Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

STUDIU REGINA MARIA: Românii nu merg la psiholog, desi au nevoie de ajutor. 1 din 2 români se confruntă cu o problemă de natură psihoemoțională în 2022.

Reteaua de Sanatate REGINA MARIA prezinta rezultatele studiului “Starea de bine a romanilor”, desfasurat in vara anului 2022 de catre D&D Research cu scopul de a analiza perceptia romanilor despre bunastarea lor psihoemotionala.

55% dintre romani sustin ca au resimtit in ultimul an un impact negativ asupra echilibrului emotional din cauza pandemiei Covid-19, in principal prin restrictia libertatii de miscare si izolare. 1 din 2 romani declara ca este afectat negativ de conflictul din Ucraina (cost al vietii mai ridicat, teama de razboi, empatia pentru oamenii din Ucraina) si tot jumatate dintre romani sufera de epuizare generala la locul de munca, conform studiului realizat la initiativa retelei de sanatate REGINA MARIA. 

Doua treimi dintre participantii la studiu sunt de parere ca bunastarea psihologica ar trebui verificata regulat. Desi 44% dintre repondenti considera ca mersul la psiholog ar putea fi un remediu potrivit, 89% dintre romani nu au apelat niciodata la servicii de psihoterapie. Doar 22% dintre romani recunosc ca in ultimul an au simtit nevoia sa discute cu un psihoterapeut, insa dintre acestia din urma, 50% au si apelat la unul.

In contextul unei nevoi din ce in ce mai mari pentru a discuta deschis despre bunastarea psihoemotionala in Romania, Reteaua de sanatate REGINA MARIA a preluat anul acesta Clinica de psihoterapie Oana Nicolau, ingloband cei peste 70 de psihoterapeuti. REGINA MARIA si-a propus astfel sa dezvolte in urmatorii ani un ecosistem digital pentru sanatate emotionala si sanatate mintala, construit in jurul terapiei online.

“Psihoterapia nu este un moft, ci o necesitate pentru multi dintre noi. Contextul in care ne aflam acum a crescut nivelul de anxietate si e normal sa cerem ajutor”, declara Oana Nicolau, co-fondator al clinicii de psihoterapie cu acelasi nume, recent integrata in reteaua de sanatate REGINA MARIA. In 2022, inca ne este rusine sa mergem la terapie, insa e bine sa stim ca tot ce se discuta ramane in cabinet. Psihoterapia ofera instrumentele necesare pentru a gestiona mai bine problemele de zi cu zi, emotiile din jurul unei suferinte, relatiile de familie si pentru a creste stima de sine.” 

Auto-perceptia despre sanatatea psihoemotionala este buna pentru 59% dintre romani, la un nivel functional pentru 39% si deteriorata pentru 2%, ea este in general perceputa mai bine decat starea generala de sanatate, insa aceasta poate indica si o atitudine mai putin atenta la starea psihologica.

In ceea ce priveste tipul problemelor de natura psihologica sau emotionala, 59% din repondenti au declarat ca s-au confruntat in ultimul an cu o problema individuala: stres, anxietate, gestionarea unor emotii, teama, fobii, in vreme ce 36% au avut probleme care tin de relatia cu persoane apropiate (partener, copil). 

Romanii nu acorda multa atentie timpului pentru relaxare, care de cele mai multe ori nu este planificat - 45% dintre romani isi aloca timp “atunci cand este posibil”. Doua treimi dintre repondenti declara ca nu au hobby-uri si doar 25% dintre participantii la studiu declara ca fac sport regulat.

Nici in ceea ce priveste starea de bine la munca cifrele nu sunt imbucuratoare. 30% dintre romani resimt un impact negativ al vietii profesionale in viata personala: oboseala (36%), iritabilitate (32%), incapacitate de a se relaxa acasa (30%), timp redus cu familia (32%). 25% dintre respondenti declara ca au un program de lucru nerezonabil.

48% dintre romani se simt excesiv de incarcati cu munca, iar 38% dintre romani sunt afectati de epuizarea generata de locul de munca (burnout). Epuizarea aceasta este generata mai ales de o stare emotionala de “vacuum energetic” resimtita dupa terminarea programului de lucru. Incertitudinea locului de munca este si ea o problema pentru romani: doar 1 din 3 romani simte ca are un loc de munca stabil.

Cu atat mai mult, nevoia pentru servicii de psihoterapie se resimte si la nivelul companiilor. “In 2022, am integrat in portofoliul REGINA MARIA Clinica Oana Nicolau, un nume de referinta in sanatatea psihoemotionala din Romania, cu o expertiza de 13 ani in domeniu, ceea ce completeaza foarte bine preocuparea noastra pentru sanatatea angajatilor din Romania. Pe o piata cu multiple provocari, sanatatea fizica si psihoemotionala sunt deja prioritati pentru echipele de HR, iar programele de mental health si wellbeing pe care le propunem sunt un sprijin necesar.”, sustine Georgiana Andrei, director de vanzari al diviziei de abonamente REGINA MARIA. 

Prin preluarea si integrarea serviciilor Clinicii de psihoterapie Oana Nicolau, Reteaua de sanatate REGINA MARIA vine in sprijinul romanilor cu o gama variata de servicii de psihoterapie, pe un model unic in Romania, prin multitudinea de specialisti care ofera terapie online si offline pacientilor. Programarile la psihoterapeutii Clinicii Oana Nicolau se pot face rapid, inclusiv din Contul Meu REGINA MARIA.

Studiul “Starea de bine a romanilor” a fost desfasurat in vara anului 2022 pe un esantion national format din populatia activa profesional cu varste cuprinse intre 22 si 60 de ani, locuind in orase cu peste 100.000 locuitori.

Cere ajutorul unui psihoterapeut

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.