EDU.REGINAMARIA.RO

Infectia cu HPV (Human Papilloma Virus)

Virusul HPV

Informatii generale despre infectia cu HPV

Infectia cu virusul Papiloma uman (virusul este cunoscut sub denumirea de HPV, o prescurtare a denumirii sale din limba engleza- Human Papilloma Virsus) este o infectie virala care determina leziuni ale pielii sau mucoaselor din diferite parti ale organismului uman. Exista mai mult de 100 de forme de virus identificate pana in prezent, iar infectia cu cel putin un tip de HPV este foarte frecventa.

Se estimeaza ca aproape toate persoanele sexual active, barbati sau femei, vor avea infectie cu un tip de virus HPV cel putin odata in viata, insa cei mai multi nu vor stii de prezenta infectiei.

Anumite tipuri de HPV determina aparitia de condiloame ( ), iar altele determina aparitia de displazii (leziuni precanceroase) care pot sa evolueze catre cancer.

Majoritatea infectiilor cu tulpini de virus papilloma uman nu determina aparitia leziunilor canceroase, dar infectia cu anumite tulpini ale virusului poate sa determine aparitia cancerului de col uterin (partea inferioara a uterului care se continua cu vaginul) la femei. Se considera ca aproximativ 99% dintre cazurile de cancer de col uterin se datoreaza infectiei cu HPV. Infectia cu HPV poate fi asociata si cu devoltarea altor cancere ale organelor genitale masculine sau feminine (de penis, de vagin sau vulva), cancere de anus, dar si ale regiunii orofaringeale (cancere ale gurii, ale corzilor vocale).

Infectia cu tulpini de virus uman papilloma se transmite prin contact sexual sau alt tip de contact intim direct piele la piele.

Tipuri de HPV

Dintre tulpinile de HPV cunoscute, aproximativ 30 de tipuri afecteaza in principal zona organelor genitale, dintre aceste aproximativ 18 tulpini sunt condiderate “ de risc ” in aparitia cancerului genital.

Genotipurile HPV implicate in devoltarea cancerelor genitale:

Tulpini HPV de risc oncogen inalt (high risk ) in primul rand tulpinile 16 si 18, care sunt implicate in aparitia a aproxiativ 70% dintre cancerele cervicale, dar si tulpinile 31, 33, 45, 52, 58 sunt inalt concogene.

Tulpini HPV incadrate in alte clase de risc oncogen : 26, 35, 39, 53, 56, 58, 59, 66, 68, 73, 82.

Mai mult de 15 tulpini sunt implicate in aparitia epidermodisplazii veruciforme:

 • Hiperplazii focalizate pe epiteliu (oral) HPV13, 32
 • Papiloame orale HPV 6, 7, 11, 16, 32
 • Cancer oro-faringeal HPV 16
 • Papilomatoza laringeala HPV 6, 11

Alte tulpini de virusuri sunt cele implicate in aparidia condiloamelor (veruci, sau negi asa cum sunt cunoscuti in limbaj popular), astfel se cunoaste implicarea in aparitia urmatoarelor forme:

 • Veruci comune (vulgare) HPV 2, 7
 • Veruci plantare (in talpa) HPV 1, 2, 4, 63
 • Veruci plate HPV 3, 10
 • Vegetatii anogenitale HPV 6, 11, 42, 44 si altii

Cum se transmite infectia HPV

Virusul se transmite prin contact direct, piele pe piele, fie in cursul actului sexual (contact sexual vaginal, anal sau oral), fie la atingerea pielii din regiunea contaminata (frecvent, regiunea genitala). Infectarea prin contact sexual se produce chiar daca nu este contact penetrant. Leziunile determinate de infectia cu HPV la nivelul orofaringean pot fi determinate de infectarea prin contact sexual oral.

Se produce astfel infectarea colului uterin, a tegumentului din zona genitala externa, sau alte regiuni expuse contactului direct cu pielea persoanei infectate. Se considera ca orice persoana activa sexual este expusa riscului de infectare, iar prezervativele protejeaza doar partial.

O persoana care are leziuni determinate de infectia HPV si isi atinge leziunile le poate transmite altei persoane prin atingere. De asemenea, daca isi atinge leziunile si atinge o alta parte a corpului, verucile (negii) se pot imprastia foarte usor.

