EDU.REGINAMARIA.RO

Daca testele sunt pozitive, inseamna ca sunt alergic?

Daca testele sunt pozitive, inseamna ca sunt alergic?

Daca testele sunt pozitive, inseamna ca sunt alergic?

Raspuns: In primul rand, doar anumite suferinte alergologice se produc prin mecanism IgE mediat, cel investigat de popularele teste cutanate prick si de modernele metode in vitro. In al doilea rand, studiile epidemiologice la nivel mondial au aratat ca peste o treime din populatia sanatoasa are cel putin un test pozitiv.

In fapt, diagnosticul de boala alergica nu poate fi pus decat in prezenta simptomelor caracteristice induse de alergenul cu rezultat pozitiv la testare. In absenta acestora diagnosticul este de atopie, adica predispozitie.

Specialistul alergolog este cel abilitat sa faca aceste corelatii prin cunostintele dobandite in urma training-ului aproape exclusiv postuniversitar. Ca in orice domeniu medical, indicarea si interpretarea investigatiilor, stabilirea diagnosticului si a tratamentului - mai ales a imunoterapiei - sunt rezervate specialistului alergolog.

Deci, nu va autodiagnosticati!

A raspuns Dr. Diana Dantzer, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica, care ofera consultatii de specialitate pentru adulti si copiii cu varsta peste 3 ani. 

  • Experienta clinica importanta de peste 14 ani in cadrul Spitalului Clinic „N. Malaxa", Clinica de Alergologie si Imunologie Clinica, Bucuresti, centru de referinta in alergologie si imunologie in Romania.
  • Domeniile de interes medical sunt variate, de la urticaria cronica si imunoterapie, la dermatita atopica, alergia alimentara si medicamentoasa, rinita, rinosinuzita, rinoconjunctivita si astmul, pana la anafilaxie si intoleranta la histamina.