Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cum sa alegi crema pentru protectie solara

Cum sa alegi crema pentru protectie solara

Alegerea tipului de crema de protectie solara adecvata si aplicarea acesteia  in mod corespunzator sunt cei mai importanti pasi pe care ii poti urma pentru a-ti proteja pielea de razele daunatoare ale soarelui. Pare simplu, dar acesti pasi sunt deseori intelesi gresit. Iata cateva informatii de baza:

  • Foloseste o crema cu factor de protectie de cel putin 30 SPF
  • Pentru corpul unui adult de marime medie sunt indeajuns aproximativ doua linguri (sase lingurite) de crema de protectie solara, alocand aproape o lingurita doar pentru fata
  • Aplica crema de protectie solara cu aproximativ 15 minute inainte de a iesi la soare si reaplica apoi la fiecare cateva ore

Crema pentru protectie solara

In anul 2013, FDA a reglementat schimbarea etichetelor care se folosesc pe produsele de protectie solara. Unele dintre schimbari vizeaza termenii scrisi pe etichete."Crema pentru plaja" trebuie sa se numeasca acum “crema de protectie solara” si nu mai este permisa folosirea descrierilor  "rezistent la transpiratie" si "rezistent la apa". Acum, o crema cu protectie solara poate fi descrisa ca "rezistenta la apa" si asta doar pentru o perioada de 40 - 80 de minute si numai in cazul in care este aprobata de FDA.

Testul factorului de protectie solara (SPF)

Insa cei mai importanti termeni se refera la preventia pe care o realizeaza crema. Pentru a mentiona pe o eticheta ca produsul de protectie solara previne arsurile provocate de soare, acesta trebuie sa treaca testul factorului de protectie solara (SPF - Sun Protection Factor).

Testul arata pentru cat timp o crema de protectie solara te protejeaza impotriva razelor ultraviolete B (UVB) care produc arsurile de soare. Numarul SPF oscileaza intre 2 si mai mult de 70. Cu cat factorul este mai mare, cu atat mai mult dureaza protectia. Sa presupunem, spre exemplu, ca pielea ta se inroseste dupa 10  minute de expunere la soare. In aceleasi conditii, crema de protectie cu SPF 15 impiedica inrosirea pielii pentru 150 de minute.

Ai putea considera ca o crema de protectie solara cu un SPF de 30 va fi de doua ori mai eficienta comparativ cu o crema cu SPF de 15. Dar acest lucru nu este neaparat adevarat. In timp ce SPF 15 filtreaza aproximativ 93% din razele UVB care intra in contact cu pielea, SPF 30 filtreaza 97%, iar SPF 50 creste aceasta valoare la 98%.

Academia Americana de Dermatologie recomanda folosirea unei creme de protectie cu o valoare SPF de cel putin 30. Conform  FDA, nu ai nevoie de crema de protectie solara cu un SPF mai mare de 50, pentru ca nu exista dovezi care sa demonstreze ca astfel de produse ofera protectie suplimentara.

Testul spectrului larg

Ca un produs sa pretinda ca poate preveni cancerul de piele, trebuie sa treaca testul spectrului larg. Acest test arata daca produsul de protectie solara protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete A (UVA), care contribuie la aparitia cancerului de piele si la imbatranirea precoce a pielii, precum si impotriva razelor UVB.

Te-ar putea interesa sa citesti si despre: