Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Sindromul WPW la copii (interviu)

Articol de Dr. Gabriel Cismaru Medic primar Cardiologie

Dr. Cismaru Gabriel este medic primar cardiologie, specializat in aritmologie si se ocupa de ablatii la copii. Medicul are competenta europeana si romaneasca in electrofiziologie si implantare de pacemakere si defibrilatoare.

Ce este Sindromul WPW?

Sindromul WPW (Wolff-Parkinson-White) este o anomalie electrica innascuta. Copiii in mod obisnuit sa nasc cu un singur fir electric la inima. Insa, anumiti copii, din nastere, au doua fire electrice: unul bun si unul aberant, care le poate face probleme. Daca acest fir este benign, nu pune viata in pericol. Dar, daca este malign poate conduce cu frecvente foarte rapide de peste 250 de batai/minut existand riscul de fibrilatie ventriculara si stop cardiac.

In general, nu este o boala frecventa, dar copiii care fac sport de performanta sunt trimisi catre aritmologi, cardiologii care se ocupa de aritmiile cardiace pentru a primi aviz pozitiv sau negativ in vederea sportului competitional.

Ce teste sunt necesare in cazul copiilor cu Sindrom WPW?

Este important de identificat daca copilul face sau nu tahicardii. Daca are sau nu in repaus puls ridicat de 160-180/minut, care este anormal, chiar la un copil agitat sau in conditii de emotii. De obicei, acesti copii sosesc la consult aritmologic cu un ECG care confirma prezenta caii accesorii. De aici, continuam cu 2 teste non-invazive pentru a preciza caracterul benign sau malign al caii aberante: Holter EKG si Test de efort. Holterul este o examinare EKG pe 24 ore, iar testul de efort se face pe bicicleta sau pe banda rulanta.

In ce consta interventia?

Abordul se face prin vena femurala dreapta, iar aici punctia venoasa doare, chiar daca se face anestezie cu xilina. In momentul in care se ablateaza calea accesorie efectiv unii copii simt durere, altii nu, in functie de sensibilitatea fiecaruia. Pentru copiii mai mari, folosim doar anestezie cu xilina, iar pentru cei mai mici este necesara anestezia generala.

Ce se recomanda copiilor cu Sindrom WPW periculos?

Recomandarea este efectuarea ablatiei, mai ales daca este vorba despre o cale accesorie cu risc. Tehnica are o sansa mare de reusita, iar recidivele sunt rare.