Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Suplimentele si plantele ajuta in infertilitate?

Suplimentele si plantele ajuta in infertilitate?

Intrebare: Eu si sotul incercam fara succes sa devenim parinti. Am vazut multe reclame la suplimente alimentare si din plante, care ar ajuta in fertilitate. Oare functioneaza?

Infertilitatea poate fi o problema dificil de tratat, iar interventiile moderne – desi deseori eficiente – pot fi costisitoare. Asadar, nu este deloc surprinzator ca unele persoane vad suplimentele ca pe o solutie alternativa de tratament.

Nu exista insa dovezi in literatura medicala ca plantele sau suplimentele alimentare ar putea fi un tratament pentru infertilitate. Cercetarile nu au rezultate concludente si sunt bazate pe un numar redus de studii. Unele plante si suplimente studiate sunt:

  • L-carnitina. In cazul infertilitatii masculine, studiile nu au evidentiat o productie crescuta de spermatozoizi si de motilitate a acestora la barbatii care au luat o combinatie de Acetil-L-carnitina si L-carnitina.
  • Vitamina E. O cercetare a descoperit o legatura intre administrarea de vitamina E si imbunatatirea motilitatii spermatozoizilor la barbatii care au inregistrat niveluri reduse sau motilitate scazuta. Alte studii nu au descoperit o imbunatatire a fertilitatii cand vitamina E a fost combinata cu vitamina C sau seleniu.
  • Coenzima Q10. Cateva studii sugereaza ca ar putea imbunatati volumul si motilitatea spermatozoizilor, insa nu s-a demonstrat eficienta in privinta sanselor de a ramane insarcinata. Un alt studiu arata ca Q10 ar putea sa imbunatateasca calitatea ovulelor la soareci, insa rezultatele studiului nu au fost confirmate la oameni. Este nevoie de mai multe studii pentru a stabili daca asemenea descoperiri determina imbunatatirea fertilitatii.
  • Acid folic. Desi unele cercetari sugereaza ca acidul folic luat impreuna cu zincul pot imbunatati volumul spermatozoizilor; sunt necesare mai multe studii pentru a stabili daca acest aspect are impact asupra conceptiei.
  • Vitamina C. Unele cercetari preliminare indica faptul ca vitamina C ar putea ajuta in anumite tipuri de fertilitate feminina. Sunt insa necesare mai multe cercetari pentru a clarifica daca vitamina C poate imbunatati fertilitatea la barbati si la femei.

Desi suplimentele naturiste sunt deseori comercializate ca fiind “naturale”, nu inseamna ca aceste produse sunt sigure. Ia in considerare urmatoarele aspecte:

  • Au reglementari limitate din partea ANM sau FDA. Reglementarile sunt mai putin stricte decat cele pentru medicamentele pe reteta sau pentru OTC-uri.
  • Interactioneaza cu alte medicamente. Hormonii conventionali si tratamentele medicamentoase pentru infertilitate sunt complexe. Nu se cunoaste inca felul in care plantele sau suplimentele ar putea interactiona cu acestea.
  • Pot avea efecte adverse potential severe. Acest aspect este valabil in special daca sunt luate in doze mari. Daca te confrunti cu efecte adverse de la suplimentul pe care il iei, opreste tratamentul si ia legatura cu medicul.

Vorbeste cu medicul in legatura cu plantele sau suplimentele alimentare pe care le iei sau pe care planifici sa le iei. Pana cand cercetarile nu definesc clar riscurile si avantajele plantelor si suplimentelor pentru fertilitate, cea mai buna varianta ramane administrarea tratamentului conventional pentru infertilitate.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org

Consultant: Dr. Bechir Melihan, Medic Primar Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare in Infertilitate si Reproducere Umana Asistata

Afla cum stai cu fertilitatea aici.