Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pastile pentru fertilitate: totul despre suplimentele pentru fertilitate

Pastile pentru fertilitate
In incercarea de a deveni parinti, oamenii pot face unele greseli. Variantele aflate la indemana pot intarzia decizia partenerilor de a se adresa specialistului in infertilitate. Or, acesta este singurul in masura sa puna diagnosticul corect si sa ofere tratamentul potrivit, in functie de particularitatile fiecarui cuplu. Suplimentele pentru fertilitate sunt un „remediu” tot mai larg raspandit si pot fi achizitionate fara prescriptie medicala. Afla, din randurile urmatoare, de ce trebuie sa privim cu rezerve acest tip de tratamente si care sunt suplimentele care pot fi cu adevarat de folos, in lupta cu infertilitatea.

Infertilitatea - se poate trata?

Infertilitatea poate fi o problema dificil de tratat, iar interventiile moderne – desi deseori eficiente – pot fi costisitoare. Asadar, nu este deloc surprinzator ca unele persoane vad suplimentele ca pe o solutie alternativa de tratament.

Nu exista, insa, dovezi in literatura medicala ca plantele sau suplimentele alimentare ar putea fi un tratament pentru infertilitate. Cercetarile nu au rezultate concludente si sunt bazate pe un numar redus de studii.

Printre substantele studiate in acest sens se numara vitamina C, vitamina E, coenzima Q10, fierul, acidul folic, dar si unii aminoacizi, precum L-carnitina. Chiar daca unele suplimente alimentare pot influenta in mod favorabil fertilitatea, este indicat ca decizia de a urma un astfel de tratament sa fie secondata de cea a unui medic specialist. Motivul este dat de faptul ca numeroase cazuri de infertilitate necesita un tratament mult mai complex si o abordare mai minutioasa decat administrarea de suplimente nutritive.

Suplimentele pentru fertilitate: care este rolul lor?

Există numeroase suplimente pe piata, in sectorul fertilitatii si al sarcinii. Pentru cuplurile infertile, tentatia de a rezolva problemele cu suplimente pentru fertilitate si terapii alternative este una foarte mare, ceea ce, uneori, intarzie accesarea tratamentelor medicale dovedite ca fiind eficiente. De altfel, in ceea ce priveste suplimentele in perioada periconceptionala si sarcina, singurele recomandari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii si ale societatilor profesionale se refera la acidul folic si la fier.

Suplimente fertilitate femei

Este deja dovedit ca suplimentele nutritive pot ajuta organismul uman in numeroase moduri, intrucat se bazeaza pe o gama vasta de plante medicinale. Din acest motiv, unele paciente pot ajunge sa caute suplimente destinate problemelor de fertilitate la femei. Multe dintre aceste produse au, mai degraba, o actiune relevanta asupra sanatatii aparatului reproducator sau asupra sustinerii sarcinii. Cu toate acestea, in ciuda efectului lor benefic asupra corpului femeii si dezvoltarii fatului, majoritatea acestor suplimente nu stimuleaza capacitatea de a concepe.

Suplimente fertilitate barbati

Exista si situatii cand cuplurile intampina dificultati in conceperea unei sarcini, din cauza unor probleme de fertilitate ale barbatilor. Pornind de la aceasta situatie, multe persoane vor fi interesate de gasirea unor suplimente pentru fertilitate destinate barbatilor, insa acest aspect necesita atentie sporita, la fel precum in cazul femeilor. Unele substante precum seleniul, zincul sau acizii grasi Omega 3 pot imbunatati, intr-o anumita masura, unele aspecte ce tin de fertilitatea masculina, insa nu intr-o maniera pronuntata.

Principalele suplimente recomandate pentru fertilitate

De-a lungul timpului, specialistii din domeniul medical au condus cercetari cu privire la diferitele substante regasite in suplimentele alimentare, precum si la efectele acestora asupra fertilitatii. Concluziile sunt unele variate si inca insuficiente pentru a determina cu exactitate actiunea suplimentelor nutritive asupra probabilitatii de conceptie.

L-carnitina

Principalul rol al L-carnitinei in organism este acela de metabolizare a grasimilor provenite din alimentatie. In plus, este responsabila pentru furnizarea de energie catre organism, prin transportarea acizilor grasi catre celule, stimuland functia mitocondriala.

In ceea ce priveste infertilitatea masculina, studiile efectuate cu privire la acest aminoacid nu au evidentiat o productie crescuta de spermatozoizi si nici o motilitate sporita a acestora, la barbatii care au luat o combinatie de Acetil-L-carnitina si L-carnitina.

Vitamina E

Unele cercetari au descoperit o legatura intre administrarea de vitamina E si imbunatatirea motilitatii spermatozoizilor la barbatii care au inregistrat niveluri reduse sau motilitate scazuta. Alte studii, in schimb, nu au semnalat o ameliorare a fertilitatii, in situatiile in care vitamina E a fost asociata cu vitamina C sau cu seleniul.

Coenzima Q10 pentru fertilitate

Cateva studii concentrate pe efectele coenzimei Q10 asupra infertilitatii masculine sugereaza ca aceasta substanta ar putea imbunatati volumul si motilitatea spermatozoizilor, insa nu s-a demonstrat eficienta in privinta sanselor pe care le-ar avea o femeie, pentru a ramane insarcinata. Un alt studiu arata ca aceasta coenzima ar putea imbunatati calitatea ovulelor la soareci, insa rezultatele studiului nu au fost confirmate la oameni. Este nevoie de mai multe cercetari, pentru a stabili daca printre efectele coenzimei Q10 se numara si imbunatatirea fertilitatii.

