Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gastric Sleeve vs Gastric Bypass: avantajele acestor interventii de chirurgie bariatrica in obezitate

Stiai ca, la ora actuala, aproape 30% din populatia adulta a Globului are un surplus de greutate? In ultimii 20 de ani, obezitatea a devenit o problema des intalnita, chiar si copiii fiind afectati. Cauzele obezitatii sunt multiple, insa, cel mai adesea, de vina sunt alimentatia si sedentarismul.

Cand surplusul de greutate este foarte mare, ajungandu-se la obezitate morbida, pentru a reda sanatatea persoanei, se poate interveni chirurgical, pentru micsorarea stomacului. In continuare, vei descoperi ce presupune chirurgia bariatrica, de cate tipuri este, cui si cand se recomanda si care sunt beneficiile acesteia.

Tipuri de chirurgie bariatrica: gastric sleeve, gastric bypass

Pentru pacientii bariatrici, o interventie chirurgicala clasica presupune multe riscuri si o recuperare foarte grea, mai ales daca exista si boli asociate obezitatii. Prin urmare, cele mai populare tipuri de interventii pentru chirurgia bariatrica sunt, in prezent, gastric sleeve si gastric bypass. Ambele se fac laparoscopic, din cauza caracteristicilor pacientilor.

  • Gastric sleeve este cea mai utilizata metoda. Aceasta presupune sectionarea stomacului pe toata lungimea sa, iar in locul acestuia ramane un tub cu o capacitate intre 50 si 100 ml. Aceea va fi cantitatea maxima de apa sau mancare pe care o va putea consuma un pacient dupa operatie. Gastric sleeve este de preferat si pentru ca se elimina partea stomacului care secreta hormonul foamei, grelina. Astfel, pacientii vor scapa de senzatia de foame si riscul de a se ingrasa din nou este mic.
  • Gastric bypass presupune sectionarea unei parti a stomacului si unirea acestuia cu intestinul subtire. Astfel, mancarea va trece mai repede din stomac in intestin, iar rezultatele vor fi spectaculoase.

Cui si cand se recomanda chirurgia bariatrica? 

Nu orice persoana cu surplus de greutate este un bun candidat pentru chirurgia bariatrica. Sunt anumite masuratori ce trebuie luate in calcul si, de asemenea, conteaza foarte mult starea de sanatate a fiecarei persoane. Din punct de vedere medical, greutatea poate fi clasificata cu ajutorul unui instrument de calcul, denumit indice de masa corporala (IMC). Conform acestuia, avem urmatoarele clasificari:

  • IMC <18: subponderabilitate;
  • IMC 18-25: normoponderabilitate;
  • IMC 25-30: supraponderabilitate;
  • IMC 30-40: obezitate (gradul I si II);
  • IMC >40: obezitate morbida.

De regula, persoanele care apeleaza la chirurgie bariatrica au un IMC de minim 40, insa, daca sunt si boli asociate, se pot opera si persoanele cu un IMC de 35.

Obezitatea morbida declanseaza anumite boli care scurteaza viata, uneori, cu cel putin 10-15 ani:

  • boli cardiovasculare (cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala);
  • diabet zaharat;
  • apnee de somn (oprirea respiratiei in timpul somnului);
  • probleme ale articulatiilor;
  • probleme ale coloane vertebrale.

In afara acestor probleme de sanatate, trebuie luate in calcul si problemele sociale ale persoanelor care sufera de obezitate morbida. De cele mai multe ori, acestea se izoleaza social.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Contraindicatiile operatiei de micsorare a stomacului

Ca in cadrul oricarei interventii chirurgicale, exista si o serie de contraindicatii. In primul rand, chirurgia bariatrica nu este o simpla operatie. Se formeaza o echipa multidisciplinara care consulta si urmareste pacientul, pentru a concluziona daca este un bun candidat. Dintre contraindicatii mentionam:

  • anumite boli cardiovasculare;
  • afectiuni ale sistemului digestiv;
  • daca pacientul nu este pe deplin convins de faptul ca obezitatea este o boala care ii pune viata in pericol.