Daca esti insarcinata si ai infectie HPV care a determinat aparitia de negi in regiunea organelor genitale, este foarte posibil ca infectia sa se stransmita la copil. Rar, s-au constatat leziuni necanceroase in laringele copiilor nascuti pe cale naturala din mamici cu negi in regiunea genitala.

Negii sunt foarte contagiosi. Ei se raspandesc prin contact direct, la atingerea lor. Se pot raspandi prin simpla atingere a unei persoane care a atins o veruca (un neg). Infectia poate fi transmisa si de barbati si de femei.

Factorii de risc pentru infectia cu HPV

Numarul partenerilor sexuali. Cu cat ai mai multi parteneri sexuali, cu atat de mai probabil sa contractezi o infectie HPV. Sa ai contacte sexuale cu un singur partener, care are, insa mai multi parteneri sexuali creste riscul infectarii.

Varsta. Verucile (negii ) simple apar mai ales la copii. Verucile (negii) genitali apar mai ales la adolescenti si la persoane adulte tinere.

Sistem imun slabit. Sistemul imun poate fi slabit in situatia in care trebuie sa urmezi un tratament subpresor, sau dupa un transplant, sau daca ai infectie HIV/ SIDA.

Leziuni ale pielii. Daca suprafata pielii prezinta mici leziuni, intreruperi, zgarieturi, rani, acestea expun mai mult la contactarea infectiei.

Contactul personal. Atigerea leziunilor (negilor), sau atingerea suprafetelor care au fost in contact cu leziuni determinate de infectia cu HPV fara a purta protectie (de exemplu atingerea prosoapelor folosite de persoane cu negi, piscine sau bazine de inot) creste riscul de infectare cu virus papilloma.

Cum se manifesta infectia cu HPV: semne si simptome

In cele mai multe situatii, infectia cu HPV nu determina semne si simptome. Comunitatea medicala de specialitate considera ca pana la 3 sferturi dintre femeile active sexual se pot infecta la un moment dat cu HPV, insa infectia va fi invinsa de sistemul imunitar in 2-3 ani. Prezenta infectiei cu Papiloma Virusul Uman nu inseamna neaparat ca persoanele infectate vor aparea semne si simptome. Daca sistemul imunitar nu invinge infectia, atunci cele mai frecvente semne care se manifesta se refera la aparitia diferitelor forme de veruci (negi), chiar la distanta de saptamani, luni sau ani de la contactul care a condus la infectarea persoanei.

In functie de tulpina, sau tulpinile de HPV care au determinat infectia, forma sub care apar leziunile pe piele sau mucoase poate sa fie diferita.

Forme ale infectiei cu HPV

Vegetatii veneriene genitale (condiloame)

Unele tipuri de papilomavirus uman (HPV) determina vegetatiile veneriene ale pielii sau mucoaselor genitale.

Acestea pot fi leziuni plate care apar in interiorul vaginului, colului uterin (endocervicale), sau anale, acestea fiind cele care se transforma in cancer. Cele din interiorul vaginului sau de pe cervix, de obicei sunt plate si nu sunt descoperite decat prin intermediul examenelor de screening.

Alteori, condiloamele (negii genitali) apar ca niste mici excrescente localizate cel mai frecvent la femei la exteriorul vulvei, sau in apropierea anusului. La barbati pot sa apara pe penis, scrot sau in jurul anusului si sunt asemanatoare negilor. De obicei, nu sunt dureroase, dar pot determina prurit (mancarimi), arsuri sau sangerari usoare.

Exista multiple tratamente chiar foarte eficiente care accelereaza vindecarea. De obicei ele se vindeca fara tratament la pacientii cu un sistem imunitar puternic, dar pot persista si se pot transmite la pacientii cu imunitate redusa. Cu sau fara tratament, HPV ramane cantonat in organismul uman, astfel ca vegetatiile pot reaparea.

Veruci comune (veruci vulgare)

Sunt mici excrescente ale pielii care au suprafata ingrosata, aspra, neregulata, sunt inestetice si care se pot inmulti. Apar mai ales pe degete, pe maini, mai ales la copii, dar si la adulti. Pot sa se localizeze langa unghie (periunghial) sau sub unghie si sa determine deformarea si desprinderea sa. Pot fi dureroase la atingere.

Veruci plantare (negi plantari)

Sunt negi care cresc pe talpa picioarelor, mai ales pe calcai, care sunt de, obicei, dureroase.

