  pot duce la apariţia condiloamelor acuminate (condilomatoza genitală)

De cele mai multe ori sistemul imun reuşeşte să elimine virusul în aproximativ 2 ani, înainte ca acesta să producă probleme de sănatate.

Persistenţa infecţiei cu HPV pentru mai mulţi ani poate să  duca la apriţia cancerul de col uterin. Anomaliile celulare precanceroase şi toate tipurile de cancer de col uterin sunt determinate de infecţia persistentă cu cel putin unul dintre cele 15 genotipuri de HPV cu grad înalt de risc (high risk),  cele mai importante fiind genotipurile HPV 16 şi HPV 18 care sunt implicate în 70% din cazuri.

În apariţia cancerului de col uterin sunt descrise 4 etape:

 • infecţia primară cu HPV
 • persistenţa infecţiei cu HPV (vs. eliminarea virusului)
 • evoluţia infecţiei persistente către leziuni precanceroase
 • invazia

E timpul să ştii că eşti bine: fă-ţi acum testul screening!

Laboratoarele REGINA MARIA îţi oferă următoarele analize şi pachete de teste:

 • GENOTIPARE HPV
 • SCREENING HPV RISC CRESCUT CU GENOTIPARE HPV 16 SI HPV 18
 • Pachet screening leziuni precanceroase de col uterin 
  •  SCREENING HPV RISC CRESCUT CU GENOTIPARE HPV 16 SI HPV 18
  •  EXAMEN PAPANICOLAU ÎN MEDIU LICHID

LISTA DE LABORATOARE REGINA MARIA

Cancerul de col uterin este frecvent asimptomatic sau simptomele pot să apară când boala este  într-un stadiu avansat. Ca urmare este important să te testezi, chiar dacă eşti asimptomatică.

Examenul Babeş-Papanicolau: realizează o verificare a statusului celulelor de la nivelul zonei cervico-vaginale. Sunt necesare celule superficiale de la nivelul zonei cervico-vaginale obţinute prin periaj exfoliativ.

În cazul citologiei în mediu lichid aceste celule sunt resuspendate într-un mediu special care le păstrează intacte şi care recuperează toate celulele recoltate; acestea sunt apoi dispuse automat pe lama în monostrat şi colorate specific. Dispunerea în monostrat permite examinarea mai facilă a lamei de către medicul anatomo-patolog şi identificarea mai uşoara, rapidă şi mai exactă a oricăror anomalii celulare existente.

Genotiparea HPV: are la baza tehnici de biologie moleculară (PCR , hibridizare) care sunt aplicate unei probe de celule recoltate de la nivelul zonei cervico-vaginale şi resuspendate în mediu special pentru citologie; tehnica identifică prezenţa în proba examinată a ADN-ului HPV pentru 28 de genotipuri de HPV prin detectarea unei secvenţe specifice a regiunii L 1 din genomul virusului :

 • tulpini cu grad ridicat de risc (high risk): 16, 18, 31,33, 35, 39, 45, 51,52, 56, 58, 59, 68, 73, 82
 • tulpini cu grad scăzut de risc (low risk): 6, 11, 40, 43, 44, 54, 70
 • tulpini probabil cu grad ridicat de risc (p high risk): 26, 53, 66
 • tulpini neclasificate încă: 69/71, 74
 • tulpina de HPV netipabilă, alta decât cele enumerate mai sus

Screening HPV risc crescut cu genotipare HPV 16 si HPV 18: realizează un screening pentru 12 genotipuri cu grad înalt de risc (31, 33, 35,39, 45,51, 52, 56, 58, 59, 66, 68 ) şi genotipare HPV 16 şi HPV 18 la un nivel clinic relevant, CIN2.

Acest nivel clinic relevant a fost stabilit pe baza rezultatelor studiului ATHENA; testul oferă un echilibru optim între sensitivitatea clinică şi specificitate pentru detecţia neoplaziilor intraepiteliale de grad 2/3 şi a cancerului tratabil (>CIN2) oferind o optimizare şi minimizare a procedurilor redundante de screening şi urmărire. Testul este realizat pe o platforma automata Cobas 4800 – Roche (tehnici de Biologie Moleculară real time PCR şi hibridizare)  prin procesarea probelor de celule recoltate de la nivelul zonei crevico-vaginale şi resuspendate in mediu special pentru citologie detectând infecţia cu genotipuri HPV cu grad de risc înalt, infecţii asociate cu CIN2, infecţii care pot evolua în CIN2 , precum şi diferenţierea acestor infecţii de infecţiile tranzitorii cu HPV.

Pachet screening leziuni precanceroase de col uterin: ţinta screeningului pentru cancerul de col uterin este prevenirea morbidităţii şi mortalităţii datorate acestui tip de cancer, de aceea o strategie optimă de screening trebuie să identifice leziunile precursoare cancerului care cel mai probabil vor evolua în cancer invaziv (pentru obtinerea beneficiilor maxime din screening ) şi evitarea detecţiei şi tratarea infecţiilor tranzitorii cu HPV asociate sau nu cu leziuni benigne care nu se vor transforma malign (minimizind astfel  efectele negative ale screeningului).

Incorporarea testării HPV alături de citologie în acest screening duce la creşterea gradului de detecţie a bolii (crescând beneficiile screeningului) şi la prelungirea intervalelor de screening identificând pacientele cu leziuni precanceroase care prezintă un risc semnificativ pentru a dezvolta cancer de col uterin, astfel încât o intervenţie imediată să poată preveni transformarea în cancer invaziv.

Astfel au fost asociate cele 2 metode de screening: Examenul Babeş-Papanicolau în mediu lichid şi Screening HPV risc crescut cu genotipare HPV 16 şi HPV 18, ceea  ce va permite medicului o stratificare a pacientelor în funcţie de gradul de risc cu adaptarea atitudinii medicale pe de o parte, iar pe de alta parte, prelungirea intervalului de screening în cazul pacientelor cu rezultat negativ la ambele teste.

Text: Dr. Andreea Alexandu, Director Divizia Laboratoare Bucureşti