Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Incompatibilitatea de RH in sarcina

Factorul Rh este o proteina mostenita care se gaseste pe suprafata celulelor rosii din sange. Daca globulele rosii au proteina, se spune ca esti Rh pozitiv, iar daca proteina nu se gaseste pe aceste celule, esti Rh negativ. Fiind Rh negativ nu inseamna ca ai o boala. Totusi, in timpul sarcinii pot sa apara probleme. 

Factorul Rh este o proteina care poate fi gasita pe suprafata celulelor rosii din sange. Exista 45 astfel de proteine care fac parte din sistemul de grup sanguin Rh, dintre care cea mai frecventa este proteina D (antigenul D). De aceea, se mai foloseste termenul de factor Rh (D). Daca eritrocitele au aceasta proteina, esti Rh pozitiv - Rh(D)+. Daca celulele rosii nu au aceasta proteina, esti Rh negativ - Rh(D)-. 85% din populatie este Rh pozitiv, restul fiind Rh negativ. In timpul sarcinii, pot sa apara probleme daca mama este Rh negativ si fatul este Rh pozitiv (o conditie denumita incompatibilitate de Rh). Sarcina cu incompatibilitate de Rh este considerata cu risc si necesita ingrijire specializata de catre medicul obstetrician, in colaborare multidisciplinara. Medicul neonatolog va fi informat din timp. Posibilele complicatii pot fi prevenite daca se administreaza un anumit tratament.

Cum apare la fat factorul Rh?

Factorul Rh este mostenit, ceea ce inseamna ca este transmis de la parinte la copil prin gene. Cand o femeie insarcinata este Rh negativ si fatul este Rh pozitiv (a mostenit gena de la tatal Rh pozitiv), apare incompatibilitatea de Rh.

rh

De ce este incompatibilitatea de Rh o problema in sarcina?

Cand sangele unui fat Rh pozitiv intra in fluxul de sange al mamei Rh negativ, sistemul ei imunitar va recunoaste acele eritrocite Rh pozitiv ca fiind straine si va incerca sa le distruga producand anticorpi anti-Rh. In mod normal, acesti anticorpi nu reprezinta un risc la aceasta sarcina. Daca insa mama nu primeste tratament care sa previna formarea de anticorpi anti-Rh, in cazul celei de-a doua sarcini (oricarei sarcini viitoare), daca fatul mosteneste Rh-ul pozitiv de la tata, se pot forma rapid la mama anticorpi anti-Rh care vor traversa placenta si vor distruge globulele rosii ale copilului, ceea ce poate duce la aparitia anemiei fetale. Daca anemia este severa, fatul ar putea muri daca nu se face transfuzie de sange intrauterina.

Cand se dezvolta la mama anticorpii anti-Rh?

In timpul sarcinii, de obicei, sangele fatului nu ajunge sa se amestece cu cel al mamei. Insa uneori, acest lucru se poate intampla, in special in timpul travaliului si al nasterii, cand cantitati mici de sange trec de la fat la mama. 

De asemenea, acest transfer poate sa apara si in alte situatii, cum ar fi efectuarea anumitor proceduri invazive in sarcina sau ca urmare a unor conditii medicale:

  • Biopsie de vilozitati coriale
  • Amniocenteza
  • Cordocenteza
  • Sangerare in timpul sarcinii
  • Proceduri intrauterine si de chirurgie fetala (plasare de sunturi, clampare de cordon, etc.)
  • Rotatia manuala a copilului aflat in prezentatie pelviana (cand se afla cu capul in sus) inainte de inceperea travaliului
  • Traumatism la nivelul abdomenului in timpul sarcinii (trimestru 2 sau 3)

Anticorpii anti-Rh se pot dezvolta si in cazul unor sarcini care nu ajung la termen?
Da, mama Rh negativ poate sa produca anticorpi anti-Rh si in alte situatii:

  • Avort spontan sau la cerere
  • Sarcina extrauterina
  • Mola hidatiforma
  • Deces intrauterin al fatului (trimestru 2 sau 3)

In plus, anticorpii anti-Rh pot sa apara si in urma unor transfuzii de eritrocite Rh pozitiv.

Cum afecteaza anticorpii anti-Rh fatul?

In timpul sarcinii, anticorpii anti-Rh existenti la mama pot traversa placenta si ataca celulele rosii ale fatului putand cauza o forma severa de anemie in care globulele rosii sunt distruse mult mai rapid decat pot fi produse altele noi (anemie hemolitica). Rolul globulelor rosii este sa transporte oxigen la fiecare celula din corp. Cand eritrocitele sunt in numar redus, acest lucru nu se mai intampla. In anumite cazuri, fatul sau nou-nascutul pot deceda din cauza anemiei severe. De asemenea, incompatibilitatea de Rh poate cauza icter la nou-nascut. 

Pot fi prevenite problemele din timpul sarcinii legate de incompatibilitatea de Rh?

Da, scopul tratamentului fiind acela ca femeia insarcinata Rh negativ sa nu produca anticorpi anti-Rh la aceasta prima sarcina. Ca urmare, primul lucru este sa afli daca esti Rh negativ. Astfel, in protocolul de urmarire a unei sarcini se indica obligatoriu determinarea Rh-ului si a anticorpilor anti-Rh la toate gravidele, in cursul primei vizite prenatale (alaturi de determinarea grupului sanguin).

Cum pot afla daca sunt Rh negativ?

Cu ocazia primei vizite, medicul obstetrician va indica efectuarea unui test de sange pentru determinarea factorului Rh. Daca mama este Rh negativ, se indica determinarea Rh-ului la tata si dozarea anticorpilor anti-Rh la mama. Daca partenerul este Rh negativ, nu se mai fac dozari ulterioare ale anticorpilor anti-Rh la mama. 

Ce se intampla daca mama este Rh negativ si tatal copilului este Rh pozitiv?

Daca mama este Rh negativ si exista posibilitatea ca fatul sa fie Rh pozitiv - deoarece ar putea mosteni  gena de la tatal Rh pozitiv - medicul obstetrician va cere la prima vizita efectuarea unui test de sange de screening pentru a vedea daca exista deja anticorpi anti-Rh. Daca testul este negativ, se repeta analiza in anumite saptamani de sarcina (la 20, 28 si 36 de saptamani) si la nastere se va efectua profilaxia izoimunizarii cu administrarea de imunoglobulina anti-D.  

Ce se intampla daca exista anticorpi anti-Rh?

Daca sunt identificati anticorpi se va efectua dozarea acestora, iar titrul va fi monitorizat la intervale stabilite in functie de valoarea primei determinari si de dinamica titrului de anticorpi. De asemenea, medicul obstetrician va indica urmarirea starii de sanatate a fatului prin efectuarea anumitor investigatii. Medicul va determina conduita in astfel de sarcini cu risc, in functie de mai multi parametri (titrul de anticorpi la prima determinare, dinamica acestora, starea fatului, rezultatele anumitor investigatii, etc.). Monitorizarea ecografica a aparitiei anemiei fetale se va face de medici ginecologi specializati in ecografie fetala si medicina materno-fetala.

Ce este imunoglobulina anti-D?

Imunoglobulina anti-D este un tratament care opreste sistemul imunitar al mamei sa produca anticorpi anti-Rh (D), daca acestia nu exista deja. Astfel poate fi prevenita anemia hemolitica la fat la o sarcina ulterioara. Se administreaza sub forma unei injectii. 

Cand este nevoie de administrarea imunoglobulinei anti-D?

  • In saptamana 28 de sarcina - un numar mic de femei Rh negativ pot fi expuse la celule rosii Rh-pozitiv de la fat in ultimele luni de sarcina si pot produce anticorpi impotriva acestor celule. Imunoglobulina anti-Rh (D) administrata in saptamana 28 de sarcina distruge aceste celule Rh pozitiv care ajung in sangele mamei. Acest lucru previne producerea anticorpilor anti-Rh.
  • In primele 72 de ore dupa nasterea unui copil Rh pozitiv (se determina la nastere Rh-ul nou-nascutului) daca mama nu are anticorpi anti-Rh - cea mai mare sansa ca sangele unui fat Rh pozitiv sa patrunda in fluxul de sange al mamei Rh negativ apare in timpul nasterii. Administrarea de imunoglobulina anti-D va preveni producerea de anticorpi care ar putea afecta o sarcina viitoare. Acest tratament trebuie repetat la fiecare alta nastere a unui copil Rh pozitiv. 
  • Nu se indica tratament cu imunoglobulina anti-D la pacientele care au deja anticorpi anti-D

In ce alte conditii este necesara administrarea imunoglobulinei anti-D?

Oricare eveniment mentionat ca factor favorizant pentru aparitia anticorpilor anti-Rh impune administrarea in primele 72 de ore de la producere de imunoglobuline anti-D:

  • Biopsie de vilozitati coriale
  • Amniocenteza
  • Cordocenteza
  • Chirurgie fetala
  • Sangerare in timpul sarcinii
  • Traumatism la nivelul abdomenului in timpul sarcinii (trimestru 2 sau 3)
  • Rotatia manuala a copilului aflat in prezentatie pelviana 
  • Avort spontan sau la cerere
  • Sarcina extrauterina

Ce se intampla daca mama are deja anticorpi anti-Rh?

Imunoglobulina anti-D nu are niciun efect daca deja exista la mama anticorpi anti-Rh (D). In acest caz, fatul va fi supravegheat cu atentie, frecvent prin examene ecografice repetate.

Ce se intampla daca investigatiile arata ca fatul are anemie severa?

Daca ecografia arata ca fatul are anemie severa, poate fi necesara nasterea prematura (inainte de saptamana 37 de sarcina). O alta optiune este transfuzia de sange intrauterina. Este o procedura care presupune transfuzia de sange prin cordonul ombilical la un copil aflat inca in uterul mamei. Transfuzia intrauterina fetala este singura metoda care contribuie la mentinerea in viata a unui fat care sufera de anemie severa, ajutandu-l sa atinga maturitatea necesara de care are nevoie pentru a se naste si supravietui in afara uterului. Se efectueaza in centre specializate, de catre medici obstetricieni cu expertiza in medicina materno-fetala.

Ce se intampla daca investigatiile arata ca fatul are anemie usoara?

Daca anemia este usoara, nasterea se va produce la momentul normal. Nou-nascutul ar putea avea nevoie de transfuzie de sange. 

Surse de informatii:
www.acog.org 
www.mayoclinic.org
www.cdt-babes.ro

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer