Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum si cand sa te speli pe maini: sfaturi pentru parinti si copii

Multe boli se pot transmite doar pentru ca nu ne spalam pe maini cu apa si sapun. O igiena adecvata a mainilor este una dintre cele mai bune metode de a preveni raspandirea bacteriilor si a virusurilor.

Atunci cand spalatul pe maini devine parte din rutina adultilor, copiii mici vor invata prin imitare, iar acesta va fi un comportament sanatos pe care il vor aplica toata viata.

Cum se transmit germenii

Spalatul pe maini este o metoda simpla prin care poti evita imbolnavirea deoarece previne transmiterea de la o persoana la alta a bacteriilor si virusurilor care determina, de exemplu, raceala, gripa sau boala diareica. Germenii se pot transmite atunci cand:

  • Iti atingi ochii, nasul si gura cu mainile nespalate
  • Pregatesti mancarea sau mananci cu mainile nespalate
  • Atingi o suprafata sau obiecte contaminate
  • Iti sufli nasul, tusesti sau stranuti in maini si apoi atingi mainile altor persoane sau obiecte care pot fi atinse frecvent de alte persoane (clante, manere, intrerupatoare, bara de sustinere din mijloacele de transport, etc.)

Cand trebuie sa te speli pe maini 

Evident, cand mainile sunt murdare. Insa nu doar cand murdaria este vizibila. Este foarte important sa te speli pe maini dupa un contact potential cu germenii sau ca sa previi raspandirea acestora. Astfel de momente importante sunt:

  • Dupa ce stranuti, tusesti si iti sufli nasul
  • Dupa folosirea toaletei
  • Inainte, in timpul si dupa pregatirea mancarii
  • Inainte de a manca
  • Inainte si dupa ingrijirea cuiva care are varsaturi sau diaree
  • Inainte si dupa ingrijirea unei rani
  • Dupa schimbarea scutecelor sau spalarea unui copil care a folosit toaleta
  • Dupa ce ai atins un animal sau ai venit in contact cu excrementele acestuia 
  • Dupa ce ai atins gunoiul
  • Inainte de a tine in brate sau de a te juca cu un copil mic
  • Daca mainile sunt vizibil murdare 

Pentru a preveni transmiterea virusului SARS-CoV-2 care determina boala COVID-19 trebuie sa te speli pe maini cu apa si sapun timp de cel putin 20 de secunde sau sa folosesti un dezinfectant pentru maini cu alcool 60%:

  • Inainte si dupa ce ti-ai atins ochii, nasul sau gura 
  • Dupa ce ti-ai atins masca 
  • La intrarea si iesirea dintr-un loc public
  • Dupa ce ai atins un obiect sau o suprafata care pot fi atinse frecvent de alte persoane, cum ar fi manerele usilor, mesele, pompele de benzina, cosurile de cumparaturi, ecranele de casierie electronice, etc. 

5 pasi pentru a te spala corect pe maini

Spalatul pe maini este simplu, insa trebuie invatat si facut corect. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite recomanda ca spalatul mainilor sa se faca folosind sapun solid sau lichid si apa calda sau rece care curge de la robinet. Sapunul ajuta la indepartarea germenilor mai bine decat daca s-ar folosi doar apa, iar apa curgatoare este mai buna decat apa statuta, pastrata intr-un recipient. 

De fiecare data cand te speli pe maini cu apa si sapun, urmeaza acesti 5 pasi:
1.    Uda mainile cu apa curata, are curge de la robinet (calda sau rece). Inchide robinetul (pentru a face economie). Adauga sapun.
2.    Fa spuma frecand mainile impreuna cu sapunul, riguros, una de alta. Freaca podul palmei cu degetele impreunate ale celeilalte maini. Freaca degetul mare, intre degete si la incheietura pumnului. Freaca spatele degetelor cu palma celeilalte maini. Nu uite sa freci si sub unghii. 
3.    Freaca mainile timp de 20 de secunde. Copilul tau are nevoie sa cronometreze cat timp se spala? Il poti invata sa fredoneze „Multi ani traiasca!” sau oricare alt refren care ii place.
4.    Clateste bine mainile cu apa curata.
5.    Usuca bine mainile folosind un prosop sau un uscator cu aer.

Foloseste un dezinfectant pe baza de alcool 60% cand nu te poti spala cu apa si sapun

Spalatul pe maini cu apa si sapun este cea mai buna modalitate de a elimina germenii in majoritatea situatiilor. Daca apa si sapunul nu sunt disponibile, poti folosi un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool care contine cel putin 60% alcool. Poti afla ce cantitate de alcool contine produsul, uitandu-te pe eticheta acestuia.

Desi reduce rapid numarul de germeni de pe maini, dezinfectantul de maini pe baza de alcool: 

  • Nu omoara toate tipurile de germeni
  • Poate sa nu fie la fel de eficient cand mainile sunt vizibil murdare si grase
  • Nu indeparteaza substantele chimice nocive, cum ar fi pesticidele sau metalele grele

Cum sa foloseste dezinfectantul pe baza de alcool 60%:

  • Aplica o cantitate suficienta de gel in palma unei maini. Nu adauga apa. 
  • Imprastie gelul pe toate suprafata mainilor si degetelor. 
  • Freaca mainile una de cealalta pana cand devin uscate. Ar trebui sa dureze 20 de secunde.

