EDU.REGINAMARIA.RO

Din dragoste pentru mancare

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Din dragoste pentru mancare

Departe de a va fi un dusman sau o posibila vinovata pentru bolile, kilogramele in plus sau necazurile din viata noastra, mancarea exista pe lume ca sa ne hraneasca, sa ne aline, sa ne bucure.

Placerea ca rasplata

De cand ne nastem interactionam si identificam mediul exterior dupa axioma "comestibil/necomestibil". Copiii mici duc totul la gura pentru ca a fi bun de mancat inseamna a fi acceptat, cautat, dorit. Suntem facuti sa iubim mancarea, universul stie ca ea inseamna supravietuire, deci a avut grija sa ne dea placerea ca rasplata pentru faptul ca ne alimentam. O mancare care nu produce placere, indiferent cat ar fi de sanatoasa, inseamna ca nu e de folos corpului tau.

Mancatul si sanatatea mentala

Pana si mancatul de stres, indiferent cat ne-ar nemultumi, e atat de necesar echilibrului nostru psiho-emotional, creierul nostru se linisteste, energia negativa si incordarea dispar, chiar daca apar kilograme in plus. Intre sanatatea mentala si silueta, natura stie instinctiv ce e mai important. Atentie, nu va doriti sa nu mai gasiti confort in mancare, decat daca puneti in locul ei un alt element care sa va dea stare de bine. Si nu folositi expresii si termeni negativi atunci cand vorbiti despre hrana voastra cea de toate zilele, fara ea nu se poate!

Abuzul inseamna viciu

A sti sa faci din mancare un prieten inseamna a o iubi, a o primi cu bucurie, curiozitate si incredere pe masa ta. Insa daca abuzezi de ea, daca o transformi intr-o obsesie sau un viciu, daca pornesti un razboi cu interdictii si pedepse sau doar o provoci cu injurii si acuzatii, atunci tu esti de vina. E ca orice relatie din viata: sfasiat intre dragoste si ura vei fi pierdut, alege sa iubesti!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.