Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Analiza de orientare jungiana

Articol de Dr. Monalisa Teodorescu

Analiza de orientare jungiana pune in centrul ei fiinta umana, aducand in prim plan ceea ce este valoros, bun si care da sens vietii personale a pacientului; in plan secund sunt aduse in lumina punctele slabe, vulnerabilitatea, acele atitudini si asteptari care nu-i permit sa se implineasca, sa aiba sentimentul ca viata este ceva ce merita trait.

Din aceasta perspectiva, analiza psihologica este eficienta in terapia reactiilor nevrotice si a diferitelor tipuri de traume care, amplificate mai ales de conditiile de stres, impiedica persoana sa-si controleze si sa-si conduca propria viata.

Terapia analitica intervine decisiv in reechilibrarea psihica dupa perioade de dependenta – de alcool, de droguri sau dependente afective si alimentare (bulimie, anorexie).

De asemenea, este eficienta in cazul starilor depresive si anxioase, ca si in terapia unor simptome fobice si obsesive.

Terapia are ca obiectiv deplinatatea fiintei umane si atingerea Sinelui, sau procesul de „individuatie“, cum il numeste Jung. Ea isi propune aducerea la lumina a continuturilor inconstiente, cu scopul vindecarii si extinderii constiintei. Pentru explorarea inconstientului, Jung s-a folosit de imaginile spontane prin care se manifesta acesta, in visuri, mituri, arhetipuri, imaginatia creativa, in arta si spiritualitate.

Este, de asemenea, buna pentru cei care vor sa-si imbunatateasca imaginea de sine si relatiile cu cei din jur. Ea permite cresterea stimei de sine, a valorii personale, a increderii in sine si a afirmarii personale.

Viata exterioara nu poate fi mai puternica decat viata interioara. Pornind de la acest principiu, analiza jungiana utilizeaza simbolurile ce apar in vise, asculta vocea din interior a sufletului, pe care multi oameni uita sa o mai ia in seama. Vindecarea vine din interior, daca dam un sens si un continut adecvat acestei vieti interioare, care este uneori prea mult timp reprimata, uitata si poate chiar temuta.

Vom putea gasi impreuna reperele care iti stabilizeaza increderea in tine insuti si in faptul ca esti o persoana valoroasa, aspecte ce te vor ajuta sa ii dai sens din nou vietii tale.