EDU.REGINAMARIA.RO

Este ora mesei… pofta buna!

Este ora mesei… pofta buna!

Iti propun un scenariu extrem de familiar: a sosit ora mesei, iar alimentele sanatoase din farfurie vrei sa le consumi tot sanatos.

Vei putea face acest lucru respectand sfaturile specialistilor in nutritie care raspund la intrebarile: Cum mancam? Ce si cat mancam? Cat de repede mancam? Cat de incet? Cu cine mancam? Unde? Ce facem in timp ce mancam?

Iata ce inseamna Alimentatia Sanatoasa in timpul mesei:

  • In general, la mesele principale “stam la masa”, desi micul dejun deseori il consumam in picioare, sub presiunea timpului. Sambata, duminica si in vacanta lucrurile se schimba.
  • Mancam ceea ce ne-am planuit in mod sanatos.
  • Oriunde si oricand, trebuie sa mancam la o viteza moderata, adica nu trebuie sa introducem in gura mancare decat dupa ce am inghitit-o pe cea de dinainte. Este indicat chiar sa lasi pe marginea farfuriei tacamurile in timp ce mesteci. Mestecatul trebuie sa fie complet si efectuat, de asemenea, cu o viteza moderata.
  • Daca la masa mai sunt si alte persoane, poti conversa intre felurile de mancare. Totusi, aminteste-ti ce-ti spuneau parintii: “Nu vorbi cand mananci!” sau “Nu vorbi cu gura plina!”. Ca urmare, nu vorbi chiar in timp ce mesteci. Daca este o masa profesionala (“de business”) este de dorit sa amani esenta discutiei pana la sfarsitul mesei.
  • Aprecierile laudative sunt binevenite, atat adresate gospodinei, cat si la restaurant cand, prin ospatar, poti transmite un gand de multumire bucatarului.
  • Politetea ne obliga sa mancam silentios, adica sa nu “plescaim” sau sa “sorbim”.

Ce nu inseamna Alimentatia Sanatoasa in timpul mesei:

  • Infulecatul, ghiftuiala
  • Consumul excesiv de lichide de orice fel: alcoolice, calorice sau chiar apa
  • Fumatul
  • Urmarirea programului TV, cititul, verificarea mail-ului
  • Conversatiile agitate, care indispun comesenii
  • A manca sau a bea zgomotos
  • A tine tacamurile intr-o maniera necorespunzatoare, care seamana cu “pregatirea de lupta”.

Sfaturi pentru pofticiosi si pentru cei “rai de foame”

Sunt persoane care inainte de ora mesei devin agitate sau nervoase. Acestora le apare senzatia de foame datorita reflexului, ei stiind ca la ora “X” este programata masa. Altora le scade moderat glicemia. Foamea se accentueaza daca ora masei intarzie. Este vorba despre persoanele “rele de foame” care se linistesc doar daca mananca. Iar cand mananca, “infuleca” sau, asa cum se spune, “parca se bat turcii la gura lor”.

 Ce poti face:

  • Senzatia de foame imperioasa nu este placuta. Ea trebuie prevenita prin gustari (fructe, biscuiti, sandwich-uri, etc.)
  • Uneori, foamea imperioasa devine periculoasa, mai ales in cazul persoanelor cu aparitii publice sau daca este insotita de activitati fizice neplanificate sau de condusul masinii.
  • Se stie ca alcoolul, cafeaua sau chiar si ceaiul, in special ceaiul negru, pot declansa o astfel de stare. Evitarea ei se impune de la sine.

Pofticiosii” sunt cei care au un apetit exagerat pentru orice mancare sau doar pentru anumite feluri. In cazul in care consumul alimentar al “pofticiosilor” este normal, inseamna ca alimentatia lor este una sanatoasa. Totusi, adesea, “pofticiosii” consuma exagerat, ceea ce produce cresterea in greutate. In aceste cazuri este bine sa se adreseze pentru sfaturi medicului nutritionist.

Material reprodus cu permisiunea autorilor din “Abecedarul de nutritie. Sa devenim propriii nostri nutritionisti”, Prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu, Dr. Cristina Nita, Dr. Anca Craciun.

Prof. Univ. Dr. Nicolae Hancu

Membru de onoare al Academiei Romane

Membru titular al Academiei de Stiinte Medicale din Romania

Presedinte al Federatiei Romane de Diabet Nutritie si Boli Metabolice

Presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Obezitatii

Coordonatorul GRUPULUI EXPERT pentru Diabet Zaharat, Obezitate si Dislipidemii din cadrul Retelei private de sanatate REGINA MARIA