Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hepatitele B si C - o “pandemie silentioasa”. Afla daca te afli in categoriile de risc si efectueaza testele de screening pentru hepatitele B si C!

Articol de Dr. Simona Grigoruta Medic primar Gastroenterologie
Hepatitele B si C - o “pandemie silentioasa”. Afla daca te afli in categoriile de risc si efectueaza testele de screening pentru hepatitele B si C!

Afla daca te afli in categoriile de risc si efectueaza testele de screening pentru hepatitele B si C!

Hepatitele virale B si C reprezinta o problema de sanatate la nivel global ce afecteaza milioane de persoane in fiecare an si care pot provoca disabilitati si deces.

Hepatitele B si C sunt boli infectioase adesea asimptomatice dar al caror potential evolutiv este implicat in producerea a aproximativ 120.000 decese anual la nivel european.

ELPA (European Liver Pacients Association), organizatia europeana care lupta pentru drepturile pacientilor afectati de boli hepatice, a realizat si publicat recent doua studii importante prezentate la Brussels in mai 2015: “Hepatitis B and C - An Action Plan for Saving Lives in Europe”, respectiv “ Burden in Hepatitis C in Europe”.

Cele doua studii reprezinta documente integrate elaborate de catre expertii in domeniu, institutii, organizatii de pacienti si reprezentanti ai industriei farmaceutice ce includ recomandarile elaborate intre 2011-2014 in scopul combaterii si controlului cat mai eficient al hepatitelor B si C.

Retinem cateva dintre informatiile importante cuprinse in cele doua studii in cele ce urmeaza:

  • Aproximativ 400 milioane de persoane la nivel global prezinta o infectie cronica cu virusul hepatitis B sau C.
  • Impreuna hepatitele B si C au determinat aproximativ 1,4 milioane de decese in 2010 fie prin hepatita acuta si insuficienta hepatica, fie prin cancer hepatic sau ciroza.
  • La nivel global 57% din cazurile de ciroza hepatica si 78% din cazurile de cancer hepatic sunt  consecinta infectiei cu virusurile hepatitice B si C.

La nivel global milioane de persoane sunt infectate cu virusurile hepatitice B si C iar numarul  celor cu risc de a contacta aceasta infectie este si mai mare. Desi in majoritatea cazurilor infectia este grevata de riscul progresiei bolii hepatice, cel mai adesea persoanele infectate sunt asimptomatice si  prezinta totodata riscul de a transmite infectia altor persoane. Din acest motiv hepatitele virale sunt considerate o adevarata “pandemie silentioasa”. Intervalul lung, uneori de cateva decade intre infectia cu virusurile hepatitice B si C si dezvoltarea cirozei hepatice sau a cancerului hepatic face dificila asocierea dintre aceste afectiuni si momentul producerii infectiei.

  • La nivelul UE studiile epidemiologice estimeaza 23 milioane de persoane infectate cu virusurile hepatitice B si C, dar numarul exact al persoanelor infectate este subevaluat in ciuda politicilor riguroase epidemiologice existente in unele tari.  Chiar si in tari ca Austria sau Belgia mai putin de una din cinci persoane infectate stiu de existenta acestei infectii iar in majoritatea tarilor rata de detectie a acestor infectii este semnificativ mai mica.
  • Printre tarile membre ale UE care colecteaza informatii legate de infectia cu virusurile hepatitice B si C , Romania prezinta o prevalenta ridicata respectiv de peste 5% pentru ambele infectii si de 3,23% pentru infectia cu virusul hepatitic C. Doar 10% dintre cei infectati cu virusul hepatitei C in Romania sunt diagnosticati si tratati!

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a recomandat UE si Statelor Membre sa dezvolte si sa implementeze un plan de actiune impotriva hepatitei ce include constientizarea, preventia si tratamentul acestor afectiuni.

Intr-o declaratie scrisa adresata Parlamentului European, expertii au solicitat Comisiei Europene:

  • cresterea gradului de constientizare in  legatura cu  hepatita B si C ca probleme majore, ardente de sanatate publica;
  • cooperarea intre Statele Membre pentru promovarea egala a accesului la standardul de tratament
  • coordonarea initiativelor ce au ca scop diagnosticul precoce si accesul cat mai larg la ingrijire si tratament.

Educatia si cresterea gradului de constientizare legat de hepatitele B si C sunt elemente esentiale in preventia si tratamentul hepatitelor B si C!

Factorii de risc pentru hepatitele B si C

Este necesara o mai buna constientizare a factorilor de risc pentru hepatitele B si C, respectiv:

  • Transfuziile de sange sau produse derivate din sange anterior introducerii testarii serologice a donorilor pentru virusul hepatitic C
  • Consumul de droguri cu administrare intravenoasa sau intranasala
  • Interventii medicale invazive sau stomatologice efectuate efectuate in unitati medicale fara un control standardizat al procedurilor
  • Tatuajele, body piercing-uri efectuate in absenta unui control standardizat al infectiilor legate de procedura
  • Riscul de transmitere vertical de la mama la fat in cazul mamelor infectate cu virusul hepatitic B sau C
  • Infectia HIV
  • Contacte sexuale multiple intamplatoare
  • Profesie care expune persoanele la răni prin care pot veni în contact cu sângele altora (ex. personal medical)
  • Persoanele incarcerate sau au care au fost anterior incarcerate

Diagnosticarea precoce a celor infectati, inainte ca afectiunea sa fi progresat la forme severe de boala hepatica reprezinta singura modalitate de reducere a mortalitatii prin hepatitele B si C si de preventie a raspandirii acestor infectii.

Efectueaza testele de screening pentru hepatitele B si C daca te regasesti printre categoriile de risc pentru aceste infectii!

Pentru hepatita B: Ag HBs, Ac anti HBc

Pentru hepatita C: Ac anti HCV

Text: Dr. Simona Grigoruta,  Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicina Interna, Doctor in Medicina