Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Operatii in urgenta la copiii - Ponderas Academic Hospital

Operatii in urgenta la copiii - Ponderas Academic Hospital

Diagnostic rapid si operatii in urgenta la copiii cu abdomen acut chirurgical in Ponderas Academic Hospital

In urgentele chirurgicale la copii, precum apendicita, peritonita si ocluzia intestinala, nu numai minutele conteaza, ci si diagnosticul rapid, precum si experienta si profesionalismul echipei medicale – de la asistente la medicul chirurg si cel anestezist. Dr. George Salavastru, medic primar chirurgie pediatrica la Ponderas Academic Hospital, ne vorbeste despre simptomele celor mici care necesita reactie rapida din partea parintilor – aducerea micutului cat mai repede la camera de garda. Totodata, medicul puncteaza care sunt la Ponderas Academic Hospital etapele de ingrijire si tratament ale urgentelor la copii.    

Ce simptome ale copilului semnaleaza o urgenta medicala, care nu trebuie neglijate de parinti?

Urgenta chirurgicala inseamna o modificare a starii generale a copilului si o serie de simptome ce necesita consult si investigatii de urgenta. De exemplu: durere abdominala importanta, invalidanta pentru copil, cu pozitie antalgica, accentuata la miscare si la palparea abdomenului, facies suferind, varsaturi repetate, si febra  - pot sugera apendicita acuta, peritonita, ocluzia intestinala sau torsiunea de ovar, in timp ce marirea in volum a scrotului cu dureri importante poate sugera o torsiune de testicul.

Ce inseamna abdomenul acut chirurgical la copii?

Sub denumirea de abdomen acut chirurgical sunt incluse urmatoarele simptome si semne: dureri abdominale de intensitate crescuta, copilul nu tolereaza palparea abdominala, sta in pozitie ghemuita, are tegumente palide, varsa si nu are scaun.

Care sunt cele mai frecvente urgente chirurgicale pediatrice?

Apendicita acuta, peritonita, ocluzia intestinala, torsiunea de ovar sau de testicul, invaginatia intestinala, hernia inghinala strangulata si plagile se numara printre cele mai frecvente urgente chirurgicale pediatrice.

Cum se stabileste diagnosticul in urgentele chirurgicale la copii?

Diagnosticul se stabileste in urma unei consultatii chirurgicale, completate de investigatii imagistice si analize de laborator.

Care sunt pasii urmati la Ponderas Academic Hospital dupa ce un copil este adus cu o urgenta chirurgicala?

In Ponderas Academic Hospital exista 4 echipe de garda 24/7 – pediatrie, imagistica, ecografie si chirurgie pediatrica. Copilul este consultat initial de medicul pediatru de garda. Dupa ce este examinat, i se fac analize, al caror rezultat este gata in mai putin de o ora, si ecografii in regim de urgenta. In functie de gravitatea afectiunii si de necesitatea interventiei chirurgicale, tratamentul se poate face in urgenta sau copilul este internat, primind ingrijirea de care are nevoie, urmand sa fie operat a doua zi. Daca semnele clinice arata o urgenta chirurgicala imediata, este solicitat medicul chirurg care este de garda on-call. Tot in urgenta, se va realiza consultul preanestezic, apoi copilul se pregateste preoperator - se administreaza premedicatie anestezica pentru relaxarea pacientului, iar dupa aproximativ 15 minute, copilul este adus in blocul operator pentru interventie. Dupa efectuarea operatiei, copilul va ramane in terapie intensiva pe o durata stabilita de medicul anestezist in functie de amploarea actului operator si de afectiune. Ulterior, la cateva ore sau dupa 24-48 de ore, este adus in salonul din sectia de chirurgie.

Ce operatii la copii se fac in urgenta la Ponderas Academic Hospital?

In Ponderas Academic Hospital operam in urgenta copiii cu apendicita acuta, peritonita, ocluzia intestinala, invaginatia intestinala, volvulusul intestinal si torsiunea de ovar sau de testicul.

Care sunt cele mai dificile cazuri de urgente chirurgicale pediatrice operate in ponderas Academic Hospital?

Peritonita, ocluzia intestinala prin malformatii congenitale si aderentele multiple sunt printre cele mai dificile cazuri de urgente chirurgicale pediatrice rezolvate in spitalul nostru.

De ce ar alege parintii sa isi opereze copilul la Ponderas Academic Hospital?

Suntem un spital de pediatrie care functioneaza integrat. Avem 4 linii de garda – pediatrie, chirurgie pediatrica, imagistica si ecografie - si dispunem de servicii complete de imagistica. De exemplu, in situatii de urgenta se pot efectuat radiografii sau ecografii la orice ora. De asemenea, avem tot ce trebuie in blocul operator, cu instrumente adaptate pacientului pediatric, de la instrumentarul chirurgical clasic la cel laparoscopic. Asistentele noastre sunt foarte bine pregatite, avand experienta in ingrijirea copiilor si in gesturi minim invazive. Raspundem la orice intrebari sau ingrijorari ale parintilor si le explicam de ce este nevoie de o anumita analiza sau procedura de tratament.