Cum as putea sa-mi invat copilul sa se spele pe maini?

Fii un exemplu

Una dintre cele mai bune metode de a-ti incuraja copilul sa se spele pe maini este sa te vada pe tine ca faci asta. Copiii privesc si invata de la parinti. Invata-l pe copil cei 5 pasi simpli pentru a se spala pe maini - umezeste, fa spuma, freaca, clateste si usuca - si momentele cand este important sa faca asta, cum ar fi dupa ce foloseste toaleta si inainte de a manca. 

Aminteste-i cat de des poti

Copiii se vor spala pe maini atunci cand acestea sunt evident murdare, cum ar fi mainile pline de noroi sau de vopsea de pictat. Este important sa-i reamintesti insa sa se spele si atunci cand mizeria nu poate fi vazuta, ca de exemplu, dupa ce a folosit baia, inainte de a manca, dupa ce a atins animalele de companie, dupa ce s-a jucat afara sau dupa ce a tusit, stranutat sau si-a suflat nasul.

Fii rabdator

Este nevoie de timp pentru ca un copil sa invete acest obicei si sa-l practice corect. Ajuta-l ori de cate ori este necesar. La inceput, copilul va avea nevoie sa-i reamintesti cand si cum sa se spele pe maini. Insa odata ce spalatul pe maini devine o obisnuinta si parte din activitatile de zi cu zi, va practica asta toata viata. 

Fa aceasta activitate una placuta, simpatica

  • Invata-l sa cante refrenul preferat sau sa numere in timp ce se spala pe maini, astfel incat sa te asiguri ca nu se grabeste.
  • Cauta sapunuri speciale pentru copii, care au o forma sau miros aparte, fac spuma sau care contin sclipici, pentru a-l incuraja sa frece mainile suficient de bine.
  • La inceput, pentru a-i intari comportamentul, ori de cate ori se spala pe maini lipiti un abtibild pe o plansa, astfel incat sa poata sa urmareasca progresul.

15 Intrebari frecvente despre spalatul pe maini

1. Trebuie sa ma spal pe maini cu apa si sapun 20 de secunde?

Studiile au aratat ca trebuie sa te speli 20 de secunde pentru a indeparta germenii si substantele chimice nocive de pe maini. Acest timp este necesar pentru a-ti permite sa freci mainile pe toata suprafata lor, inclusiv palmele, spatele mainilor, intre degete si sub unghii.

2. Este mai bine sa folosesc apa calda sau rece?

Pentru a te spala pe maini, foloseste apa la temperatura preferata - rece sau calda. Indiferent ce temperatura are apa, se indeparteaza acelasi numar de germeni de pe maini. Apa face ca sapunul sa creeze spuma care va indeparta germenii de pe piele. Apa prin ea insasi nu ucide de obicei germenii; pentru a distruge microbii, apa ar trebui sa fie suficient de fierbinte, insa asta ar produce arsuri la nivelul pielii.

3. Este in ordine sa ma spal cu apa murdara?

Mainile se pot contamina cu germeni daca te speli cu apa care arata murdara (ca de exemplu, intr-o urgenta) sau care are germeni de la utilizarea anterioara, cum ar fi dintr-un lighean cu apa folosita pentru spalat. De aceea, CDC recomanda utilizarea apei curate, care curge de la robinet, pentru a te spala pe maini. Daca nu ai acces la apa curata, de la robinet, foloseste un dezinfectant pentru maini care contine cel putin 60% alcool. Daca nu ai nici aceasta posibilitate, poti sa fierbi apa, sa adaugi un dezinfectant sau s-o filtrezi. Foloseste cea mai curata apa pentru a te spala pe maini.

4. Daca nu am sapun, pot sa ma spal doar cu apa?

Daca nu ai apa si sapun, foloseste un dezinfectant pentru maini cu cel putin 60% alcool. Daca nu ai nici dezinfectant pentru maini si ai doar apa, freca mainile impreuna sub apa si usuca-le cu un prosop curat sau la aer. Frecarea mainilor sub apa va indeparta o parte din germeni, chiar daca nu este la fel de eficienta ca spalarea cu sapun.

5. Sapunul solid este mai bun decat cel lichid?

Nu exista o diferenta in modul in care actioneaza sapunul pentru a elimina germenii de pe maini, indiferent daca este lichid sau solid. 

