Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Reumatologia pediatrică

Reumatologia pediatrică reprezintă o ramură a pediatriei mai puțin cunoscută care se ocupă cu diagnosticul, tratamentul și urmărirea afecțiunilor reumatologice la vârsta copilului ( 0-18 ani). Este o specialitate care are puțini medici în lumea întreagă, la Congresul din Texas 2004 s-au comunicat doar 200 de medici reumatologi pediatrii în întreaga lume, deși necesitatea este foarte mare, medicii reumatologi de adulți neîngrijind micile ființe care nu sunt adulți în miniatură, ci au particularități multiple ce țin de procesul de creștere și dezvoltare, metabolizare diferită și particularitățile vârstei copilului, etc.

În acest sens în țara noastră s-a constituit în anul 2005 Grupul de Lucru Pentru Reumatologie Pediatrică și ulterior în anul 2010 a luat ființă Sociatatea Română de Reumatologie Pediatrică (SRRP).

Printre cele mai frecvente boli reumatice de care ne ocupăm se numără:

  • Artrita idiopatică juvenilă;
  • Artrite de etiologii diferite;
  • Vasculitele;
  • Lupusul eritematos diseminat;
  • Bolile autoinflamatorii etc.

Pentru bolile reumatologice fiind boli cronice este extrem de important momentul diagnosticării și inițierii tratamentului, fapt care poate diminua disabilitățile ulterioare, complicațiile și uneori poate salva viața.

În cadrul Rețelei Private de Sănătate Regina Maria, în sediul Policlinicii pentru Copii Opera Center există un medic care este preocupat de bolile reumatologice la copil. Acesta este și Vicepreședintele Societății Române de Reumatologie Pediatrică (SRRP) și membru al Societății Europene de Reumatologie Pediatrica (PRES), având numeroase studii și comunicări în domeniu. În această locație se pot face consultații și investigații complexe în vederea stabilirii diagnosticului, cât și a inițierii și urmăririi tratamentului. Dr. Mariana Ștefan, medic primar, Coordonator Medical Policlinica pentru copii Opera Center.