Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hidrotoraxul fetal este tratat in utero in Romania de catre Dr. Hadi Rahimian

Articol de Dr. Hadi Rahimian Medic primar Obstetrica - ginecologie
Hidrotoraxul fetal este tratat in utero in Romania de catre Dr. Hadi Rahimian

Dincolo de un diagnostic care i-a socat, parintii erau speriati ca interventia nu se putea face in Romania.

In saptamana 20, medicul ginecolog care urmarea sarcina le-a spus ca bebelusul are hidrotorax fetal sau “apa la plamani”, o afectiune care ii putea pune viata in pericol daca nu era tratat in sarcina, inainte de a se naste. 

Am vrut sa luptam pentru acest copil. Desi medicii ne-au dat toate informatiile despre boala copilului nostru, ne-au spus ca tratamentul nu putea fi realizat decat in strainatate. Insa timpul era foarte scurt, nu stiam la ce spital si la ce medic anume sa mergem si nici nu dispuneam de suma de bani care ar fi acoperit costurile medicale.  Aveam nevoie de informatii practice, aveam nevoie de o solutie concreta si asa am aflat, cautand pe internet, ca acest tip de tratament se face si in Romania. Dr. Hadi Rahimian de la Regina Maria operase inca din anul 2012 un baiat cu aceeasi problema ca a copilului nostru si mai mult decat atat, Colegiul Medicilor i-a acordat pentru asta premiul pentru “Inovatie medicala” in anul 2013.” – ne-a povestit mama.

Am fost contactati in acceasi zi in care le-am transmis celor de la Regina Maria care este diagnosticul copilului nostru, iar a doua zi eram consultata de catre Dr. Hadi Rahimian. Am simtit ca il cunosc de-o viata inca de la prima intalnire. M-a privit in ochi si mi-a dat si mie increderea ca totul va fi bine. Acum puteam spera.”

In saptamana 26 de sarcina, Dr. Hadi Rahimian a efectuat in Spitalul Baneasa o interventie intrauterina ghidata ecografic prin care s-a montat la nivelul fatului un sunt toraco-amniotic, prin care lichidul din cavitatea pleurala a fost drenat in lichidul amniotic, ceea ce va permite dezvoltarea normala a plamanilor copilului. Fara aceasta interventie, copilul nu ar fi avut prea multe sanse sa traiasca dupa nastere. Daca totul va decurge normal, bebelusul se va naste pe 28 noiembrie.

 

Hidrotoraxul fetal poate fi diagnosticat in sarcina

Hidrotoraxul fetal sau revarsatul pleural fetal este o acumulare anormala de lichid in cavitatea pleurala a fatului. Lichidul se gaseste intre plamani si peretele toracic, putand fi uni au bilateral. Pe masura ce cantitatea de lichid creste, va comprima organele din torace, cum ar fi plamanii si inima, precum si vasele mari. Un revarsat pleural masiv are un prognostic sever, ca urmare a impiedicarii dezvoltarii normale a plamanilor sau producerii insuficientei cardiace cu aparitia hidropsului fetal (edem generalizat) si in final, a decesului fatului.

Ecografia prenatala permite diagnosticul hidrotoraxului fetal in timpul sarcinii. Odata ce hidrotoraxul a fost detectat, sarcina va fi monitorizata indeaproape pentru a se evalua severitatea acumularii lichidului si pentru a determina daca fatul este in pericol.

Hidrotoraxul fetal poate fi tratat intrauterin

Hidrotoraxul fetal este o afectiune severa, cu o rata mare de morbiditate si mortalitate perinatala, ceea ce face ca in cazuri selectionate sa fie indicata interventia intrauterina prenatala. Metoda cu cea mai mare rata de supravietuire a fatului este suntul toraco-amniotic, o procedura chirurgicala minim invaziva efectuata sub ghidaj ecografic la nivelul fatului aflat inca in uterul mamei.

Scopul acestui sunt este realizarea drenajul lichidului din pleura in lichidul amniotic. Se realizeaza astfel decomprimarea inimii, vaselor mari si a plamanilor, ceea ce va permite dezvoltarea lor normala in utero, ajungand la o marime normala la nastere. Succesul procedurii este evaluat prin ecografii seriate, disparitia revarsatului pleural si constatarea dezvoltarii normale a plamanilor.

Hidrotoraxul fetal este tratat in Romania in Spitalul Baneasa de catre Dr. Hadi Rahimian

Dr. Hadi Rahimian este unul dintre putinii specialisti in medicina fetala din Romania cu experienta atat in diagnosticarea ecografica avansata a unor afectiuni sau malformatii la nivelul fatului, cat si in efectuarea de in interventii intrauterine Dr. Rahimian a efecuat pana in prezent urmatoarele tipuri de operatii in utero, unele dintre ele in premiera nationala:

  • Sunt toraco-amniotic pentru hidrotorax fetal
  • Transfuzie intrauterina fetala pentru anemie severa
  • Fotocoagulare laser pentru sindrom transfuzor-transfuzat
  • Sunt vezico-amniotic pentru obstructia de tract urinar
  • Fotocoagulare de valva posterioara

In anul 2013, Dr. Rahimian a fost distins de catre Colegiul Medicilor din Romania in cadrul Galei Medica cu premiul juriului - “Premiul pentru inovatie medicala” - pentru interventia intrauterina efectuata la un fat cu hidrotorax bilateral.

Afla mai multe despre cazurile tratate in utero de Dr. Hadi Rahimian in Romania, in Spitalul Baneasa.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie, Centru de Chirurgie Fetala, Spital Baneasa