Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Puzzle-ul si beneficiile la care nu te-ai gandit pana acum

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
Primul joc de puzzle a fost creat in 1767 de catre un cartograf englez pe nume John Spilsbury. Acest joc a constat dintr-o harta taiata in bucati si folosita drept instrument educational pentru copii. Acesta a fost primul puzzle cunoscut, dar puzzle-urile moderne s-au dezvoltat abia in secolul al XX-lea. In ziua de astazi, jocul de puzzle se bucura de o popularitate tot mai mare, fiind disponibil in variante pentru adulti si copii, in functie de gradul de dificultate. Iata care sunt beneficiile acestui tip de joc pentru dezvoltarea copiilor, dar si ce avantaje aduce pentru adulti.

Puzzle-ul si dezvoltarea cognitiva

Functiile cognitive se refera la procesul prin care creierul uman se dezvolta si isi imbunatateste capacitatea de a gandi, invata, memora si rezolva probleme. Acestea se impart in sase tipuri de functii:

 • perceptia - procesul de a primi si de a interpreta informatiile din mediul inconjurator;
 • atentia - capacitatea respectivei persoane de a se concentra asupra unei sarcini sau activitati si de a ignora distragerile;
 • memoria - procesul prin care informatiile sunt asimilate si stocate in creier;
 • gandirea - procesul de a lua decizii si de a rezolva probleme;
 • limbajul - capacitatea de a comunica prin cuvinte si alte tipuri de limbaj (nonverbal, paraverbal);
 • abilitatile sociale, precum abilitatile de comunicare, interactiune si colaborare cu alte persoane.

Jocurile de puzzle s-au dovedit a fi deosebit de utile, in ceea ce priveste sustinerea dezvoltarii cognitive a copiilor, atata vreme cat acestea au un grad de dificultate corespunzator varstei. Dintre avantajele pe care le are puzzle-ul pentru dezvoltarea cognitiva a copiilor, amintim:

 • dezvoltarea abilitatii de a recunoaste formele, culorile si anumite modele;
 • dezvoltarea capacitatii de rezolvare a problemelor, avand in vedere faptul ca, in timpul jocului de puzzle, copiii trebuie sa gaseasca solutii pentru a plasa piesele puzzle-ului in pozitia corecta;
 • dezvoltarea abilitatilor spatiale (vederea in spatiu), intrucat copiii trebuie sa-si imagineze cum ar trebui sa arate piesele puzzle-ului inainte de a le plasa in pozitie;
 • dezvoltarea abilitatilor sociale - puzzle-urile pot fi jucate in grup, ceea ce ii ajuta pe copii sa comunice mai usor si sa colaboreze cu alte persoane la indeplinirea unui obiectiv.

Functiile motorii prin prisma jocului de puzzle

Dezvoltarea motorie a copiilor este esentiala, inca din primele luni de viata, pana aproape de varsta maturitatii. In acest sens, o dezvoltare armonioasa poate fi sustinuta cu ajutorul sportului, al dansului sau al activitatilor ce necesita indemanare, iar puzzle-ul este una dintre modalitatile recomandate. Exista doua avantaje principale ale puzzle-ului, pentru dezvoltarea copiilor din punct de vedere motric:

 • imbunatatirea coordonarii ochi-mana - copiii trebuie sa plaseze piesele puzzle-ului in pozitia corecta, ceea ce implica abilitatea de coordonare ochi-mana;
 • dezvoltarea preciziei si a dexteritatii manuale - copiii au nevoie de precizie in miscarile lor, pentru a plasa piesele puzzle-ului in pozitia corecta.

Astfel, motricitatea fina a copiilor poate fi imbunatatita considerabil, pe parcursul cresterii, mai ales ca jocurile de puzzle sunt disponibile in variante adaptate pentru orice varsta, incepand de la doar cateva luni.
 

Jocul de puzzle ne face mai creativi?

Jocul de puzzle poate influenta creativitatea intr-o varietate de moduri. In primul rand, asamblarea unui puzzle necesita gandirea critica si abilitatea de a rezolva probleme, ceea ce incurajeaza gandirea creativa. De asemenea, jocul de puzzle poate fi o modalitate excelenta de a dezvolta capacitatea de observare si analiza a detaliilor, astfel ca acesta poate ajuta la dezvoltarea unei abordari mai atente fata de diferite situatii din viata, acest aspect fiind valabil atat pentru copii, cat si pentru adulti.

