Cancerul de vezica, tratat prin chirurgie robotica

Articol de Dr. Mircea Gabriel Onaca Medic specialist Urologie
Cancerul de vezica, tratat prin chirurgie robotica

Domnul doctor Mircea Onaca isi imparte cu generozitate viata profesionala intre pacientii din Romania si pacientii din Olanda. Medic primar urolog cu specializarea obtinuta in Utrecht, Olanda, cu supraspecializari in laparoscopie si operatii robotice, domnul doctor Mircea Onaca are o bogata experienta in chirurgia laparoscopica urologica oncologica si reconstructiva, dar si in robotica urologica. Domeniile de expertiza acopera interventiile chirurgicale de mare precizie in situatiile oncologice – cancere de prostata, vezica, ureter, rinichi.

La Ponderas Academic Hospital, dr. Mircea Onaca impreuna cu experimentata echipa chirurgicala pe care o conduce ofera pacientilor care au cancer de vezica oportunitatea de a beneficia de avantajele incontestabile ale operatiei robotice folosind cel mai avansat sistem tehnologic, robotul da Vinci Xi.

Domnule doctor, aveti o experienta impresionanta in chirurgia robotica – peste 600 de operatii robotice efectuate in Romania si Olanda. In 2000, erati un deschizator de drumuri in chirurgia robotica. Ce s-a schimbat de atunci? Care sunt standardele acum?

La inceputul anilor 2000 se introducea la noi, in Olanda, pentru prima oara, prima generatie de robot. Era un aparat futuristic, greoi, nepractic, echipa operatorie nu era formata, masa de operatie nu corespundea; era necesar un timp de pregatire foarte lung, cel putin o ora se pierdea cu pregatirile, tot acest timp pacientul fiind anesteziat. Fiind un pionerat in domeniu, aceste elemente nu ne erau evidente atunci, nu le vedeam ca pe niste dezavantaje, era vorba de investitiile ce urmau sa deschida drumul viitor. In decursul anilor, robotica si-a deschis un drum cert, ireversibil, si-a demonstrat calitatile superioare si avantajele si s-a instaurat in diferite domenii drept „golden standard” (standardul de aur), deci maniera cea mai buna, electiva, de a trata pacientii. Exemplul cel mai elocvent este operatia in cancerul de prostata, care, in tarile vestice, se face cu precadere robotic. Numarul interventiilor chirurgicale clasice, deschise si laparoscopice scade continuu, pacientii de multe ori se informeaza si nu mai doresc decat interventii chirurgicale robotice. In multe tari, aceste operatii se efectueaza doar in anumite centre, pentru a creste volumul interventiilor si a da sansa cresterii calitatii acestora.

In cancerul vezical, de asemenea, dupa o perioada in care rezectia de vezica pentru cancerul vezical s-a facut laparoscopic s-a trecut la cistectomia radicala robotica cu derivatie intracorporala. A fost rezistenta din partea operatorilor clasici, dar pe masura ce timpul trece aceste sunete singulare se estompeaza.

La Ponderas Academic Hospital efectuati operatii din sfera urologiei oncologice - cancere de prostata, rinichi, vezica urinara, ureter. Se poate trata robotic cancerul de vezica urinara intotdeauna? Cand se poate utiliza chirurgia robotica, de ce factori se tine cont?

La momentul actual, dupa ce s-a pus diagnosticul de cancer de vezica invaziv, tratamentul de electie este rezectia in totalitate a vezicii urinare cu derivatie urinara la piele sau neo-vezica, toate efectuate intracorporal. Practic orice pacient poate fi operat robotic, pana la proba contrarie. Nu pot fi operate tumori de vezica depasite - cu invazie in organele adiacente cum ar fi rectul, cu invazie in structurile osoase sau metastazate la distanta (ficat, plaman). Noi mentinem, de asemenea, o limita de varsta de 80 de ani, peste aceasta varsta fiind cunoscut ca rata complicatiilor creste foarte mult.

La ce se poate astepta un pacient cu cancer de vezica urinara care ar vrea sa se trateze la Ponderas? Cum este ingrijit si la ce standarde?

Pacientul va fi tratat la cele mai inalte standarde din lume. Noi avem o echipa dedicata si cu mare experienta, iar tratamentul postoperator (care este extrem de important, ingrijirea pacientului de la ATI, pana la sectia de urologie) in spitalul Ponderas este la cele mai inalte standarde. Eu pot compara conditiile de tratament de la Ponderas cu cele din spitalele din Olanda in care am lucrat si consider ca nu exista diferente de calitate.

In ultimii ani s-a investit enorm in specializarea echipei urologice si in imbunatatirea tratamentului postoperator, acesti factori fiind cei care m-au determinat sa indraznesc sa cresc volumul activitatilor in Romania.

Am toata increderea in spitalul si echipa noastra. Evit intentionat termenul de „standarde vestice” pentru ca, de fapt, ne referim la faza evolutiva cea mai avansata a medicinei la care s-a ajuns in tarile unde ingrijirea sanatatii este prioritara, unde omului i se recunoaste dreptul de a fi tratat si ingrijit cu respect si pricepere, el fiind pozitionat central.

Cum se stabileste planul de tratament pentru un pacient cu cancer de vezica si de ce aspecte depinde?

Din momentul in care se stabileste diagnosticul, urmeaza un consult in cadrul caruia ii explicam pacientului toate aspectele tratamentului, ii oferim materiale informative pe care sa le poata studia in liniste si ii raspundem la toate intrebarile. Daca este nevoie, se repeta acest pas, de preferinta si cu membrii familiei alaturi. Din momentul in care pacientul isi exprima dorinta de a fi tratat la noi, va urma un consult ATI si cardiologie, iar noi vom prezenta cazul in cadrul intalnirilor interdisciplinare Tumor Board pentru a decide multidisciplinar linia terapeutica. Asa cum v-am spus, aproape orice pacient poate fi considerat operabil, rezectia radicala de vezica este demonstrat a fi cea mai buna maniera de tratament a cancerului de vezica.

Cum se face tratamentul in functie de invazia cancerului in straturile peretelui vezical?

Majoritatea cancerelor de vezica nu invadeaza straturile profunde ale peretelui vezical. Acestea se trateaza prin rezectie a tumorii vezicale prin uretra, la sala de operatie. Este o procedura relativ simpla, care nu cauzeaza, de obicei, probleme nici pe termen lung. Pentru a preveni apoi o recidiva, vezica va fi tratata prin chimioterapie - spalaturi vezicale cu un agent chimioterapeutic, sau prin imunoterapie – administrarea intravezicala a unei solutii foarte asemanatoare cu un vaccin BCG.

Aproximativ 10% pana la 20% dintre cancerele vezicale prezinta insa invazie in straturile profunde, musculare ale peretelui vezical. Acestea se trateaza, cu mari sanse de vindecare, printr-o operatie extinsa.

Operatia pentru cancer invaziv de vezica urinara se cheama cistectomie. Este o operatie complexa, prin care se indeparteaza vezica urinara in totalitate impreuna cu tumora. La barbat se indeparteaza, de obicei, si prostata deoarece riscul de a dezvolta un cancer de prostata este mai mare decat beneficiile prezervarii prostatei. La femeie, se indeparteaza, de regula, si uterul, ovarele si o mica portiune de vagin. Pentru ambele sexe se indeparteaza, de asemenea, si ganglionii limfatici adiacenti (localizati in abdomen, in apropierea vezicii).

Rinichii vor trebui cuplati pe un alt gen de rezervor in care se va strange urina, in absenta vezicii urinare normale. Acest rezervor este, in multe cazuri, realizat dintr-un segment de intestin subtire de 15-20 cm, pe care se anastomozeaza ureterele, capatul acestui segment fixandu-se la piele; urina se colecteaza intr-o punga, intr-un flux continuu. Vorbim aici despe o stoma urinara, cel mai des intalnita fiind tipul Bricker.

Acest rezervor poate fi si asa-numita neo-vezica: se folosesc aproximativ 50 cm de intestin subtire care printr-o tehnica specifica se „croieste” in forma unei vezici noi. Aceasta se cupleaza pe uretra, pacientul putand, dupa o faza de recuperare, sa urineze pe caile naturale, preexistente.

Prin ce procedee se realizeaza indepartarea vezicii si a derivatiei urinare?

Interventiile de indepartare a vezicii urinare (impreuna cu tumora) dar si realizarea derivatiei urinare (stoma sau neo-vezica) pot fi facute prin operatie clasica deschisa, prin chirurgie laparoscopica sau prin chirurgie asistata robotic.

Cel mai des folosita este tehnica deschisa. Este o operatie grea, cu pierderi de sange ce duc, in multe cazuri, la transfuzie, cu o perioada de internare de cateva saptamani si o perioada de convalescenta de cateva luni. Aceasta operatie se asociaza cu mai multe complicatii.

O tehnica ce s-a dezvoltat acum mai bine de 10 ani este cea laparoscopica, minim invaziva. Se folosesc 5 trocare ce permit efectuarea operatiei intr-un camp vizual cu o magnitutidne de 2-5x, se utilizeaza instrumente fine, avand, pe langa rezultate oncologice foarte bune, mai putine complicatii, aproape nicio pierdere de sange, o recuperare rapida. Riscurile de conversie sunt foarte mici, in practica proprie procentajul nostru este zero. Aceasta tehnica este greu de invatat, necesitand multa experienta si o echipa dedicata.

In ce consta interventia robotica in cancerul de vezica?

Cea mai noua tehnica este cistectomia asistata robotic, cu derivatie urinara intracorporala - realizata in interiorul corpului. Aceasta este o imbunatatire suplimentara a operatiei laparoscopice - pentru aceasta se foloseste un sistem computerizat interpus intre operator si pacient. Se foloseste o imagine HD si 3D cu o magnitudine de pana la 10x; instrumentele robotice sunt foarte fine si cu grade de libertate si posibilitati de interventie care intrec indemanarea mainii umane.

Sunt afectate viata sexuala si capacitatea reproductiva a pacientului in urma tratamentului robotic al cancerului de vezica?

Sa le luam pe rand. Capacitatea de reproducere este afectata, nemaifiind posibil ca pacientul sau pacienta sa mai aiba copii.

Functia sexuala se poate recupera, chiar daca exista riscuri. Astfel, in ceea ce priveste viata sexuala, la femeie se rezeca o portiune de vagin, dar dupa cateva luni se poate, si de regula, se reincepe viata sexuala.

Operatia de vezica (cistectomia radicala) la barbat se poate efectua cu prezervarea erectiei, dar exista totusi un risc de impotenta.

Care sunt avantajele chirurgiei robotice in cancerul de vezica?

Chirurgia robotica este minimal invaziva, efectul asupra organismului este minim, excizia este radicala. Operatia robotica da pacientului cu neoplasm de vezica cele mai mari sanse de vindecare, cu cele mai putine complicatii si cele mai bune rezultate. Se obtin rezultate oncologice excelente si o recuperare rapida.

Interviu consemnat de jurnalist Claudia Georgevici

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.