Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce pot face in cazul contactului sexual dureros?

Ce pot face in cazul contactului sexual dureros?

Dr. Celeste Robb-Nicholson, Editor Sef Harvard Harvard Health Publications

Intrebare:

De cand sunt la menopauza sexul a devenit foarte dureros. Nu ma mai pot bucura de el. Exista tratamente pe care le pot incerca?

Raspuns:

Sexul ar trebui sa reprezinte o parte placuta a relatiei, dar pentru anumite femei devine inconfortabil dupa menopauza. O cauza comuna a durerii in timpul actului sexual (dispareunia) o reprezinta scaderea nivelului de estrogen dupa menopauza ce conduce la uscarea vaginului. Alte motive pot fi prolapsul uterin, infectiile vaginale, sensibilitatea muschilor vaginali, endometrioza, lichenul scleros (o afectiune a pielii ce cauzeaza subtierea pielii in zona genitala), fibromul uterin sau interventii chirurgicale in zona pelviana (de exemplu operatia de histerectomie). 

Desi uneori este dificil sa discuti cu doctorul despre sex, este important sa iti faci o programare pentru a descoperi cauzele fizice ale problemei tale si sa alegi un tratament. Daca uscarea vaginului reprezinta o problema poti folosi un lubrifiant pe baza de apa. Sau doctorul iti poate prescrie o crema vaginala cu estrogen sau un inel pentru a spori elasticitatea tesutului vaginal. 

Pentru anumite femei problema nu este fizica, ci emotionala. Consilierea sau terapia sexuala te pot ajuta pe tine si pe partenerul tau in dobandirea unei vieti sexuale satisfacatoare.

Text: www.health.harvard.edu