Asa cum aminteam anterior, jocul de puzzle favorizeaza dezvoltarea abilitatilor de colaborare si de lucru in echipa, mai ales atunci cand jucatorii incearca sa lucreze impreuna pentru a rezolva un puzzle mai mare sau mai complex. Pe aceasta cale, se poate antrena imaginatia fiecarei persoane care participa la jocul respectiv, datorita faptului ca fiecare gandeste in mod diferit si grupul poate explora idei si concepte noi. Aceasta poate stimula creativitatea si poate ajuta la dezvoltarea unei perspective mai largi si mai inovatoare asupra lumii inconjuratoare.
 

Care sunt avantajele puzzle-ului pentru adulti?

Putem spune ca puzzle-ul este un joc adresat tuturor varstelor, avand in vedere faptul ca, pe de o parte, stimuleaza dezvoltarea copiilor, din punct de vedere cognitiv, creativ si motric si, pe de alta parte, ajuta adultii sa isi mentina in parametri optimi toate aceste aspecte ale sistemului nervos. Iata cateva dintre avantajele pe care le poate oferi jocul de puzzle pentru persoanele adulte:

 • imbunatateste concentrarea si atentia - puzzle-ul necesita concentrare si atentie la detalii, ceea ce ajuta la mentinerea acestor abilitati la un nivel corespunzator si poate ajuta la dezvoltarea unei capacitati de concentrare mai buna si mai indelungata;
 • ajuta la relaxare si la reducerea stresului - asamblarea unui puzzle poate fi, pentru un adult, o modalitate foarte buna de a se relaxa si de a reduce stresul si anxietatea. Prin concentrarea atentiei asupra puzzle-ului, jucatorii pot uita de alte probleme care ii ingrijoreaza;
 • imbunatateste memoria si gandirea critica;
 • incurajeaza creativitatea - la fel ca in cazul copiilor, rezolvarea unui puzzle este o buna metoda de a stimula imaginatia unei persoane adulte. Acest joc provoaca respectiva persoana sa isi modifice perspectiva si sa vada lucrurile si in alt mod decat de obicei;
 • promoveaza interactiunea sociala - jocul de puzzle poate fi o activitate distractiva si interactiva, potrivita pentru a petrece timp cu prietenii sau familia;
 • dezvolta abilitatile de planificare si organizare - imbinarea pieselor de puzzle necesita un mod de lucru organizat, astfel ca acest joc poate ajuta la dezvoltarea acestor abilitati, ce pot fi aplicate inclusiv in viata de zi cu zi.
   

Puzzle-ul - un ajutor de nadejde pentru varstnici

Odata cu inaintarea in varsta, celulele nervoase au tendinta de a se deteriora, fapt ce poate provoca urmari neplacute in numeroase aspecte ale activitatii zilnice. Pentru multe persoane varstnice, jocul de puzzle poate fi un bun prilej pentru a-si exersa indemanarea si pentru a avea o ocupatie ce le solicita capacitatea de concentrare.

Studiile au aratat ca puzzle-ul poate fi util in mentinerea la un nivel corespunzator a abilitatilor cognitive, precum memoria, atentia, perceptia vizuala si gandirea logica, la persoanele cu dementa sau boala Alzheimer, motiv pentru care acest joc este deseori recomandat ca metoda terapeutica. De asemenea, aceasta activitate poate ajuta la reducerea stresului si a anxietatii si poate imbunatati starea de spirit a persoanelor afectate de aceste tulburari.

Puzzle-ul poate fi o activitate placuta si relaxanta, care poate ajuta la mentinerea calitatii vietii si a autonomiei persoanelor cu dementa sau Alzheimer. De asemenea, aceasta activitate poate fi utila si pentru ingrijitorii acestora, oferindu-le o activitate distractiva si placuta de realizat impreuna cu persoanele ingrijite.

Asadar, puzzle-ul este o activitate distractiva si educativa care poate fi prielnica pentru oameni de toate varstele. Copiii pot dezvolta abilitati motorii fine si gandirea spatiala prin rezolvarea puzzle-urilor, in timp ce adultii si batranii pot mentine in parametri abilitatile cognitive, precum concentrarea si memoria. Asamblarea puzzle-urilor poate fi, de asemenea, o cale pentru a reduce stresul si de a relaxa mintea. Indiferent de varsta, puzzle-ul este o modalitate excelenta de a petrece timpul si de a invata lucruri noi, in acelasi timp.