Din punctul de vedere al varstei, initial, s-a recomandat operatia de micsorare a stomacului doar persoanelor cu varsta intre 18-55 ani. Cu timpul, datorita rezultatelor si perfectionarii tehnicilor, limita a fost extinsa, astfel ca se pot opera si minori, dar si persoane de 60, 70 de ani, la care afectiunile asociate obezitatii nu mai pot fi controlate.

Investigatii si pasi pre-operatorii

Inainte de operatie, te va consulta o echipa multidisciplinara, pentru a hotari daca esti un bun candidat pentru aceasta operatie. In unele cazuri, daca exista probleme de sanatate si daca pacientul are deja tratament, se poate ajusta medicatia pentru tensiune sau diabet, astfel incat riscurile din timpul operatiei sa fie minime.

Deoarece la operatie se utilzeaza anestezie generala, pacientii trebuie consultati si de catre un pneumolog si, daca este necesar, va urma administrarea de tratamente sau oxigen, cu minim 3-4 saptamani inainte de operatie. Un gastroenterolog va constata daca exista anumite boli asociate tubului digestiv, care ar impedica operatia. Din echipa mai fac parte si medici cardiologi, diabetologi, nutritionisti, kinetoterapeuti, astfel incat sa se asigure ca totul va decurge perfect si ca operatia va fi un succes. Este important si un examen psihologic, deoarece oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca operatia este singura solutie de a scapa de obezitate si sa se pregateasca pentru un nou stil de viata.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII CHIRURGIA OBEZITATII

Ce presupune recuperarea?

Daca te-ai gandit pana acum la o operatie de micsorare a stomacului, insa iti este teama de recuperare si de ce se va intampla dupa, nu trebuie sa iti faci griji. Fizic, recuperarea nu este atat de grea, avand in vedere ca operatia se realizeaza laparoscopic. Iata la ce se poate astepta un pacient care a trecut printr-o astfel de interventie:

  • in cel mult 2-3 saptamani, va uita de operatie;
  • prima luna poate sa para mai dificila, pentru ca trebuie sa manance doar mancare pasata; organismul are nevoie de timp pentru a se reface si a se adapta la noul stil de viata;
  • dupa prima luna, vine primul control;
  • dupa primul control, incepe administrarea de diverse vitamine, in special D si complexul de vitamine B, care nu mai pot fi absorbite optim;
  • urmeaza alte controale si analize, pentru monitorizare;
  • rezultatele se vad cu fiecare zi care trece.

Bine de stiut:
Femeile isi doresc sa stie daca pot ramane insarcinate si la cat timp dupa interventie. Desigur, daca exista aceasta dorinta, pacientele pot ramane insarcinate chiar si dupa prima luna de la interventie, insa se recomanda o perioada de cateva luni de asteptare, pentru ca greutatea sa scada si sarcina sa fie dusa cat mai usor.

Chirurgia plastica dupa operatia de micsorare a stomacului

O alta temere a pacientilor care apeleaza la operatia de micsorare a stomacului este legata de modul in care vor arata dupa slabire si de un eventual surplus de piele. Conteaza foarte mult greutatea de dinainte de operatie, varsta si activitatea sportiva. Sportul ajuta pielea sa isi revina si, astfel, se poate evita chirurgia plastica.

In cazul in care va exista un surplus, singura optiune este cea chirurgicala. Cel mai adesea, pacientii apeleaza la abdominoplastie, pentru surplusul de la nivelul abdomenului. Se mai pot face interventii si la nivelul soldurilor, bratelor si sanilor, indiferent de sexul pacientilor. Chirurgia plastica este ultimul pas pentru ca obezitatea sa fie declarata vindecata si pacientii sa se bucure de noua viata.

Asadar, daca suferi de obezitate si ai incercat toate solutiile, insa nimic nu functioneaza, poti merge la un consult, pentru a afla daca esti un bun candidat si pentru ca drumul spre noua ta viata sa inceapa cat mai curand.