Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Este buna aspirina dupa 75 de ani?

Este buna aspirina dupa 75 de ani?

Aproape jumatate dintre americanii de peste 75 de ani iau zilnic o doza redusa de aspirina pentru a preveni infarctul de miocard (IMA) sau accidentul vascular cerebral (AVC). Cercetari recente sugereaza ca aceste persoane ar putea avea rezultate daca iau un medicament protector pentru stomac pentru a preveni un risc mai mare de hemoragie gastrointestinala. Studiul publicat in 2017 in The Lancet a cuprins 3200 de persoane carora le-a fost prescrisa aspirina din cauza unui infarct de miocard sau accident vascular anterioare. Cercetatorii i-au urmarit vreme de 10 ani pentru a observa cati au fost spitalizati pentru hemoragie – un binecunoscut efect advers al aspirinei.

Hemoragia de tract digestiv superior de obicei determina ulcer stomacal, care provoaca anemie, pirozis (arsura retrosternala) si durere abdominala.

Riscul de hemoragie digestiva a fost mai ridicat in randul persoanelor peste 75 de ani fata de cele sub 65. Insa hemoragia a fost mult mai putin frecventa la persoanele care au luat medicamente pe reteta pentru pirozis (arsura retrosternala) denumite inhibitori de pompa de protoni, precum omeprazol si esomeprazol. Aceste medicamente pot sa reduca hemoragia digestiva cu 90%, potrivit autorilor cercetarii.

Surse de informatie:

www.health.harvard.edu