Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Artrodeza Lapidus - solutie eficienta in corectia diformitatilor complexe ale piciorului hallux valgus (monturi)

Articol de Dr. Adrian Pojoga Medic primar Ortopedie si traumatologie
Artrodeza Lapidus - solutie eficienta in corectia diformitatilor complexe ale piciorului hallux valgus (monturi)

Monturile (hallux-valgus)  reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni ale antepiciorului, caracteristica femeilor de toate varstele si mult mai rara la sexul masculin. Monturile se caracterizeaza prin deviatia degetului mare spre exteriorul piciorului si a metatarsianului I spre interior. In fapt nu creste nici un os in plus, ci boala inseamna eminamente un dezechilibru muscular si ligamentar care duce la o deformare a pozitiei si a raporturilor osoase.

Montul la picior, se refera de fapt la o proeminenta osoasa care apare pe partea mediala a piciorului si care in timp creste prin accentuarea diformitatii. Afectiunea  este mult mai complexa decat o simpla proeminenta, pentru ca implica afectarea mai multor structuri capsulo-ligamentare, musculare si osoase.

In timp, prin accentuarea acestui dezechilibru musculo-ligamentar pe langa aparitia montului se produc de asemenea si multiple modificari adaptative ale piciorului cu aparitia de exemplu a degetelor in ciocan si afectiunea devine astfel din ce in ce mai complexa.

In stadiul avansat, tratamentul chirurgical este singurul tratament eficient de corectie a monturilor

Mai ales in stadiile avansate ale bolii, cand diformitatea este din ce in ce mai complexa, singurul tratament eficient este cel chirurgical si are rolul de a reechilibra functional piciorul prin obtinerea alinierii corecte si stabile a oaselor piciorului.

Cu cat diformitatea se accentueaza in timp si apar multiple alte complicatii, tratamentul chirurgical al diformitatilor piciorului devine si din ce in ce mai complex.

Interventia chirurgicala de corectare a monturilor este complexa

Complexitatea interventiei se refera la faptul ca tratamentul va trebui sa se adreseze tuturor structurilor osoase, musculare si ligamentare afectate in scopul de a obtine un picior echilibrat si deplin functional. De foarte multe ori aceasta presupune efectuarea de osteotomii de corectie sau scurtare ale oaselor, blocari selective articulare, alungiri de tendoane, etc.

Artrodeza Lapidus - solutie eficienta in corectia diformitatilor complexe ale piciorului hallux valgus (monturi)

 

Artrodeza Lapidus este un procedeu chirurgical prin care se realizeaza corectia diformitatii hallux valgus prin reaxarea si stabilizarea articulatiei dintre metatarsianul I si osul cuneiform medial.

  • Este o procedura care se aplica cu succes in special in formele avansate ale bolii si asigura o stabilizare foarte eficienta si functionala a piciorului cu scaderea semnificativa a riscului de recidivare a diformitatii.
  • Practic, blocarea chirurgicala a acestei articulatii are rolul de a inlatura in fapt cauza care a dus la aparitia diformitatii si montului si anume excesul de mobilitate de la acest nivel care a permis in timp unui os sa se deplaseze fata de celalalt.
  • Fixarea chirurgicala a articulatiei se va realiza cu ajutorul unor suruburi si placute metalice specializate.
  • Interventia chirurgicala se desfasoara sub anestezie loco-regionala (bloc popliteal) si necesita o noapte de spitalizare.

Abordarea chirurgicala complexa a bolilor piciorului presupune, de asemenea, corectia in aceeasi sedinta operatorie a tuturor diformitatilor prezente cu scopul de obtine un picior complet functional si nedureros.

Astfel, se face corectia degetelor in ciocan si, de asemenea, echilibrarea lungimilor oaselor metatarsiene prin osteotomii de scurtare pentru a preveni simptomele dureroase cauzate de distribuirea inegala a presiunilor in timpul mersului asa numita metatarsalgie de transfer.

Recuperarea functionala dupa interventia de corectare a monturilor

  • Pacientul va putea relua mersul cu sprijin pe piciorul operat dupa un interval cuprins intre 1-4 saptamani post operator, in functie de complexitatea interventiei
  • Va merge initial ajutat de carje sau cadru metalic
  • Va purta la mers o incaltaminte speciala de tip pantof Barouk sau gheata “walker” pentru o perioada cuprinsa intre 6-8 saptamani post operator
  • Utilizarea incaltamintei normale va fi incurajata dupa 8 saptamani post operator
  • Va efectua zilnic gimnastica de mobilizare a articulatiilor gleznei si piciorului

 

Dr. Adrian Pojoga, chirurg ortoped efectueaza artrodeza Lapidus pentru corectia monturilor (hallux valgus) in cadrul Ponderas Academic Hospital.

 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.