Veruci filiforme

Sunt formele care se dezvolta mai ales in jurul gurii sau nasului la copii si in regiunea barbii la barbate. Pot apare, de asemnea pe gat, sub barbie.

Veruci plane

Aceste forme se dezvolta pe fata, pe brate, pe partea superioara a mainilor, sunt turtite, netede, fiind mai greu de observat. La femei apar mai frecvent pe picioare.

Este indicat ca la aparitia verucilor care deranjeaza, fie pentru ca sunt inestetice, fie ca determina discomfort sau durere sa mergi la medic.

O parte din tulpinile HPV sunt asociate cu leziunile care apar in regiunea orofaringiana (corzi vocale, amigdale, valul palatin, laringe, nas).

Leziunile determinate de tulpinile HPV inalt oncogene (displazii) se pot dezvolta si transforma in forme canceroase. Cel mai frecvent tip de cancer care este asociat cu infectia HPV este cancerul de col uterin.

De asemenea, se pot dezvolta si alte tipuri de cancer: de anus, penis, vagin, orofaringe.

Din pacate aceste forme nu determina semne sau simptome decat in stadii tardive ale cancerelor respective, ceea ce le face sa fie dificil de tratat si vindecat. Printre semnele generale care se asociaza unui cancer se numara: scaderea in greutate, edematierea (umflarea) ganglionilor limfatici care pot fi palpati, oboseala.

Pentru ca neoplasmul de col uterin este o afectiune frecvent intalnita pentru care exista posibilitatea de a detecta leziunile inainte de transformarea lor in cancer (leziuni precanceroase) se recomanda efectuarea testului de screening Babes-Papanicolau.

Cum se pune diagnosticul de infectie HPV

Nu exista teste de sange care sa evidentieze prezenta infectiei HPV.

Examen fizic

In situatia existentei leziunilor vizibile la nivelul pielii sau mucoaselor, de obicei medicul pune diagnosticul pe baza examinarii fizice. Uneori, asociat examenului fizic al leziunilor se recomanda si efectuarea altor investigatii. De exemplu, daca sunt leziuni ano genitale la femei, medicul poate recomanda efectuarea unui test Babes- Papanicolau sau o colposcopie.

Testul Babes-Papanicolau

Pentru efectuarea testului Babes Papanicolau se recolteaza de catre medicul ginecolog secretia prelevata de la nivelul colului uterin (care contine mostre de celule din colul uterin ) care va fi examinateamicroscopic pentru a se decela eventualele modificari ale celulelor. Chiar in situatia in care nu exista veruci vizibile la exterior, testul poate detecta modificarile interne. Infectia cu tulpini HPV inalt oncogene determina modificari ale celulelor (displazii) care pot fi descoperite cu ajutorul acestui test.

Colposcopia

Se realizeaza de catre medic cu ajutorul unui instrument (numit colposcop) care lumineaza si mareste visual suprafata colului uterin. Badijonarea cu o solutie de acid acetic a colului in timpul examinarii determina “albirea” celulelor infectate cu HPV, facand posibila observarea lor, chiar daca leziunile nu sunt in relief, ci sunt plate.

Testul HPV (test de genotipare HPV)

Exista posibilitatea evidentierii infectiei HPV, chiar daca nu xista semne sau simptome vizibile cu ajutorul testului HPV, cunoscut si sub denumirea de test de genotipare HPV. Aceste test se face prin analiza unei probe de secretii, asemanator probei preluate pentru testarea Babes Papanicolau. Exista posibilitatea ca recoltarea sa se faca o singura data pentru ambele teste, si pentru Babes Papanicolau si pentru testul HPV.

Testul HPV urmareste recunoasterea AND-ului viral al tulpinilor de HPV, daca acestea sunt prezente in celulele mucoasei, mai ales a tulpinilor inalt oncogene.

Biopsia cervicala

In functie de rezultatul analizei HPV, medicul poate sa recomande examinari suplimentare, printre care si biopsia cervicala cu ajutorul careia se determina existenta celulelor precanceroase, sau canceroase.

Tratamentul infectiei cu HPV

in majoritatea cazurilor infectia cu virus HPV dispare de la sin, sistemul imun eliminand-o. Nu exista tratament care sa conduca la eliminarea virusului, prin urmare verucile pot apare in aceleasi locuri sau in altele.