6. Sapunul antibacterian este mai bun decat cel simplu?

Foloseste apa si sapun simplu pentru a te spala mainile. Studiile nu au aratat niciun beneficiu suplimentar al folosirii sapunului antibacterian, cu exceptia utilizarii de catre personalul medical. In anul 2016, FDA (Food and Drug Administration din Statele Unite) a interzis vanzarea sapunurilor antibacteriene care contin anumite ingrediente, deoarece aceste sapunuri nu sunt mai bune decat sapunul simplu pentru preventia infectiilor, iar ingredientele lor pot sa nu fie sigure pentru utilizarea zilnica, pe termen lung. De asemenea, exista studii care au aratat ca utilizarea sapunului antibacterian poate contribui la producerea rezistentei la antibiotice. 

7. Acasa, trebuie sa ma spal pe maini dupa ce folosesc toaleta?

CDC recomanda sa te speli pe maini intotdeauna dupa ce ai folosit toaleta, indiferent daca esti acasa sau in alta parte. Germenii din materiile fecale ne pot imbolnavi. Acesti germeni pot ajunge pe mainile tale dupa ce folosesti toaleta sau ai schimbat scutecul copilului. Daca nu te speli pe maini, poti transmite acesti germeni unei alte persoane care se poate imbolnavi. Fa un obicei din a te spala pe maini ori de cate ori folosesti toaleta.

8. Dezinfectantul de maini pe baza de alcool este mai bun decat apa si sapunul?

Spalarea mainilor cu apa si sapun este cea mai buna modalitate de a elimina toate tipurile de germeni si substante chimice de pe maini. Daca nu ai la dispozitie apa si sapun, poti folosi un dezinfectant pentru maini cu cel putin 60% alcool.

Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool actioneaza prin uciderea germenilor de pe maini, in timp ce spalatul mainilor cu apa si sapun indeparteaza germenii de pe maini. Spalarea mainilor indeparteaza toate tipurile de germeni, in timp ce dezinfectantele pentru maini nu sunt capabile sa distruga toate tipurile de germeni si nu elimina substantele chimice nocive, cum ar fi pesticidele si metalele grele.

9. Dezinfectantul de maini pe baza de alcool contribuie la rezistenta la antibiotice a bacteriilor?

Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool nu contribuie la rezistenta la antibiotice a bacteriilor. Aceste produse omoara germenii, inclusiv germenii rezistenti la antibiotice, prin distrugerea proteinelor de la nivelul membranei exterioare de care germenii au nevoie pentru a supravietui.

10. Dezinfectantul de maini care nu contine alcool este bun?

Dezinfectantul de maini care nu contine 60% alcool nu distruge germenii.

11. Servetelele umede sau cele pentru copii indeparteaza germenii?

Servetele umede care nu contin 60% alcool pot face ca mana sa arate curata, insa nu sunt fabricate pentru a distruge germenii. Similar, servetelele pentru copii nu sunt recomandate pentru a-ti curata mainile. Servetele dezinfectante pot omori germenii, insa nu sunt produse pentru a fi folosite la nivelul pielii deoarece pot provoca iritatii. Intotdeauna citeste si urmeaza instructiunile de pe eticheta pentru a utiliza aceste produse in siguranta.

12. Trebuie sa folosesc un prosop de hartie ca sa inchid robinetul dupa ce m-am spalat pe maini?

CDC recomanda inchiderea robinetului dupa ce ti-ai udat mainile, pentru a reduce consumul de apa. Apoi, vei deschide din nou robinetul dupa ce te-ai spalat pe maini timp de 20 de secunde, pentru a clati sapunul. Daca esti preocupat ca ai putea sa te contaminezi cu germeni dupa ce te-ai spalat, poti folosi prosopul de hartie, cotul, maneca de la camasa sau un alt mod in care sa nu folosesti mainile pentru a inchide robinetul.

13. Dupa ce m-am spalat pe maini si ating manerul usii de la baie, mainile mele se murdaresc din nou?

Oamenii de stiinta nu stiu daca te-ai contamina cu un numar semnificativ de germeni, daca ai atinge manerul usii de la toaleta. Nu au fost facute studii in acest sens. Daca esti preocupat ca ai putea sa te contaminezi cu germeni dupa ce te-ai spalat, poti folosi prosopul de hartie, cotul, maneca de la camasa sau un alt mod in care sa nu folosesti mainile pentru a deschide usa.

14. Pentru a-mi usca mainile, ce este mai bine sa folosesc: un prosop de hartie sau un uscator cu aer?

In prezent, nu exista suficiente dovezi stiintifice pentru a determina care metoda de uscare a mainilor este mai eficienta - cu un prosop curat sau cu uscatorul cu aer. Ambele metode usuca mainile. Germenii se raspandesc mai usor cand mainile sunt umede, asa ca este important sa iti usuci complet mainile, indiferent ce metoda folosesti.

15. Acasa, pot sa refolosesc prosopul de panza pentru a-mi usca mainile? 

CDC recomanda utilizarea unui prosop curat atunci cand folosesti aceasta metoda pentru a-ti usca mainile. Acasa, prosoapele care se pot refolosi sunt o optiune practica. Acestea trebuie schimbate atunci cand sunt vizibil murdare si inainte de a dezvolta mucegai, din cauza umezelii ramase pe ele.

Surse de informatie:
www.cdc.gov 
www.nhs.uk 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.