Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Glanda hipofiză (pituitară)

Hipofiza este o glandă endocrină, deci secretă hormoni. Este legată de partea anterioară a creierului, situându-e  sub hipotalamus, de care este suspendată printr-o mică tijă, tijă pituitară (sau hipofizară). Glanda este formată din 2 părţi ce funcţionează separat, în faţă adenohipofiza iar în spate neurohipofiza, fiecare dintre acestea producând anumiţi hormoni.

Ce face hipofiza

Adenohipofiza produce 5 hormoni (stimuline): tireotrofina (tsh), corticotrofina (A.C.T.H.), gonadotrofinele (FSH si LH) şi somatotrofina (STH) care este responsabilă de creşterea la copil. Secreţia de stimuline este comandată de hormonii hipotalamusului. De asemenea, Adenohipofiza secretă, prolactina, hormonul responsabil de lactaţie la femeie.

În Neurohipofiza se stochează provizoriu doi hormoni ai hipotalamusului, hormonul antidiuretic, sau ADH (care impiedică eliminarea apei de către rinichi atunci când ea nu se află în destulă cantitate în organism), şi ocitocina (care stimulează contracţiile uterului la femeie în timpul naşterii).

Cum se investighează

Examene - Pentru a studia hipofiza, se fac analize ale hormonilor şi examene radiologice, RMN. O radiografie a craniului poate pune in evidenta o mărire a şeii turceşti, semn al unei tumori.

Patologie:

Hipofiza poate fi sediul tumorilor, în general benigne (adenom hipofizar, craniofaringiom). Dereglarea secreţiei hormonale pituitare poate avea implicatii importante asupra sănătăţii:

  • Prea mulţi hormoni pot duce la hiperprolactinemie adică secretarea excesivă a laptelui de către sân sau la acromegalie adică creşterea excesivă şi deformantă a unor părţi din corp.
  • O tumoră, prin neproducerea secreţiilor duce la întârzieri de creştere şi deficite ale hormonilor sexuali.

Mărirea în volum a glandei datorată prezenţei tumorii face ca pacientul să nu mai aibă vedere a părţilor laterale, ca şi cum ar avea ochelari de cal.