In situatiile in care este necesar tratamentul , scopul acestuia este fie sa reduca simptomelor (in caz de jena, durere, prurit), fie sa se obtina unui aspect esthetic, fie pentru indepartarea celulelor precanceroase.

In multe situatii nu este necesar tratamentul, dar medicul trebuie sa urmareasca daca apar schimbari pe parcursul evaluarilor de rutina.

Doar un numar mic de femei infectate cu HPV vor dezvolta modificari celulare care vor conduce catre aparitia cancerului.

Procedee de indepartare a verucilor (negilor)

Exista medicamente topice (care se aplica local, pe leziune) care pot trata leziunile vizibile, dar de obicei este nevoie de mai multe aplicari, inainte de a elimina cu suces veruca sau verucile. De exemplu, aplicarea de medicamente care contin solutii keratolitce - acid salicilic, podofilotoxina sau acid tricloracetic. Aplicarea acestor solutii va conduce catre eliminarea graduala, in timp, a straturilor verucilor. Pot produce o iritatie a pielii si nu se pot folosi pentru verucile de pe fata.

Exista si alte procedee pentru eliminarea verucilor:

 • excizia electrochirurgicala cu bucla: excizia cu ajutorul unui instrument special care are forma unei bucle de sarma
 • crioterapie: “inghetarea” cu nitrogen lichid
 • electrocauterizare: “arderea” electrica a leziunilor
 • terapia cu laser (cauterizarea cu laser): utilizarea pulsatiilor luminoase pentru distrugerea verucilor sau leziunilor precanceroase

Complicatii ale infectiei cu HPV

Complicatiile pot fi determinate fie de cresterea in dimensiuni a verucilor sau suprainfectarea bacteriana a acestora, fie de asocierea infectiei HPV cu alte infectii transmisibile sexual (hepatite tip B si C, sifilis, herpes, chlamidia, HIV), fie de posibilitatea dezvoltarii cancerelor.

Doar simpla infectie cu virus HPV nu determina cancer. Virusul infecteaza celulele, acestea se transforma mai intai in celule anormale (displazii) si ulterior vor deveni maligne. De obicei acest proces nu prezinta niciun fel de simptom in faza incipienta iar cancerele se dezvolta lent. De exemplu un cancer cervica se dezvolta in 10 pana la 40 de ani, rareori in 2 ani.

Doar aproximativ 10% din femeile infectate cu HPV cu risc inalt dezvolta infectii persistente. Acestea au riscul cel mai mare de a dezvolta leziuni precanceroase sau cancer de col uterin.

Mai mult de 40% din infectiile HPV sunt infectii multiple, cu doua sau mai multe tipuri de HPV. Efectul acestei co-infectii este cresterea mutatiilor precanceroase sau accelerarea progresiei spre cancer si de obicei indica o aparare imunitara deficitara.

Cancerele care se asociaza cel mai frecvent cu infectia HPV: cancer de col uterin, cancer vulvar

-cancer vaginal, cancer penian si cancer in zona scrotului, cancer anal, cancer rectal, cancer orofaringian.

Cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial si al doilea in Uniunea Europeana si in Romania dupa cancerul de san. Varsta medie la care apare e in jur de 50 de ani insa au existat si cazuri de aparitie, mult mai devreme, chiar si la 20 de ani. Sunt mai expuse riscului de infectare cu genotipurile HPV de risc inalt femeile cu debut timpuriu al vietii sexuale, cele active sexual cu mai multi parteneri fie concomitent sau fie in diferite perioade ale vietii, sau ai caror parteneri au intretinut relatii sexuale cu o persoana infectata sau cu cancer de col. Fumatul si imunodeficienta sunt considerati factori predispozanti.

Testul de screening Babes-Papanicolau se foloseste pentru detectarea modificarilor celulare precanceroase ( displazii) sau a celulelor maligne. Diagnosticul se pune prin biopsie. Stadializarea clinica se face pe baza de biopsie, examen clinic, investigatii endoscopice si examinari imagistice si de medicina nucleara (radiografie pulmonara, CT- tomografie computerizata, RMN-rezonanta magnetica nucleara, cistoscopie, sigmoidoscopie si urografie). Tratamentul este stability in functie de stadializarea leziunilor, de obicei este rezectia chirurgicala, eventual insotita de radioterapie si chimioterapie. In cazul metastazelor multiple tratamentul este in primul rand chimioterapic.

