Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hipertiroidism: cum se diagnosticheaza

Hipertiroidism: cum se diagnosticheaza

La fel ca in cazul diagnosticarii hipotiroidismului, doar analizele de sange pot sa confirme prezenta hipertiroidismului, intrucat simptomele sunt adesea vagi.

Nu toti medicii verifica de rutina functia tiroidei in timpul controlului anual, asadar depinde de tine sa observi anumite simptome si sa cunosti factorii de risc pe care ii ai, si sa soliciti medicului testarea functiei tiroidiene. Medicul de familie poate diagnostica boala sau te poate trimite la un specialist endocrinolog. Iata la ce sa te astepti de la controlul medical.

Examenul clinic (fizic)

Medicul va masura inaltimea si greutatea, pulsul si tensiunea arteriala, va palpa zona gatului pentru a verifica semne de gusa si va examina ochii pentru semne de afectare oculara sugestiva pentru boala Graves. Medicul va cauta alte semne fizice ale bolii si te va intreba despre simptome, istoric familial de afectiuni tiroidiene sau alte boli autoimune.

Analize de sange

Analizele de sange pentru hipertiroidism sunt aceleasi ca pentru verificarea hipotiroidismului, dar este nevoie si de o serie de analize suplimentare.

  • TSH si FT4. Primul pas este masurarea nivelului TSH-ului. Daca nivelul de TSH este anormal de scazut (sub 0.45 mIU/L), vei face un test FT4 (tiroxina libera) sau o serie de analize care sa estimeze tiroxina libera. Daca nivelul de FT4 este ridicat (peste 2 ng/dL), suferi de hipertiroidism.
  • T3 (triiodotironina). La fel ca in cazul T4 (tiroxina), majoritatea hormonilor T3 care circula in sange sunt legati de proteins. Analizele care masoara T3 sunt similare cu cele folosite pentru T4: un test T3 masoara cantitatea totala de T3 aflat in circulatie, iar un test FT3 (triiodotironina libera) masoara T3 care circula liber si care este disponibil pentru a fi utilizat de organism. Nivelurile de T3 pot uneori sa ajute medicii in diagnosticarea hipertiroidismului sau in determinarea severitatii hipertiroidismului. Daca suferi de hipertiroidism, FT3 este probabil sa fie ridicat.
  • Anticorpi tiroidieni. Daca esti diagnosticata cu hipertiroidism, medicul va dori sa verifice prezenta in sange a anticorpilor TRAb (anticorpii anti-receptor TSH), inclusiv a imoglobulinei stimulatoare a tiroidei (TSI), care lactioneaza impotriva receptorilor TSH de pe glanda tiroida. Acesti anticorpi confirma prezenta bolii Graves.

Alte investigatii ale tiroidei

In anumite cazuri, medicul va dori sa efectuezi unul sau ambele teste urmatoare, care folosesc iod radioactiv. Pentru aceste teste, este posibil sa ti se ceara sa nu mananci seara dinaintea testului. Daca urmezi tratament pentru tiroida, trebuie sa opresti administrarea acestuia cu 3-5 zile inainte de test.

Testul de captare a iodului radioactiv sau radioiodocaptarea

Medicul endocrinolog va dori sa efectueze acest test pentru a masura nivelul de iod pe care glanda tiroida il poate capta. Pentru acest test, vei inghiti o cantitate sigura de iod radioactiv sub forma de pastila cu o zi inainte de test. A doua zi, un tehnician in medicina nucleara iti va scana gatul cu ajutorul unei sonde timp de doua minute. Aparatul nu atinge pielea, iar examenul nu este dureros.

Masuratoarea obtinuta in urma acestui test ajuta medicul sa determine modul de functionare a glandei tiroide. Daca testul arata ca glanda tiroida a absorbit o cantitate anormal de mica de iod, acest lucru poate insemna ca tiroida este hipoactiva, dar prezinta si alte cateva implicatii.

De exemplu, daca nivelul hormonilor tiroidieni este crescut si captarea de iod este scazuta ar putea indica faptul ca glanda tiroida secreta cantitati excesive de hormoni tiroidieni, mai degraba decat sa produca in exces.

Pe de alta parte, aceasta poate sa arate pur si simplu ca exista o cantitate in exces de iod in organism, cauzata de faptul ca tiroida are nevoie de o anumita cantitate de iod pentru a functiona. Asadar, cand sunt prezente cantitati excesive de iod, tiroida necesita doar un procentaj mic din cantitatea totala de iod, ceea se reflecta printr-o radioiodocaptare scazuta.

Un rezultat care arata niveluri anormale de iod radioactiv absorbit de glanda tiroida are, de asemenea, cateva implicatii: ar putea indica faptul ca glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni, mai degraba decat ca ii secreta, sau ar putea semnala un deficit de iod in organism.

Scintigrafia tiroidiana

Aceasta investigatie imagistica ii ajuta pe medici sa depisteze anomaliile structurale ale tiroidei. Testul este similar radioiodocaptrarea din mai multe puncte de vedere. Ti se da o cantitate mica de iod radioactiv, de obicei sub forma de capsula, sau un material radioactiv diferit, denumit technetium, care este administrat intravenos. Pe urma, o camera video speciala preia imagini ale glandei tiroide din diverse unghiuri. Procedura dureaza in jur de 30 de minute. In timpul testului, trebuie sa ramai nemiscat si cu gatul intins, ceea ce poate provoca un disconfort minor.

O scintigrafie cu rezultat anormal poate sa evidentieze fie o glanda tiroida mica, fie una marita. Investigatia poate, de asemenea, sa evidentieze zonele de pe glanda tiroida unde exista activitate intensa sau redusa.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu (Harvard Medical School Special Health Report, Thyroid Disease, Understanding hypothyroidism and hyperthyroidism)