Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Buze uscate? Cum le ingrijim

Frigul, vantul si soarele au efecte neplacute la nivelul buzelor. Acestea crapa, se irita, se usuca, devin sangerande, prezinta coji provocate de distrugerea stratului exterior, sunt inflamate si dureroase. Problema buzelor crapate poate afecta deopotriva femei, copii si barbati. Toate aceste leziuni inflamatorii superficiale ale buzelor, numite cheilita, sunt mai frecvent cauzate de vremea rece, uscata si cu vant, dar pot fi si un simptom asociat unor afectiuni organice sau tulburari.

Principalele cauze

Cele mai frecvente cauze comune ale buzelor crapate raman factorii de mediu: frigul, umezeala, soarele, atat iarna cat si vara, dar si vantul, saliva si umezirea repetata a buzelor, precum si alimentele picante. Unele medicamente cum sunt cele pentru scaderea nivelului de colesterol, supradoza de vitamina A, litiul (utilizat pentru a trata tulburarea bipolara) si chimioterapia pot avea ca efecte secundare uscarea si craparea buzelor. Mai mult, persoanele deshidratate sau subnutrite au, de asemenea, un risc crescut de a avea buzele uscate si crapate.

Exista si alte cauze care pot duce la aceasta suferinta acuta a buzelor, cum ar fi unii factori cu potential alergen sau iritant. Buzele crapate si uscate pot fi, de asemenea, asociate cu o serie de afectiuni medicale cum sunt: disfunctiile tiroidiene, deficitul de vitamine si bolile intestinale inflamatorii.

Problemele tiroidei pot duce la uscarea gurii si a buzelor, iar deficientele de vitamine din complexul B sau un nivel scazut de zinc ori fier pot fi cauzele buzelor crapate. Boala Crohn poate afecta intregul tract gastrointestinal. Buzele crapate sever, asociate cu tulburari intestinale si dureri de burta, pot fi un simptom al bolilor intestinale inflamatorii.

Cheilita angulara sau inflamatia la colturile gurii este o alta afectiune relativ frecventa si este provocata de vremea rece, vant sau candidoze bucale si este favorizata de un deficit imunitar, fiind asociata infectiilor cronice inclusiv celei cu HIV.
 
Forma cronica a acestei suferinte, numita cheilita actinica este provocata de leziunile solare si intra in categoria afectiunilor precanceroase cutanate care se manifesta mai ales pe buza inferioara, mult mai expusa radiatiilor solare.

Iritatiile acute sau cronice ale buzelor provocate voluntar de exfolierea repetata a acestora sau de gesturi vicioase, cum ar fi muscarea si umezirea repetata a buzelor, numita cheilita exfoliativa este frecventa la tineri, cea mai afectata fiind si de data aceasta buza inferioara si este asociata cu stari nervoase, stres sau anxietate psiho-emotionala.

Este important de adaugat ca buzele sunt mai sensibile la frig si curenti de aer comparativ cu restul tegumentelor fetei, tocmai datorita structurii specifice a acestora si stratului foarte subtire si delicat care le protejeaza si a vascularizarii foarte puternice. In fapt, buzele se usuca de 10 ori mai repede decat restul pielii, motiv pentru care trebuie corect si constant protejate atat de frig si vant, dar si de actiunea razelor soarelui.

In ultima vreme, ca urmare a conditiilor impuse de criza sanitara, masca faciala poate fi un alt factor care produce o agresiune la nivelul buzelor.

Cum tratezi buzele crapate

Daca nu exista cauze organice, iar buzele crapate sunt doar efectul conditiilor meteorologice, acestea se regenereaza repede, de la sine, daca nu sunt agresate in continuare, intr-o zi-doua. Tratarea formelor mai severe este insa necesara in conditiile in care leziunile sunt o poarta de intrare pentru virusuri si bacterii.

Balsamul de buze sau o crema de fata cu efect emolient si hidratant pot fi de ajutor. Recomandate sunt cele ce contin ceara naturala si uleiuri si care formeaza un „sigiliu” la suprafata buzelor. Balsamurile de buze pe baza de vaselina sau parafina sunt utile si eficiente, atat in prevenirea uscarii buzelor, cat si pentru tratarea celor crapate, pentru ca mentin umezeala naturala si le protejeaza de factorii agresivi din mediu, oferind timp tesutului cutanat sa se vindece.

Este esential ca toate balsamurile sa contina o formula cu efect de protectie impotriva razelor soarelui, necesara indiferent de anotimp, pentru ca fiind lipsite de pigmentii protectori (melanina), buzele prezinta un risc ridicat de a dezvolta leziuni de natura canceroasa.

Buzele sever afectate pot fi tratate folosind creme cu hidrocortizon (1%) preparate in farmacii. Pot fi utile ca tratament, dar si ca solutii de intretinere si protejare: uleiul de cocos si avocado,
uleiul de masline, miere cruda si unul de shea.

Pe de alta parte trebuie evitate produsele care contin parfum, pigmenti, camfor, mentol si acid salicilic, deoarece aceste ingrediente pot amplifica sau provoca iritatii si favorizeaza deshidratarea buzelor. De asemenea, trebuie evitata exfolierea buzelor uscate si/sau iritate, deoarece aceasta poate duce la agravarea problemelor.

Cum previi uscarea buzelor

Preventia este simpla, dar impune celor care au dezvoltat obiceiuri vicioase un nivel mai ridicat de autocontrol.

  • Evita sa-ti umezesti buzele. Exista tendinta de a umezi buzele cu saliva pentru a reduce senzatia de uscaciune a acestora, dar saliva agraveaza situatia, mai ales daca este frig sau bate vantul.
  • Utilizeaza constant un balsam de buze cu parafina sau ulei de cocos pur. Daca utilizezi un ruj de buze alege doar produse care contin grasimi naturale, eventual adaos de vitamina E. In zilele reci, cand bate vantul renunta la ruj in favoarea unor balsamuri grase cu ceara de albine. Protejeaza-ti buzele cu creme cu factor ridicat de protectie solara pe plaja si pe partia de schi, dar si atunci cand stai in aer liber. Foloseste produse care au un factor de protectie solara de minim 15. Balsamul ajuta la hidratarea buzelor, iar crema de protectie solara minimizeaza efectul de uscare.
  • Evita alimentele picante mai ales daca ai buzele sensibile sau sunt uscate si iritate.
  • Hidrateaza-te corect si constant. Un organism bine hidratat va putea face fata mai bine si la temperaturi scazute si la expunerea la soare.
  • Foloseste un umidificator sau vase cu apa curata asezate pe calorifere, daca mediul din interior este foarte uscat.

Daca suferinta se acutizeaza, apar leziuni care nu trec in cateva zile ori daca problema devine recurenta, un consult dermatologic este indicat pentru un diagnostic cert si o solutie de tratament eficienta.

 

Surse de informatie:

https://health.clevelandclinic.org/
https://www.everydayhealth.com/   

Text: Silvana Patrascanu, Senior Medical Editor