Acidul folic

Desi unele cercetari sugereaza ca asocierea dintre acidul folic si zinc poate imbunatati volumul spermatozoizilor, sunt necesare mai multe studii, pentru a stabili daca acest aspect are impact asupra conceptiei, atunci cand acidul folic este administrat la barbati.
In ceea ce priveste administrarea la femei, s-a dovedit ca suplimentarea cu acid folic, din perioada conceptiei si pana la nastere, previne unele malformatii fetale, sustinand cresterea si dezvoltarea tesuturilor fetale pe tot parcursul sarcinii. Cu toate acestea, nu stimuleaza fertilitatea unei femei cu o dieta diversa.

Vitamina C

Unele cercetari preliminare indica faptul ca vitamina C ar putea ajuta in anumite cazuri de infertilitate la femei. Sunt, insa, necesare mai multe cercetari, pentru a clarifica daca vitamina C poate imbunatati fertilitatea la barbati si la femei.

Calciul

Calciul are un rol important in productia de sperma, astfel ca un barbat care manifesta o carenta de calciu poate intampina dificultati in procesul de conceptie. Cu toate acestea, administrarea de calciu la barbatii cu niveluri serice normale de calciu nu are efecte benefice dovedite asupra fertilitatii.

Fierul

Atunci cand cauza infertilitatii la femei este reprezentata de insuficienta ovariana, este posibil ca in acest proces sa fie implicata si o carenta de fier. In aceasta situatie, suplimentarea cu fier poate ameliora tulburarile de ovulatie si, deci, poate avea un efect favorabil in tratarea infertilitatii. In plus, fierul previne anemia materna, aceasta fiind asociata cu un risc crescut de greutate fetala mica, infectii si nastere prematura.

Seleniul

Seleniul face si el parte din substantele componente ale spermei, avand rol atat in asigurarea unei calitati optime a acesteia, cat si in mentinerea unei motilitati corespunzatoare a spermatozoizilor. In cazul femeilor, seleniul este important in timpul sarcinii, deoarece carenta acestui mineral este asociata cu un risc crescut de avort, insa nu si-a demonstrat utilitatea in imbunatatirea fertilitatii feminine.

Zincul si fertilitatea

Zincul are o contributie importanta in sustinerea fertilitatii, atat pentru femei, cat si pentru barbati. Zincul si fertilitatea masculina sunt corelate, la fel precum in cazul seleniului, prin prisma compozitiei materialului seminal. Astfel, o concentratie crescuta de zinc in sange conduce la o calitate optima a spermatozoizilor.

In acelasi timp, zincul este important si pentru femei, atunci cand vorbim despre fertilitate, fiind responsabil pentru o buna dezvoltare a ovulelor.

Acizii grasi Omega 3

Conform studiilor efectuate pana in prezent, acizii grasi Omega 3 sustin fertilitatea, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Calitatea spermei si motilitatea spermatozoizilor sunt imbunatatite prin administrarea de suplimente care contin Omega 3 si prin consumul constant de peste gras sau fructe de mare.

Aparatul reproducator feminin este si el influentat in mod benefic de catre acesti acizi grasi, intrucat ei sustin procesul ovulatiei si calitatea ovulelor, ajuta la reglarea echilibrului hormonal si sprijina organismul in bolile inflamatorii.

https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/suplimentele-si-plantele-ajuta-infertilitate2

Administrarea corecta a suplimentelor pentru fertilitate

Desi suplimentele naturiste sunt deseori prezentate ca fiind naturale, nu inseamna ca aceste produse sunt 100% sigure. De aceea, atunci cand doresti sa urmezi un tratament cu suplimente alimentare, este indicat sa iei in considerare urmatoarele aspecte:

  • Suplimentele alimentare au reglementari limitate din partea ANMDM (Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale) sau FDA (Food and Drug Administration). Reglementarile sunt mai putin stricte decat cele pentru medicamentele care se elibereaza pe baza de prescriptie medicala sau pentru OTC-uri;
  • Pot interactiona cu alte medicamente - hormonii conventionali si tratamentele medicamentoase pentru infertilitate sunt complexe. Nu se cunoaste inca felul in care plantele sau suplimentele ar putea interactiona cu acestea;
  • Pot avea efecte adverse potential severe, acest aspect fiind valabil in special daca sunt administrate in doze mari. In cazul in care apar efecte secundare in timpul tratamentului cu un supliment alimentar, se recomanda intreruperea administrarii si consultarea unui medic.

Fiind vorba despre un aspect complex al sanatatii organismului, suplimentele pentru fertilitate necesita consultarea specialistului, in prealabil. Inainte sa apelezi la suplimente pentru a ramane insarcinata, vorbeste cu medicul in legatura cu plantele sau suplimentele alimentare pe care le iei sau pe care planifici sa le iei, acest lucru fiind valabil si in cazul partenerului. Pana cand cercetarile nu definesc clar riscurile si avantajele plantelor si suplimentelor pentru fertilitate, cea mai buna varianta ramane administrarea tratamentului conventional pentru infertilitate.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.