Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este o idee buna sa renuntam la alcool timp de o luna de zile?

O luna in care sa renuntam la alcool ar putea fi cea mai buna alegere pe care o putem face pentru sanatatea noastra, avand in vedere ca alcool, consumat regulat,  este un factor de risc major pentru numeroase afectiuni, printre care amintim bolile hepatice, bolile cardiovasculare si diferite tipuri de cancer.

Renuntarea la alcool poate reduce inflamatia la nivelul ficatului. Cel putin asa sustine dr. Jamile Wakim-Fleming, medic gastroenterolog la Cleveland Clinic din Ohio, Statele Unite ale Americii.

„Cand renuntam la alcool, chiar si pentru o luna, sunt sanse mari de ameliorare a inflamatiei hepatice indusa de consumul de alcool. Este ca si cum ai acorda unei rani timp pentru a se vindeca. S-ar putea insa ca aceasta vindecare sa nu se produca daca persoana obisnuia sa consume alcool in cantitati mari, iar ficatul a fost grav afectat de alcool”, explica dr. Jamile Wakim-Fleming.

Consumul exagerat de alcool pe perioade lungi poate conduce la fibroza sau ciroza, cazuri in care refacerea hepatica nu este intotdeauna posibila daca persoana respectiva renunta la alcool.

Ce inseamna prea mult alcool?

Un consum moderat de alcool consta intr-o bautura pe zi, in cazul femeilor, si 2 bauturi pe zi – in cazul barbatilor. O bautura poate insemna:

  • O doza mica de bere cu un continut de alcool de 5%
  • 1 pahar de 150 ml de vin cu un continut de 12% alcool
  • 1 pahar mic de 44 ml de bauturi spirtoase cu un continut de 40% alcool

Persoanele care depasesc recomandarile de mai sus pot avea probleme de sanatate asociate cu un consum exagerat de alcool.

Binge drinking.

Consumul de alcool de tip Binge sau Binge drinking reprezintaun consum zilnic de peste 5 bauturi in cazul barbatilor si peste 4 bauturi in cazul femeilor.

Este o idee buna sa vorbesti cu medicul despre obiceiul tau de a consuma alcool. Impreuna, puteti dezvolta un plan potrivit pe termen lung privind renuntarea la alcool.

Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.liverfoundation.org