Un alt cancer produs de infectia cu HPV este cancerul vaginal care apare cel mai des la femeile de peste 60 de ani. Semnul de avertizare este aparitia unor sangerari anormale. Biopsia va stabili diagnosticul. Stadializarea se face pe baza de examen clinic, endoscopic si imagistic (radiografii, CT - tomografie computerizata). Tratamentul pentru majoritatea carcinoamelor mici, localizate este histerectomia, vaginectomia si excizia adenopatiilor.

Modalitati de a preveni infectia cu HPV

Practicarea sexului protejat. Utilizarea prezervaticului la contactul sexual poate sa reduca, dar nu sa previna complet transmiterea HPV. Prezervativul nu acopera toata zona genitala, de aceea nu ofera protectie de 100%.

Evitarea contactului sexual in situatia prezentei condiloamelor in zona genitala. Daca suferi de vegetatii veneriene nu ar trebui sa ai contact sexual pana cand verucile nu sunt eliminate. In acest fel scade riscul transmiterii.

Alte metode de reducerea a riscului de infectie:

 • limitarea numarului de parteneri sexuali ( ambii parteneri)
 • respectarea masurilor de igiena obisnuita (spalarea mainilor, neutilizarea in comun a obiectelor infectate, igiena incaperilor) pentru a preveni infectarea cu tulpini HPV care determina verucile commune (negii)
 • pastrarea unei alimentatii sanatoase pentru a avea o buna functionare a sistemului imunitar

La femei se recomanda efectuarea periodica a testarii Babes Papanicolau pentru a se depista din timp aparitia diplaziilor de col uterin.

Vaccinarea HPV

 

Ce este cel mai important este ca infectia cu tulpini de HPV inalt oncogene poate fi evitata, deoarece exista posibilitatea vaccinarii, inainte ca persoana sa fie infectata.

Te poti proteja de infectarea cu HPV optand pentru unul dintre vaccinurile existente. Exista vaccinuri care protejeaza doar pentru tulpinile de virus inalt oncogene, dar exista si vaccinuri care protejeaza de infectia cu tulpini HPV care determina veruci. In Romania sunt diponibile trei tipuri de vaccin, inclusiv vaccine nona-valent (protejeaza impotriva a noua tipuri de tulpini virale, atat tulpini inalt oncogene, cat sicele implicate in aparitia verucilor genitale). Vaccinarea este indicata la fete si femei intre varsta de 9 si 26 de ani, si pentru baieti si barbati cu varsta intre 9 si 26 de ani.

Este indicata vaccinarea inainte de inceperea vietii sexuale. Vaccinarea consta intr-o serie de trei administrari injectabile intramuscular. A doua doza se administreaza la doua luni dupa prima doza, iar a treia doza la sase luni fata de prima doza.

Daca ai deja infectie cu un anumit tip de HPV, vaccinul nu va putea trata sau vindeca aceasta infectie, dar poate sa protejeze de infectia viitoare cu o alta tulpina.

Daca esti parinte, vaccinarea copilului poate insemna protejarea acestuia de o boala severa (cancerul de col uterin e a doua cauza de mortalitate pein cancer in Romania), merita sa o iei in considerare

Care sunt diferentele dintre HPV si HIV

HPV (Human Papilloma Virus) si HIV (Human Immunodeficiency Virus) sunt virusuri diferite care determina probleme de sanatate diferite.

Desi ambele virusuri HPV si HIV sunt transmise pe cale sexuala, nu exista nicio legatura medicala intre ele.

Virusurile HPV determina leziuni ale pielii si mucoaselor, iar HIV este un virus care ataca sistemul imun al organismului.

 

Surse de informatie:

http://www.who.int, WHO  (World Health Organization): Human Papillomavirus and Related Cancers. Summary Report Update. January 29, 2010. ROMANIA, ÓWHO/ICO Information Centre on HPV and Cervical Cancer/HPV Information Centre/2010)

http://www.roche.ro/portal/roche_romania/virusul_papilloma_uman
Manualul Merck 2011, editia a VIII a, Editura ALL

https://www.nhs.uk/conditions/human-papilloma-virus-hpv/

https://www.who.int/immunization/diseases/hpv/en/

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hpv-infection/symptoms-causes/syc-20351596

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/11901-hpv-human-papilloma-virus

https://www.nhs.uk/common-health-questions/sexual-health/what-is-the-difference-between-hpv-and-hiv/