Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce transpiram?

De ce transpiram?

Transpiratia are rolul de a elimina caldura excesiva si de a raci organismul, mentinand constanta temperatura corpului. Secretia eliminata este mai curata ca apa de baut, insa poate semnala si o afectiune. Iar cand secretiile intalnesc bacteriile, rezultatul nu este tocmai placut pentru simtul olfactiv.

Stiai ca?

Transpiratia este dulce si ca 1 picatura de transpiratie inseamna 99% apa, restul de 1% fiind urme de acid uric, amoniac, vitamina C si alte substante? Dar ca exista glande sudoripare in tot corpul? Exista doua tipuri de transpiratie care provin din doua tipuri diferite de glande, care se afla in stratul de piele numit derma:

  • Glandele ecrine – Sunt numeroase, se gasesc in special pe palme, talpi, picioare si frunte. Se deschid la suprafata pielii prin pori. Produc transpiratia usoara care apare in zilele de vara. Se raceste imediat ce se evapora din piele. Este acea transpiratie care iti uda tricoul cand faci miscare
  • Glandel apocrine – Se deschid in pori, dar mai ales in foliculii de par, in special de la subrat, scalp si zona inghinala. Produc transpiratia care contine proteine si acizi grasi, fiind mai densa. Aceasta transpiratie se declanseaza si cand esti foarte stresat – astfel, acesta este raspunsul corpului la situatii extreme.

De ce miroase transpiratia?

Transpiratia in sine nu are miros. Problema cu mirosul apare atunci cand vine in contact cu bacteriile de la suprafata pielii si din par care metabolizeaza proteinele – astfel, apare mirosul neplacut!

De ce miros picioarele?

Fiecare picior are 250.000 de glande sudoripare care produc aproape 500 ml de transpiratie zilnic. Daca picioarele stau o zi intreaga in incaltari din piele sau din plastic, la care se adauga bacteriile naturale de la nivelul picioarelor, rezultatul este evident, si nu unul placut…pentru nas!

Transpiri prea mult?

S-ar putea sa ai hiperhidroza – o afectiune caracterizata prin secretie excesiva a glandelor sudoripare.

  • Daca transpiri excesiv mai ales pe palme, talpi, axile – se numeste hidroza primara si este prezenta doar pe timpul zilei. Nu ai motive de ingrijorare! Ca variante de tratament, exista cel medical (antiperspirante, medicatie, injectii) sau chirurgical (excizie locala, liposuctie)
  • Transpiratia devine serioasa in cazul hiperhidrozei secundare generalizate – afecteaza regiuni mari ale corpului si este, de regula, semnul unor boli endocrine, cardiace sau neurologice, o reactie la medicamente, dar este asociata si cu probleme metabolice, menopauza sau cancer. Poate, de asemenea, sa fie un simptom al infarctului miocardic! Tratamentul se concentreaza pe eradicarea cauzei

SFAT: Mergi la medic daca transpiri excesiv ziua si noaptea fara vreun motiv!

Nu transpiri deloc?

Absenta transpiratiei este numita si anhidroza sau adiaforeza. Poate fi provocata de o disfunctie genetica, diabet, alcoolism, radiatii, insolatie, o afectiune a pielii sau alte boli.

Anhidroza este periculoasa, intrucat glandele sudoripare nu mai produc secretii, iar organismul isi pierde capacitatea de a-si mentine temperatura constanta. Consecintele pot fi fatale.

Mitul antiperspirantelor

Aceste produse reduc mirosul provocat de transpiratie in amestec cu bacteriile de pe corp. Daca insa nu iti speli hainele, antiperspirantele nu sunt prea eficiente!

Surse de informatie:

  • https://health.clevelandclinic.org/why-we-sweat-infographic/