Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reusita terapeutica: rezectia unei tumori abdominale chistice complexe, rare, de 15 kg

In medicina cele mai bune rezultate ale tratamentului cazurilor complexe se obtin prin colaborare si munca in echipa, atunci cand binele pacientului este cel mai important tel urmarit.

O echipa este ca un instrument muzical cu coarde. Daca e acordat bine, se aude frumos.” descrie plastic munca in echipa pentru binele pacientului dr. Narcis Viorel Stoica, medic specialist Obstetrica ginecologie, fondatorul Centrului de tratament al fibromului uterin si al altor patologii uterine benigne.

Fiecare situatie particulara se adauga experientei medicale si contribuie la alegerile terapeutice potrivite. Ce se intampla insa atunci cand medicul este pus in fata unui caz descris ca fiind rar intalnit pana si in literatura de specialitate?

In astfel de situatii, pentru binele pacientului, diagnosticul si conduita terapeutica trebuie sa fie stabilite in centre in care se polarizeaza expertiza medicala si lucrul in echipa este regula de baza. Existenta unei retele de comunicare intre medici faciliteaza accesul pacientilor la cel mai bun tratament posibil.

Acestea au fost premizele de la care au pornit medicii, atunci cand s-au confruntat cu un caz particular, rar intalnit si au reusit sa transfome provocarea in suces terapeutic.
O echipa de medici dedicati, din cadrul Retelei de Sanatate REGINA MARIA, a salvat viata unei femei printr-o interventie chirurgicala complexa, reusind sa indeparteze cu succes, in totalitate si fara complicatii, o tumora abdominala gigant. La doi ani de la interventia chirurgicala, pacienta este bine, vine la control conform recomandarilor si are o viata normala.

Aceast rezultat era dificil de anticipat la momentul in care pacienta a venit la medic, ingrijorata fiind de o crestere mare de volum a abdomenului.
Atunci cand pacienta in varsta de 54 de ani s-a prezentat la medic, la examinarea fizica s-a constatat un abdomen marit de volum, evidentiindu-se anamnestic faptul ca aceasta crestere s-a intamplat brusc, intr-o perioada de timp scurta, pe parcursul ultimelor 6 luni. S-a suspicionat prezenta unei tumori si au fost indicate investigatii imagistice.

La examenul RMN se constata prezenta unei formatiuni tumorale abdominale chistice, de dimensiuni gigante. Avand un diametru orizontal de 33 de cm, tumora ocupa practic intreaga cavitate abdominala. Nu s-a putut stabili cu certitudine care a fost punctul de plecare si nici daca este vorba de o tumora benigna sau maligna.

Un diagnostic pre-operator precis este dificil de stabilit in astfel de situatii, deoarece manifestarile clinice, rezultatele examenului clinic si diagnosticul imagistic nu sunt distinctive. Doar examenul histopatologic putea permite un diagnostic corect.

Imagine RMN sectiune sagitala

chist
Imagine RMN in plan orizontal

chist2


Domnul dr. Narcis Viorel Stoica, medic specialist Obstetrica ginecologie, medicul care a examinat pacienta, a luat decizia de a discuta situatia cu alti colegi, astfel incat sa pregateasca un plan de interventie minutios, care sa aiba in vedere modalitatile optime prin care se puteau minimiza toate riscurile unei interventii.

In astfel de cazuri, singura modalitate de tratament curativ este tratamentul chirurgical, prin care sa se elimine in totalitate masa tumorale.

Pentru ca nu se cunoastea originea formatiunii, era nevoie de stabilirea unui plan detaliat al interventiei chirurgicale, care sa urmareasca indepartarea in bloc a intregii tumori. In prezenta unor mase abdominale chistice de origine necunoscuta, se evita aspirarea de lichid, datorita riscului de a se performa chistul si de diseminare a celule tumorale posibil maligne. Datorita cresterii rapide in dimensiuni, nu se putea exclude potentialul malign al formatiunii tumorale. Deoarece tumora avea dimensiuni gigante si exercita presiune pe vasele mari de sange, exista de asemenea un risc cardiovascular asociat interventiei chirurgicale.

Dr. Narcis Stoica descrie cum toate aceste provocari au putut fi depasite lucrand in echipa:


Avand in vedere rapoartele anatomice si originea necunoscuta a formatiunii tumorale care parea a fi ovariana, dar fara certitudine, nu as fi putut gasi un coleg chirurg mai bun pentru a fi sigur ca totul se va desfasura in siguranta, decat pe dr. Dan Ulmeanu - Seful Sectiei de Chirurgie a Spitalului Regina Maria din Baneasa. Colegii mei ginecologi din Maternitatea Baneasa au obtinut multe victorii in frontul chirurgiei ginecologice alaturi de dumnealui, iar eu ii voi multumi intotdeauna pentru ceea ce am invatat de la dumnealui si pentru ce voi mai invata de fiecare data cand vom “canta” impreuna. Am avut-o alaturi pe colega mea Dr. Violeta Coravu - care ma ajuta sa-mi regasesc, de fiecare data cand intram in sala, definitia data echipei. O echipa bine acordata.”

A fost o interventie de lunga durata, dar totul a decurs conform planificarii, fara incidente. Formatiunea tumorala a fost extrasa in intregime, fara evacuarea continutului, pastrandu-se integritatea peretelui tumoral. Integritatea peretelui tumoral este un element esential in situatiile in care tumora este maligna, de acest aspect depinzand prognosticul.

Examenul extemporaneu intraoperator a indicat benignitatea formatiunii tumorale. Rezultatul examenului histopatologic a confirmat diagnosticul examenului extemporaneu, tumora chistica beningna avand caracteristici complexe: adenofibromixom.

Dimensiunile tumorii, masurate dupa rezectie, s-au dovedit extrem de mari , cu diametre de 40/ 30/ 25 cm. Formatiunea tumorala cantarea nu mai putin decat 15 kg, cat greutatea aproximativa a unui copil de 4- 5 ani.

Totul a decurs conform planului stabilit pre-operator, iar pacienta s-a vindecat.

In momentul scrierii acestui articol, au trecut mai mult de doi ani de la interventie, pacienta duce o viata normala si respecta cu multa constiinciozitate recomandarile medicale privind monitorizarea.

O echipa medicala este formata din profesionisti care stabilesc cea mai buna abordare terapeutica si o pun in aplicare, pentru a reda speranta si a increderea oamenilor ca vor fi bine.

Echipa operatorie:

Conf. Univ. Dr Dan Ulmeanu – Sef Sectie Chirurgie Generala si Toracica Spitalul Baneasa, Medic Primar Chirurgie Generala, Medic Primar Chirurgie Toracica
Dr. Narcis Viorel Stoica - medic specialist Obstetrica Ginecologie, fondatorul Centrului de tratament al fibromului uterin si al altor patologii uterine benigne.
Dr Simona Violeta Coravu - medic primar Obstetrica Ginecologie