EDU.REGINAMARIA.RO

Curele de slabire drastice afecteaza in primul rand masa musculara

Articol de Dr. Mihaela Bilic
Curele de slabire drastice afecteaza in primul rand masa musculara

Nimic nu e mai rapid si mai usor de modelat decat muschii din organismul uman. Masa musculara poate creste spectaculos sau se poate atrofia sau “topi” precum inghetata uitata la soare. Totul depinde de efortul la care aceasta este supusa.

Jumatate din greutatea totala a organismului este reprezentata de muschi care, pe langa rolul de sustinere si de miscare, reprezinta sursa cea mai importanta de proteine a corpului, proteine care pot fi transformate rapid in energie in conditii de lipsa a aportului alimentar. 

Atentie la curele de slabire!

Trebuie stiut si inteles faptul ca infometarea si curele de slabire au impact in primul rand asupra masei musculare si abia apoi asupra depozitelor de grasime. 

Dupa 24-48 ore de post negru sau dieta proteica, inainte de a arde un singur gram de grasime din rezervele organismului, supravietuirea este asigurata exclusiv prin arderea proteinelor din muschi pentru ca aminoacizii pot fi descompusi rapid in dioxid de carbon, apa si energie. Proteoliza (arderea proteinelor) se opreste dupa 5-6 zile de regim sever, cand se activeaza intr-un final lipoliza (arderea grasimilor). Altfel spus, primele 3-4 kg slabite spectaculos la inceputul oricarei diete nu inseamna “topirea” grasimii, ci pierderea masei musculare

Volumul muschilor este in legatura directa nu numai cu activitatea fizica pe care o desfasuram, ci si cu variatiile in alimentatie. Din acest motiv, se recomanda o scadere in greutate mai lenta, bazata pe cure de slabire mai putin drastice si multa miscare! Nu eliminati definitiv carbohidratii din dieta!

Muschii – primii care reactioneaza la modificarea stilului de viata!

Capacitatea de remodelare a muschilor este imensa, ei sunt primii care reactioneaza la orice schimbare a stilului de viata. Sunt suficiente cateva saptamani de mers la sala si facut un efort intensiv pentru a creste masa musculara, insa aceasta incepe sa scada la fel de repede dupa cateva zile de repaus absolut. Concret, cel mai mare muschi al corpului, cvadricepsul femural (coapsa) pierde 60% din volum dupa 10 zile de imobilizare in gips. 

Avem nevoie de miscare in fiecare zi din viata noastra, si nu neaparat pentru a slabi, ci pentru a mentine in forma si in buna functionare acest capital pretios care este masa musculara. Muschii inseamna vitalitate, forta, frumusete, tinerete. Si daca nu avem grija sa-i folosim, “se topesc” treptat, iar locul lor este luat inevitabil de grasime!

Articol preluat de pe pagina de socializare a psihonutritionistului Mihaela Bilic, a carei experienta in alimentatia sanatoasa a copilului, femeii insarcinate, adultului sanatos si activ si a pacientilor supraponderali si obezi depaseste 15 ani.